suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak tedy na to? 

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

 

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět. 
  • Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů!

 

Související článek: 

 

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

arteriskleróza   astma   nálev   zelina   strom   končetina   pijeme   Zentrich   vliv   Galenos   roztroušená   zdraví   noha   ruka   stonek   kameny   plíseň   víno   tinktura   houba   akné   zácpa   ledvin   plísně   kontraindikace   menstruační   zápal   nať   kůže   výroba   krk   alergie   metabolismus   návod   Moučka   babské rady   šlacha   zelenina   nachlazení   rýma   epilepsie   tlak   ateroskleróza   hemeroid   rostlina   hemoroid   chřipka   játra   vývar   použití   Janča   postup   angína   kontraindikace   kolika   migrén   bylinná směs   vlas   premenstruační   inhalace   horečka   Zentrich   trávicí   fermentace   zalijeme   hlas   močopudný   slezina   kloub   osteoporóza   list   krvácení   obsažené   slezina   Mattioli   mateřské   kořen   bolest   neht   recept   antibiotik   choroba   vřed   Avicena   stvol   vitamín   hlavy   revma   užití   brnění   bylinka   koupel   Janča   zpracování   děti   teplé   stonek   květ   nohy   srdce   kojenec   pupen   Váňa   katar   sval   jaterní   chřipka   sirup   ovoce   odvar   sběr   využití   žlučník   kvasinky   nežádoucí   slinivka   zrak   nemoc   komplikace   žaludek   průjem   písek   kornatění   opar   mensturace   abytyše Hildegarda   obsahuje   studené   střev   kapsaicin   olej   fytoterapie   vitamin   pálení   indikace   Podhorná   chladné   řídnutí kostí   játra   artróza   Treben   dna   pěstování   keř   čaj   Paracelsus   minut   mrtvice   štítná   sliznice   bylina   viry   kůra   prášek   zánět   dásně   horké   zlomenin   sušení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)