pychavka ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani zpracovaniPýchavka dlabaná (latinsky Handkea utriformis) - najdete ji na lukách, pastvinách, trávnících, zahradách a stráních, někdy i na lesních paloucích a pasekách. Od pýchavky obrovské se pozná podle rozpraskaného povrchu plodnic v mnohoúhelníkovitá políčka se svazečky měkkých ostnů. Chutné jsou z ní usmažené řízky v trojobalu, ale vyniká i připravená jako mozeček. K jídlu se sbírají pouze mladé plodnice s tvarohově bílou dužninou.


Účinky pýchavky na zdraví

ČLÁNEK O PÝCHAVCE OBROVSKÉ A JEJÍCH ÚČINCÍCH NA ZDRAVÍ JE ZDE.

Jaké látky obsahuje

Bazický mukoprotein (tzv. kalvacin), kyselina calvaciová (neboli p-karboxyfenylazoxykyanid), protein kalcaelin, betaglukan, alfa- a gama-tokoferol, fenolické látky, mastné kyseliny (zejména kyselina linoleová), kyselina askorbová, z minerálních látek a stopových prvků zejména měď a zinek.

 

Kdy ji sbíráme

květen, červen, červenes, srpen, září, říjen a listopad

 

Účinky pýchavky na zdraví

Hlavní léčivé účinky: Antibakteriální, antifungální, protirakovinný, antioxidační.

Vědecky prokázané účinky

Antibakteriální a antifungální účinky: Alkoholové výtažky (tinktura; postup výroby tinktury na www.WebinarTinktury.cz ) z houby vykazují výraznou antibakteriální (tj. antibiotickou) aktivitu proti různým bakteriím, např. proti Bacillus subtilis, E. coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Mycobacterium smegmatis.
Dále je zjištěno, že kyselina calvaciová a některé její deriváty mají antibiotický efekt proti bakterii Helicobacter pylori, která se podílí na vzniku řady onemocnění žaludku, např. žaludečních vředů a rakoviny žaludku. Kromě toho vykazuje kyselina calvaciová také antifungální účinky.

Protirakovinné účinky: Extrakty z houby obsahují inhibitory sarkomu 180 u myší. Bylo zjištěno, že účinnou látkou je bazický mukoprotein kal vacin, působící inhibičně na 13 různých typů rakovin u 24 různých myší,
krys a křečků.
Také kyselina calvaciová, obsažená v houbě, se vyznačuje protirakovinnými účinky. Působí inhibičně na růst Yoshidova sarkomu v buněčných kulturách a prodlužuje život myší s leukemií 1210. Protein kalcaelin, izolovaný z houby, vykazuje antimitogenní aktivitu vůči myším splenocytům, tj. slezinným buňkám, a kromě toho snižuje i životaschopnost buněk rakoviny prsu. Cytostatické účinky proti neoplazmatickým buňkám vykazuje také v houbě obsažený peptid o hmotnosti 8 kDa.

Antioxidační účinky: Extrakty z pýchavky dlabané se vyznačují výraznými antioxidačními účinky, za které jsou odpovědné hlavně fenolické látky a tokoferoly přítomné v houbě.

 

Další užitečné informace

► Způsoby využití: Čerstvé houby nebo houbový prášek.
Dávkování: Není specifikováno.
Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.
Varování a upozornění: K jídlu sbíráme pouze mladé plodnice s bílou dužninou.

 

Recepty na vaření s pýchavkou

Palačinky s houbami

SUROVINY: Několik plodnic mladé pýchavky dlabané, 2 lžíce přepuštěného másla, 2 šalotky, 1 červená kapie, 2 stonky svazkové cibulky, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, mletý koriandr. Na palačinky: 2 vejce, 4 dl mléka, hladká mouka podle oka, sůl

Vymíchejte hladké těsto a na máslem vymazané pánvi připravte tenké palačinky.

Z pýchavek zbavených slupky odstraňte jako nepotřebnou spodní, sterilní, vatovitou část. Vrchní část pýchavky (teřich s výtrusy) spolu se šalotkou, kapií a naťovou cibulkou nakrájejte nadrobno. Vše orestujte na lžíci másla, osolte, okořeňte špetkou koriandru, přidejte sýr, zaklepněte vejcem a vymíchejte. Směsí potřete palačinky a sviňte je. Podávejte pomašlované horkým máslem.

Pýchavky se zakysanou smetanou

SUROVINY: 2 mladé pýchavky dlabané, plátek másla, 1 větší cibule, střik vývaru, větší bobkový list, snítka rozmarýnu, sůl, mletý bílý pepř, šálek zakysané smetany.

Pýchavky na krájené na plátky osmahněte na másle s cibulkou, přidejte střik vývaru a poduste s bobkovým listem a snítkou rozmarýnu. Osolte, opepřete, a když jsou houby měkké, vmíchejte zakysanou smetanu, prohřejte a podávejte.