suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak tedy na to? 

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

 

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět. 
  • Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů!

 

Související článek: 

 

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kořen   Váňa   Avicena   obsahuje   akné   mrtvice   minut   stonek   houba   obsažené   zápal   hlavy   čaj   vlas   nohy   bylina   Galenos   pupen   Paracelsus   nežádoucí   recept   bylinná směs   trávicí   teplé   štítná   keř   krk   dásně   hlas   ruka   viry   vitamin   chřipka   kapsaicin   Janča   Zentrich   astma   kvasinky   řídnutí kostí   zelina   indikace   zpracování   Mattioli   list   hemeroid   víno   vřed   výroba   slezina   pálení   Janča   angína   osteoporóza   bolest   sval   zelenina   opar   krvácení   pijeme   tinktura   stvol   hemoroid   olej   brnění   prášek   horké   choroba   neht   kolika   sliznice   kontraindikace   šlacha   nálev   mensturace   Treben   sběr   roztroušená   květ   horečka   játra   žaludek   chřipka   játra   plíseň   fytoterapie   kontraindikace   zlomenin   nachlazení   chladné   Zentrich   Podhorná   nať   rýma   fermentace   plísně   migrén   jaterní   revma   ovoce   odvar   pěstování   písek   metabolismus   kůže   slinivka   kloub   vývar   inhalace   epilepsie   strom   končetina   zrak   využití   ateroskleróza   děti   průjem   babské rady   použití   arteriskleróza   kornatění   sušení   střev   zácpa   Moučka   kojenec   žlučník   tlak   postup   ledvin   alergie   noha   vitamín   vliv   komplikace   abytyše Hildegarda   katar   artróza   zdraví   slezina   menstruační   dna   koupel   nemoc   antibiotik   bylinka   rostlina   studené   srdce   kameny   zalijeme   stonek   kůra   premenstruační   močopudný   zánět   sirup   mateřské   návod   užití  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)