Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.24 (17 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 2.60 (5 hlasů)

Bylinné svíčky představují neodmyslitelnou součást slavnostních příležitostí. O Vánocích nebo při rodinných oslavách navodí atmosféru plnou dobré nálady. Potěší nás i ve všední den. Dají se použít různým způsobem, hodí se právě tak do jídelny jako na stylově prostřený konferenční stolek. Rovněž souhra ohně a vody nás zvláštním způsobem vzrušuje. Svíčky mohou plavat ve sklenicích s vodou nebo v mělkých miskách ze skla, keramiky nebo kovu. Vykouzlí samy o sobě příjemnou náladu a člověka snadno napadne doplnit je okouzlující vůní nebo do nich přidat vonné oleje, které  navozují uvolnění. Na zahradu se nabízejí vůně, které odpuzují hmyz. 

Vonné svíčky si můžete vyrobit velmi snadno sami.Do roztaveného vosku (většinou parafínu) přimíchejte několik kapek vonného oleje a teprve potom ho nalijte do forem na svíčky. Většinou stačí několik kapek. Používejte pouze vysoce jakostní oleje. Vosk roztavte ve starém hrnci. Nezahřívejte ho na příliš vysokou teplotu, protože se pak snadno vznítí. Jako formu můžete použít různé dózičky, staré žárovky, koupené nádobky nebo také hezké hrnky z pálené hlíny. Velmi pěkně vypadá, když hrnky z pálené hlíny nakonec obalíte mechem.

Chcete-Ii naplnit voskem nějakou nádobu, potřebné množství vosku zjistíte tak, že změříte množství vody, která se do nádoby vejde. Na 100 ml vody potřebujete 90 9 pevného vosku. Před nalitím vosku musíte udělat dvě věci: Pokud se v nádobě nachází otvor na odvádění vody, musíte do něj upevnit knot a poté otvor ucpat. Jak velký' knot budete potřebovat, závisí na průměru svíčky. Knot tlustý 2,5 mm vyhovuje pro svíčku o průměru 2,5 cm. Pro svíčky v nádobách se ve specializovaných obchodech prodávají zvláštní knoty. Knot v nádobě dobře upevníte tak, že přes nádobu položíte dřevěnou tyčku, k ní připevníte knot a necháte ho viset do nádoby. Velmi snadno se pracuje s gelovým voskem. Dá se nalévat i do sklenic a krášlit ozdobnými předměty a bylinkami, například plátky pomeranče, kousky skořicové kůry, větvičkami rozmarýny nebo tymiánu.

Další články v kategorii: