MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 10 dnech se scedí a slije. Obvyklé dávkování je 2-3 x 0,5 dl denně. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty.

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40 stupňů. Na litr lihu se doporučuje asi 250 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi poloviční množství. Bylinky se nechají luhovat nejméně 10 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát přes noc sklenici na radiátor o teplotě asi 40 stupňů. Po uplynutí minimálně 10 dnů obsah přefiltrujeme a takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu. Obvyklé dávkování udává 3x denně 30 kapek, případně 3x denně 1 kávová lžička. Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu
menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé. (Zde je třeba dodat, že existují např. silice éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Stejně tak existují výrobky, kde líh je pouze konzervant, nikoliv prostředek k vyluhování účinných látek) Kvýrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 50 až 60 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, poněvadž bylinku "spálí".

 

Lihovodný roztok - v bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 "C. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 "C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku. 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

slezina   bylina   menstruační   kůže   děti   sušení   angína   kontraindikace   strom   neht   tlak   nohy   zalijeme   trávicí   roztroušená   recept   katar   bolest   chladné   krk   vitamin   nachlazení   obsažené   minut   tinktura   obsahuje   kameny   pálení   alergie   výroba   sliznice   zápal   sběr   plíseň   inhalace   bylinka   indikace   brnění   močopudný   kolika   sirup   olej   epilepsie   opar   stonek   mrtvice   vývar   metabolismus   víno   abytyše Hildegarda   vitamín   hlas   hemeroid   řídnutí kostí   akné   plísně   horké   ovoce   štítná   slinivka   teplé   dna   kořen   Janča   čaj   Moučka   vřed   ruka   vlas   zlomenin   stonek   kojenec   sval   bylinná směs   srdce   chřipka   fytoterapie   Galenos   střev   návod   zácpa   kvasinky   kontraindikace   houba   písek   choroba   stvol   Podhorná   nálev   hlavy   postup   mateřské   šlacha   zpracování   zrak   slezina   viry   zánět   babské rady   migrén   rostlina   chřipka   Paracelsus   mensturace   komplikace   nežádoucí   fermentace   vliv   zelina   zelenina   antibiotik   Zentrich   průjem   Avicena   revma   noha   keř   studené   Treben   žlučník   kapsaicin   účinky   osteoporóza   artróza   užití   jaterní   dásně   arteriskleróza   pijeme   končetina   játra   nať   kůra   rýma   pupen   Zentrich   horečka   Janča   hemoroid   odvar   Mattioli   nemoc   ledvin   játra   premenstruační   kornatění   žaludek   použití   zdraví   list   ateroskleróza   pěstování   krvácení   využití   astma   prášek   květ   Váňa   účinek   koupel   kloub  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)