rymovnik molice pestovani doma vyuziti v kuchyniRýmovník, kubánské oregano (latinsky plectranthus amboinicus) je z botanického hlediska jen krátce žijící polokeř se sukulentními listy velkými jako dlaň a malými bělorůžovými květy. Pro amatérské zahrádkáře a kuchaře představuje aromatickou, ale také poněkud tajemnou rostlinu. V obchodech a v literatuře se objevuje rovněž pod synonymy Coleus amboinicus a Solenostemon amboinicus, Němci mu řík a jí španělský tymián, indický brutnák nebo mexické oregano.


Účinky rostliny:

České názvy jsou rovněž četné - rýmovník, mexický eukalypt, mexické oregano, moud nebo molice. Údajně však kubánské oregano pochází z tropické Asie. Vědecké označení amboinicus každopádně odkazuje na indonéský ostrov Ambon. Jelikož se rostlina už dávno rozšířila v mnoha koutech zeměkoule, nelze ve skutečnosti je jí domovinu s určitostí stanovit. nejrůznější hovorová označení nicméně prozrazují, kde všude je ceněna jako koření a že se zařazením rostlinyje to stále ještě složité. Není totiž příbuzná ani s brutnákem ani s oreganem, ba ani s tymiánem, který jí dal někde jméno, protože je pro ni typické delikátní a jemné aroma tymiánu. Ve skutečnosti je vzdálenou příbuznou naší staré známé africké kopřivy (Coleus).

 

Pěstování rýmovníku, molice

Jako pravá tropická rostlina vydrží rýmovník (kubánské oregano) po celý rok na okenním parapetu, proto je pro bytové zahradničení zvláště atraktivní. V žádném případě bychom jí neměli dopřávat po delší dobu teplotu nižší než +12 °C. Současně nemá rád ostré polední slunceZalévat bychom ho měli opravdu s mírou, zvláště v zimě. Uškodit bychom mu mohli přelitím nebo průvanem či přísunem mrazivého vzduchu při větrání.

Příležitostně ji přesaďte do větší nádoby naplněné výživnou zeminou, dobře zalijte, v době růstu trochu přihnojujte a zastřihávejte příliš dlouhé výhony. To je všechno, na co byste při péči o tuto rostlinu měli dbát. Dorůstá do výšky 30 cm. Pokud ji chcete rozmnožit, odstřihněte její dužnaté výhony a vložte do sklenice s vodou nebo písčité půdy, kde snadno zapustí kořeny. Květy odstříhněte. 

Rýmovník je k dostání ve specializovaných obchodech, tu a tam se objeví také v supermarketech. Protože nevyžaduje zvláštní péči a i v zimě vypadá dekorativně a k tomu má ještě kořenitě voňavé listy, neměli byste při jeho nákupu váhat.

rymovnik molice pestovani doma vyuziti v kuchyni 2Moud (rýmovník) purpurový (s bílým okraji listů) můžete používat stejně jako klasický rýmovník. 

 

 

Využití rýmovníku v kuchyni

Jemně nasekané kubánské oregano se dobře hodí do salátu a okořeňuje polévky. Vždy zdravě vypadající listy poslouží také jako vynikající obloha pokrmů. Rostlina se využívá především ve španělské a mexické kuchyni a platí za jedno z nejdůležitějších koření na karibských ostrovech. Ze slunného ostrova Jamajky pochází rovněž tento mírně pozměněný recept: 

 


 Jamajské rýže s červenými fazolemi a rýmovníkem

  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • trochu olivového oleje
  • 2 šálky voňavé rýže
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • trochu vody
  • 1 plechovka červených fazolí, okapané
  • listy rýmovníku, nasekané, podle chuti

 

Rozmačkaný česnek osmažíte v oleji, přidáte rýži, krátce necháte zpěnit. Přilijete kokosové mléko a vodu, osolíte, přivedete k varu a občas zamícháte. V kokosovém mléce se rýže nevaří tak snadno jako ve vodě. V případě pochyb přidejte raději ještě trochu vody, aby se nepřipálila. Když je rýže téměř hotová, přidáte k ní okapané červené fazole a nasekané listy kubánského oregana. Dovaříte. Ještě jednou osolíte, protože rýže a fazole přijímají poměrně hodně soli.
Rýže se výborně hodí k masu a zelenině na kari.