Bezová marmeláda z květu bezu černého - recept postup návod příprava suroviny ingredienceMarmeláda z květů bezu černého - recept, postup, návod, suroviny, ingredience: na výrobu bezové marmelády budete potřebovat 10 středně velkých trsů květů černého bezu černého, 1 sáček přírodního želírovacího prostředku, 200 g krystalového cukru, 200 g přírodního želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťávu z 1 kusu biocitrónu a menší pečlivě vymyté (nebo vyvařené) zavařovací skleničky s uzávěrem.


Účinky rostliny:

Bezová marmeláda z květu - postup:

1. Trsy květů bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou (není nezbytně nutné, oplachujte jen pokud je bez "znečištěn" mšicemi), zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 24 hodin v lednici.

2. Květy zcedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme nejlépe dle návodu na obalu.

3. Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krystalem a za občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé max. 5 minut povaříme (jen probublávání na slabém plameni, ne ostrý var!).

4. Horkou marmeládu plníme do pečlivě vymytých (ideálně v myčce) menších skleniček s uzávěrem, okamžitě po naplěnění dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Skleničku od marmelády nikdy neolizujte a nevkládejte olíznutou lžičku. Marmelátu tak kontaminujete a zplesniví vám!

Dobrou chuť :)

 

Zdroj receptu a fotografie: https://bit.ly/2HFqFPP