Pýchavka obrovská vatovec účinky na zdraví použití využití užívání dávkování pěstováníPýchavka obrovská (vatovec obrovský, latinsky Langermannia gigantea = Calvatia gigantea) kterého většina lidí zná spíše pod názvem pýchavka obrovská, najdeme od června do října v trávě na pastvinách a loukách. Občas se nějaký exemplář vyskytne v zahradách či parcích, na polích nebo v křovinách. Kulovité plodnice jsou bílé, později okrové až světle hnědé a mohou být až 50 cm široké a 20 kg těžké. Skládají se ze dvou částí: vnějšího obalu, tzv. okrovky, a vnitřku - teřichu.


Účinky pýchavky (vatovce) na zdraví:

Okrovka je hladká a silná, může nahoře praskat a snadno se odlupuje, teřich je tvořen měkkou pružnou bílou kompaktní hmotou. Postupem času získává olivově hnědou barvu a vodnatě měkne. Staré plodnice jsou hnědé a suché a rozpadají se na vatovité kusy, které obsahují až šest bilionů výtrusů.

Pýchavky rostou velmi rychle a v dobrých podmínkách dosáhnou plné velikosti už za devět dnů.  Mladé plodnice jsou vítanou pochoutkou, u nás jsou z pýchavky asi nejoblíbenější řízky.

Ke konzumaci a zpracování se hodí jen plodnice, které jsou na řezu ještě čistě bílé, nemají ani náznak žloutnutí či hnědnutí dužniny.

Prášek z výtrusů se po staletí v lidové medicíně používal při operacích nebo amputacích na zastavení krvácení.

 

Možnost záměny

Nejčastějším místem výskytu vatovce obrovského jsou ruderální půdy, nejlépe místa, kde si vyloženě libují kopřivy; na loukách a pastvinách lze spíš potkat pýchavku dlabanou.

 

Pěstování

Zajímavostí je, že ačkoli se již mnoho vědců pokoušelo pýchavky šlechtit a pěstovat uměle, nikomu se to zatím nepovedlo.
Jistou šanci na umělé pěstování přináší umělá "výsadba". Starou plodnici, už prášící - dejte do konve, zalijte vodou, pořádně promíchejte a zalijte místa, kde byste rádi, aby vám vatovec rostl. Je celkem solidní šance, že se tam objeví po nějakém čase (i v řádu let) nová plodnice.

Pýchavky obsahují okolo 14 % sušiny, z čehož více jak polovina je energeticky nevyužitelná. 100 g sušených pýchavek obsahuje 10 g tuků a 8 g minerálních látek. 100 g čerstvých pýchavek obsahuje 6 mg vápníku, 300 mg draslíku, 1 7 mg hořčíku, 2 mg sodíku a 180 mg fosforu. Toto složení pýchavku předurčuje k využití v homeopatii a mykoterapii.

 

Účinky na zdraví

Svou moučnou konzistencí se výborně hodí k vysušování hnisavých vředů a ran. Výtažky z pýchavek (především z výtrusů) pomáhají při chronickém zánětu trávicího ústrojí (Crohnova choroba, ulcerozní kolitida), kožních chorobách (lišejích), chudokrevnosti, nedostatečné průchodnosti tepen, zánětu močového měchýře a na potlačení pohlavních pudů.

Houba funguje jako "protilátka" při kopřivce a otravě plynem. Hlavní využití ale stejně jako v minulosti nachází při zastavování krvácení - od krvácení z nosu až po děložní krvácení.

Lze ji využít v případě příliš dlouhé menstruace a proti klimakterickým potížím. Působí proti chronickému zánětu mandlí a hltanu. Účinkuje i při problémech s močí.

Ale pozor - vatovec je také velmi účinné antiafrodisiakum.

 

Tinktura, ale i nálev ("čaj")

Z výtrusů pýchavky lze vyrobit tinkturu podle postup na www.UcinkyTinktur.cz

V homeopatické potenci 02 - 06 je výborným prostředkem na zastavení v podstatě jakéhokoli krvácení. Z 1,5 - 6 g sušených podrcených pýchavek a 100 ml vody připravíme čaj proti zánětu průdušek a mandlí.

 

Vatovec a Warfarin

Jak již bylo výše uvedeno, vatovec zvyšuje krevní srážlivost a proto není vhodný pro pacienty užívající Warfarin.