Gratinované topinambury s cibulí – recept, postup přípravy: troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.
Účinky rostliny:
Gratinované topinambury s cibulí - suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru
- 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce balzamikového octa
- 20 g rozpuštěného másla
- 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 600 g topinamburů či brambor, oloupaných, nakrájených na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, prolisované + sůl a černý pepř
- 150 g měkkého kozího sýra
- 6 snítek tymiánu
Účinky topinamburu na lidské zdraví jsou uvedené zde.