Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 10 dnech se scedí a slije. Obvyklé dávkování je 2-3 x 0,5 dl denně. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty.

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40 stupňů. Na litr lihu se doporučuje asi 250 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi poloviční množství. Bylinky se nechají luhovat nejméně 10 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát přes noc sklenici na radiátor o teplotě asi 40 stupňů. Po uplynutí minimálně 10 dnů obsah přefiltrujeme a takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu. Obvyklé dávkování udává 3x denně 30 kapek, případně 3x denně 1 kávová lžička. Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu
menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé. (Zde je třeba dodat, že existují např. silice éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Stejně tak existují výrobky, kde líh je pouze konzervant, nikoliv prostředek k vyluhování účinných látek) Kvýrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 50 až 60 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, poněvadž bylinku "spálí".

 

Lihovodný roztok - v bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 "C. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 "C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku. 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

hlavy   houba   žlučník   ovoce   metabolismus   chřipka   obsahuje   kvasinky   zdraví   průjem   alergie   teplé   trávicí   minut   zpracování   premenstruační   vlas   indikace   nemoc   plísně   nohy   nať   noha   zápal   víno   ledvin   stvol   kolika   kontraindikace   mateřské   strom   vývar   akné   chřipka   angína   koupel   bolest   epilepsie   zelenina   písek   kapsaicin   inhalace   kůra   zrak   návod   prášek   chladné   játra   nežádoucí   kontraindikace   katar   Zentrich   krk   Váňa   tlak   vliv   komplikace   hemeroid   stonek   pijeme   využití   zalijeme   Galenos   zelina   vitamín   žaludek   vřed   kůže   dásně   Janča   sval   kojenec   hemoroid   srdce   použití   osteoporóza   opar   střev   bylina   studené   děti   babské rady   hlas   stonek   kameny   rýma   sušení   zácpa   kornatění   fytoterapie   brnění   Podhorná   roztroušená   odvar   štítná   obsažené   nachlazení   plíseň   fermentace   šlacha   zlomenin   menstruační   choroba   bylinná směs   čaj   horké   sliznice   migrén   abytyše Hildegarda   nálev   Janča   pálení   játra   antibiotik   mrtvice   končetina   olej   krvácení   sběr   pupen   Paracelsus   arteriskleróza   řídnutí kostí   Moučka   ruka   revma   postup   zánět   neht   slezina   Zentrich   sirup   viry   Mattioli   artróza   rostlina   vitamin   mensturace   astma   horečka   recept   dna   tinktura   slinivka   výroba   list   jaterní   užití   bylinka   kloub   kořen   keř   pěstování   močopudný   Treben   slezina   Avicena   květ   ateroskleróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)