facebook

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi. Jen plody označujeme jako BEZINKY.

TENTO ŽIVÝ KEŘ NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 45 Kč - INFORMACE ZDE



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie), hernie disku
  • ischias

Naše video o bezu černém - co sbíráme, zpracování, co vyrábíme, účinky na zdraví a pověsti:

 

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách.

Bobule černého bezu označujeme jako BEZINKYUsušené nebo převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) nejsou jedovaté. Pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich zatepla sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen ve zcela minimálním množství, protože projímají

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. 

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

 

RŮZNÉ RECEPTY Z BEZU ČERNÉHO:

  • Tvaroh s bezinkami
  • Krupička, krupičná kaše s bezinkami
  • Smažený bezinkový květ
  • Burčák
  • Likér Z KVĚTU
  • Likér Z BOBULEK
  • Bezový ocet
  • Víno
  • Víno - 2. recept
  • Čaj
  • Čaj na nachlazení
  • Kompot
  • Šťáva s vanilkou
  • Bezinkovo-kávový likér (z kuliček bezu)
  • Bezinková pálenka
  • Bezový cukr
  • Sirup z květu
  • Sirup - 2. recept
  • Bezový med
  • Marmeláda
  • Povidla
  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí, bobulek bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky (= plody) opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

 

Jak se bezu černému jinak říká - alternativní názvy:

baza ☼ bazičky ☼ bez domácí ☼ bez psí ☼ bez smradlavý ☼ beza ☼ bezinka ☼ bezinky ☼ bezová duše ☼ bezoví ☼ bezový květ ☼ bílý bez ☼ bílý květ ☼ blivánky ☼ bzí ☼ bzina ☼ bzinčí ☼ bzinky ☼ černá bezinka ☼ černá bzinka ☼ černý bez ☼ čertův strom ☼ dryáda ☼ ellhorn ☼ habzina ☼ habžina ☼ hulák ☼ hular ☼ hural ☼ chabza ☼ chabzda ☼ chabzdě ☼ chebdový květ ☼ chebst ☼ chebz ☼ chebzí ☼ chebzík ☼ chebzinky ☼ chebzový květ ☼ chebži ☼ kalina ☼ kašička ☼ keř čarodějný ☼ kobzina ☼ kobzinky ☼ kosmatice ☼ kozíček ☼ kozičky ☼ kozinky ☼ Lady Elder ☼ píšťalkový strom ☼ psí bez ☼ psí víno ☼ psounský bez ☼ pukač ☼ rostlinná apatyka ☼ smradinka ☼ smradinky ☼ smradlavej bez ☼ smradlavý bez ☼ smradlavka ☼ strážní strom ☼ strom velké Bohyně ☼ strom víl ☼ zebzový květ