Křídlatka receptyKřídlatková polévka - recept: Křídlatka japonská má pikantní, ostrou chuť podobnou rebarboře, jen lepší. Nejlepší je rostliny sbírat když jsou stonky kolem 20 cm vysoké. Vyšší stonky, do 30 cm vysoké mají tvrdou slupku, které se musí odstranit. Menší rostliny poskytují méně jídla. Ujistěte se, že jste se zbavili všech listů, které jsou k jídlu příliš houževnaté.


Účinky rostliny:

Suroviny

1 l zeleninového vývaru
600 g mladých výhonků křídlatky japonské, oloupané a nakrájené
250 ml smetanového sýra

Postup

Toto je jeden z nejjednodušších možných receptů na polévku, stačí přidat křídlatku do zeleninového vývaru, povařit 5 minut, pak rozmixovat se smetanovým sýrem a podávat.

 

Zdroj: theguardian.com, přeložila botanička Ivana Paukertová, Brno


PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ

Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.