rymovnik molice ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiRýmovník (španělský tymián, latinsky plectranthus amboinicus / argentatus). Nejenže vám uleví při rýmě, ale ještě odpuzuje komáry. Rýmovník je nenápadná, ale rychle rostoucí rostlinka se znovu dostává mezi velice populární pokojovky. Lidé si ji pořizují hlavně jako léčivku, ale neměli bychom zapomínat ani na to, že díky silné vůni, kterou vydávají její listy, funguje také jako odpuzovač hmyzu.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • astma
  • rýma
  • zánět dýchacích cest, nachlazení
  • bolesti hlavy
  • trávicí potíže
  • popáleniny
  • kožní problémy
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba
  • jaterní choroby
  • srdeční potíže
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie, hyperlipidemie, HLP
  • odstraňuje ledvinové a žlučové kameny - nefrolitiáza, cholelitiáza
  • urychluje hojení
  • odpuzuje hmyz - mouchy, komáry, moly, ovády

Přivoňte si, prosím! Co cítíte? Hlavně meduňku, ale také mátu, někteří mluví i o kafru, v každém případě se jedná o vůni velice, velice příjemnou. Řeč je o rostlince s vejčitými a chlupatými listy s latinským názvem Plectranthus, které u nás říkáme rýmovník, molice nebo také mexický eukalypt. Je velice nenáročná, za dostatek světla a mírnou zálivku se vám odvděčí hned několikanásobně.

 

Pěstování rýmovníku a účinky na zdraví

Rýmovník působí například na dýchací cesty. Stačí prý uštípnout list, zlomit ho a přičichávat. Nejlépe před spaním, ale i během dne. Při nástupu rýmy můžete lísteček nosit sebou v kapse a opakovaně přičichávat, trvá velice dlouho, než začne uvadat. Astmatikům určitě neuškodí, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení. Řada pěstitelů doporučuje i vnitřní užívání – čaj z jednoho lístku si prý můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech.

 

6 hlavních účinků rýmovníku na lidské zdraví

Prevence a léčba rýmy

Cítíte, že vám začíná čpít v nose a brzy vás přepadne rýma? Uvařte si čaj z rýmovníkových listů a jeden list promněte mezi prsty a chvíli k němu čichejte. Pokud toto budete praktikovat dvakrát denně, velmi brzy ucítíte úlevu. Rýmovník totiž obsahuje složky, které podporují vylučování hlenu. Pokud na rýmu trpíte vy nebo vaši blízcí, mějte několik rostlinek po celém bytě či v celém domě na stolech, u kterých sedíte. Pravidelně několik lístků vždy promněte mezi prsty. Silice, které se uvolňují z rostliny mohou působit jako přirozená prevence.

Zklidnění podrážděné pokožky

Rýmovník pomůže s komářím bodnutím, zraněním, psoriázou i jiným ekzémem. Je totiž přirozeně protizánětlivý, díky čemuž má schopnost rychle snižovat zarudnutí a otoky a zároveň eliminovat svědění a podráždění.

Zánět kloubů, artritida - zmírnění bolestí vlivem artritidy

Esenciální oleje rýmovníku jsou bohaté na omega-6 mastnou kyselinu gama-linolenovou. Ta bývá spojována se schopností snižovat artritické bolesti zvýšením regenerace kloubů. Což se hodí nejen sportovcům, ale všem, kteří svůj pohybový aparát pravidelně vystavují jakékoliv zátěži. Za tu lze považovat i dlouhodobé a časté sezení!

Prevence rakoviny

Nedávné výzkumy potvrzují pozitivní účinky rýmovníku při léčbě rakoviny prsu. Ačkoliv studie stále probíhají, počáteční zprávy naznačují, že antioxidant této byliny, stejně jako kyselina gama-linolenová, mohou zpomalit její progresi.

Snížení stresu a potlačení úzkostí

Některé organické sloučeniny nacházející se v rýmovníku se ukázaly jako mírně sedativní. Proto bývá ve formě čaje často nabízen jedincům trpícím na úzkosti nebo chronickým stresařům k vyvolání klidu, relaxace a zdravého spánku.

Pro zdravé ledviny - diuretikum

Rýmovník funguje jako účinné diuretikum. To znamená, že pomáhá tělo vyčistit od odpadních látek a pomáhá udržovat hladké fungování ledvin a celého lymfatického systému.

 

Rýmovník je účinný i proti otravnému hmyzu

Rýmovník je vlastně takovým všestranným domácím pomocníkem. Jeho lístky můžeme zkusit využít i v kuchyni a to všude tam, kde se používá šalvěj, tedy například pro dochucení zvěřiny nebo do marinády na grilování masa. Kromě toho všeho je také rýmovník udatným bojovníkem proti nežádoucímu hmyzu. Jeho vůni nesnášejí mouchy a komáři. Což takhle tuhle rostlinku zkusit a vyhlásit válku tolik nenáviděným molům? Ani oni prý vůni rýmovníku nemilují.

Rýmovníkový sirup: