Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak tedy na to? 

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

 

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět. 
  • Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů!

 

Související článek: 

 

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

slinivka   krk   dna   mrtvice   pěstování   kapsaicin   Janča   žaludek   víno   stonek   postup   sval   rýma   čaj   zelina   děti   pijeme   viry   Avicena   fytoterapie   ovoce   písek   antibiotik   tinktura   epilepsie   vliv   metabolismus   kontraindikace   kameny   bylinka   štítná   nať   chřipka   noha   opar   keř   trávicí   vlas   kornatění   vitamín   minut   pálení   list   artróza   využití   chladné   astma   teplé   mensturace   játra   nemoc   hemoroid   končetina   Zentrich   choroba   olej   recept   katar   krvácení   sušení   alergie   kojenec   zlomenin   inhalace   kvasinky   hlavy   ateroskleróza   plísně   zrak   premenstruační   brnění   Zentrich   nálev   mateřské   kontraindikace   zánět   Galenos   odvar   Treben   vřed   srdce   sliznice   Paracelsus   zalijeme   Moučka   játra   angína   vývar   bylina   ledvin   použití   střev   zdraví   dásně   obsahuje   zácpa   bylinná směs   zpracování   migrén   tlak   menstruační   osteoporóza   slezina   řídnutí kostí   žlučník   kůže   pupen   indikace   hemeroid   obsažené   květ   sběr   Mattioli   zelenina   bolest   stvol   koupel   akné   chřipka   plíseň   ruka   studené   kůra   babské rady   průjem   vitamin   arteriskleróza   horečka   Podhorná   fermentace   návod   neht   prášek   nežádoucí   hlas   stonek   šlacha   nohy   Janča   zápal   abytyše Hildegarda   komplikace   revma   výroba   močopudný   strom   kořen   kolika   roztroušená   užití   kloub   rostlina   nachlazení   horké   jaterní   houba   sirup   Váňa   slezina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)