suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak tedy na to? 

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

 

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět. 
  • Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů!

 

Související článek: 

 

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

recept   nohy   hlavy   Zentrich   babské rady   horké   kloub   arteriskleróza   hemeroid   antibiotik   stvol   sběr   Galenos   stonek   Avicena   stonek   horečka   abytyše Hildegarda   prášek   Váňa   akné   Zentrich   Podhorná   komplikace   neht   ruka   zlomenin   písek   koupel   slezina   zánět   zpracování   pijeme   krvácení   fermentace   rostlina   kontraindikace   slezina   osteoporóza   vitamin   metabolismus   tlak   víno   nežádoucí   vlas   Janča   výroba   angína   nať   bylina   viry   užití   slinivka   pálení   vliv   Treben   menstruační   vřed   kontraindikace   děti   zápal   list   nemoc   noha   ovoce   keř   jaterní   střev   kůže   ledvin   epilepsie   rýma   sval   migrén   zdraví   zalijeme   zelina   astma   žaludek   dásně   ateroskleróza   štítná   brnění   kořen   hlas   strom   artróza   Paracelsus   revma   odvar   chřipka   šlacha   kolika   využití   vitamín   pěstování   hemoroid   roztroušená   kůra   katar   postup   čaj   obsažené   mateřské   kojenec   játra   mrtvice   průjem   květ   plísně   játra   nachlazení   opar   žlučník   zrak   Moučka   řídnutí kostí   sušení   fytoterapie   kornatění   srdce   alergie   houba   močopudný   mensturace   bylinná směs   obsahuje   bylinka   vývar   nálev   dna   zelenina   zácpa   chladné   teplé   použití   plíseň   sliznice   kvasinky   návod   premenstruační   Janča   indikace   chřipka   bolest   olej   tinktura   trávicí   krk   sirup   studené   končetina   Mattioli   kapsaicin   pupen   kameny   inhalace   minut   choroba  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)