Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 13046
Křenové víno - hrst čerstvě nastrouhaného křenu zalijeme 1/2 l bílého hroznového vína. Nádobu dobře zazátkujeme a postavíme na chladné místo - do sklepa nebo do ledničky. Po několika dnech lze víno užívat.
Užíváme na nechutenství, slabá játra, žaludeční neurózu a katary trávicího traktu, a to 2-3krát denně lžíci před jídlem. Jako protikurdějový prostředek bereme 30-40 g denně.
nedostatek vitamínu C, kurděje
nechutenství
žaludeční neuróza
katar trávicího traktu
posílení jater
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 19974
Kostivalová tinktura - umyté kostivalové kořeny nakrájíme, zalijeme čistou vodkou a necháme 21 dnů stát na teplém místě, ale ve stínu. Pomáhá při poškození páteře, revmatických chorobách, bolestech kloubů ad..
poškození páteře
revma, revmatoidní artritida
bolestech kloubů
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12511
Kopřivová tinktura podporující růst vlasů - jeden díl čerstvých kopřivových listů zalijeme ve skleněné
nádobě 3 díly lihu. Na 10-15 dní postavíme na sluníčko. Pak slijeme a přefiltrujeme přes vatu. Do 1/2 l vody dáme 3 lžíce tinktury a večer před spaním vetřeme do pokožky hlavy.
vlasy, růst vlasů
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 17057
Kopřivová tinktura - iořeny vykopané na jaře nebo na podzim důkladně umyjeme, nadrobno nakrájíme a zalijeme 38-40% čistou pálenkou. Necháme stát na teplém místě. Po 14 dnech již lze vtírat tinkturu do vlasů. Po této kúře budou dokonce i řídké vlasy husté, nadýchané a lesklé. Vlasy též výborně posiluje mytí v odvaru z čerstvé kopřivy. Stačí čerstvé lodyhy i s listy zalit vroucí vodou, svařit, vychladit, scedit a odvarem vlasy opláchnout. Tento odvar je rovněž účinný při léčbě trudovitosti (akné).
řídké vlasy (hustota vlasů)
akné
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12102
Kmínka - 1l vodky, 40 g kmínu a 200 g cukru se nechá 10-14 dní macerovat. Výsledek se přecedí. Chceme-li zlikvidovat příznaky nechutenství, dáváme si půl stopky kmínky na půl sklenice teplého čaje. Po malých doušcích upíjíme hodinu.
nechutenství
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9016
Jantarová tinktura - 100 ml 10procentního propolisu se maceruje společně s 10 valounky jantaru, které se musí hodně nadrobno roztlouci, nejlépe na prášek. Vznikne tinktura, kterou užíváme při nachlazení dvakrát denně (po snídani a po obědě) 30 kapek s vodou nebo cukrem.
nachlazení
hypotyreóza, snížená funkce štítné žlázy
migréna
únava a vyčerpání
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6117
Jalovcové víno - velký obsah cukru v jalovčinkách umožňuje dělat z nich víno i pálenku (do 30 %). Zde je několik receptů:
posílení organismu
posílení chuti k jídlu
močopudný účinek
močové kameny
zvýšená teplota
posílení žaludku a trávení
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6013
Francouzské víno s celerem - velkou, nahrubo nakrouhanou celerovou bulvu posypeme cukrem, zalijeme vínem (nejčastěji bordeaux) a necháme 48 hodin macerovat. Pak všechno rozmixujeme a přefiltrujeme. Denně se této mixtury pijí dvě skleničky. Chutí připomíná ananas. Víno má celkově posilující účinky.
posílení organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7126
Detoxikovaná vodka na kocovinu, opici po alkoholu - třezalkový nálev se špetkou máty, smíchaný půl napůl s lihem a slabě oslazený (lžíce cukru na půl litru svařené vodky) nám poskytne bezmála detoxikovanou
vodku. Tento nálev se ráno po večeři nadmíru zapíjené alkoholickými nápoji ukáže jako neobyčejně účinný
prostředek zbavující organismus alkoholu.
kocovina, "alkoholová opice"
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 42552
Česneková tintkura - 50 g nakrájeného česneku zalijeme 250 g 40% vodky. Často protřepáváme. Česnek se musí macerovat 10 dní. Výsledek přefiltrujeme. Užíváme jako antiseptikum, na rozšíření cév, na snížení tepenného tlaku, na revmatické bolesti. Na astma - při záchvatu nakapeme na kostku cukru 5 kapek tinktury a cucáme.
revma, revmatické bolesti
antiseptikum
vazodilatancium (roztahuje cévy)
snižuje krevní tlak (hypertenze)
astma, astmatický záchvat
závpenatění cév, ateroskleróza, arterioskleróza, kornatění tepen
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8407
Cibulovo-propolisová tinktura - nastrouháme 3 středně velké cibule a zalijeme 1 sklenicí 40% vodky. Pevně zavřeme a ponecháme 2 týdny na teplém místě. Čas od času obsah protřepeme. Pak scedíme přes gázu a přidáme 10% propolis (lze také dodat propolis obohacený o bylinné výtažky z jitrocele kopinatého, heřmánku a máty, dostupný v lékárnách). Hotovou tinkturu přelijeme do tmavých lahviček a necháme ještě 4 - 5 dní stát.
Užívání: 1 lžičku tinktury přidáme do !4 sklenice teplého mléka; pijeme 2-3 krát denně 5 týdnů.
antibiotikum
antimykotikum
nachlazení
chřipka
posílení imunity
mykózy hltanu
mykózy trávicího traktu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6070
Cibulové víno - 200 g tence nakrájené cibule smícháme se 100 g světlého tekutého medu a zalijeme 600 g bílého vína. Necháme 48 hodin macerovat. Pak přefiltrujeme a užíváme 2-4 lžičky denně při avitaminóze. Víno připravené tímto způsobem má vlastnosti posilující celý organismus.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 4687
Anděliková tinktura: 100 g nahrubo umletého kořene andělíky zalijeme 100 g lihu a necháme 14 dní stát. Užíváme 2 0 -3 0 kapek s cukrem nebo vodou 2-3 krát denně při poruchách trávení a rovněž na zmírnění otravy nikotinem a alkoholem. Tinktura je velmi silná, protože andělikový kořen vlastnosti lihu ještě zesiluje.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6894
Anýzová tinktura - 20 g anýzu vsypeme do láhve o objemu 250 ml a zalijeme vodkou. 14 dní necháme stát, pak alkohol slijeme, anýzová semínka znovu zalijeme 250 ml vodky a láhev opět necháme 2 týdny stát. Pak obě tinktury slijeme a dochutíme medem. Užíváme při silném kašli 15-20 kapek s cukrem nebo s vodou třikrát denně. Působí jako vykašlávací prostředek, pomáhá na bolesti břicha a povzbuzuje trávení.
kašel
bolesti břicha
trávicí potíže
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10343
Bylinná tinktura na játra, jaterní nemoci - smícháme po 50 g chmelových šišek, natě bedrníku, pelyňku pravého, řepíku, svízele, oddenku puškvorce, listu a kořene pampelišky a listu máty. Sklenici směsi vsypeme do tmavé nádoby, zalijeme 5 sklenicemi 50% lihu a necháme 10 dní na tmavém místě. Denně nádobu protřepeme. Po 10 dnech byliny přecedíme přes gázu nebo husté síto. Užíváme třikrát denně po jídle 15-20 kapek tinktury na lžičce medu nebo cukru.
jaterní nemoci