zazimovani bylin bylinek bylinkove zahrady zpracovani bylin pred zimouMáte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc. Nějakou bylinku pěstuje snad každý – kdo nemá zahradu, vystačí s několika květináči. I v nich se totiž většině druhů daří. Používají se jako koření, do salátů, v léčitelství i k barvení tkanin.

Číst dál...

rymovnik molice pestovani doma vyuziti v kuchyniRýmovník, kubánské oregano (latinsky plectranthus amboinicus) je z botanického hlediska jen krátce žijící polokeř se sukulentními listy velkými jako dlaň a malými bělorůžovými květy. Pro amatérské zahrádkáře a kuchaře představuje aromatickou, ale také poněkud tajemnou rostlinu. V obchodech a v literatuře se objevuje rovněž pod synonymy Coleus amboinicus a Solenostemon amboinicus, Němci mu řík a jí španělský tymián, indický brutnák nebo mexické oregano.

Číst dál...

pelargonie muskat pestovani doma kucharske recepty s pelargoniiVonné pelargónie (muškáty) pocházejí z jižní Afriky. V 17. století přivezli botanikové první exempláře do Holandska. Odtud se rozšířily tyto hezky vonící rostliny do celé Evropy. Až do konce 18. století byly ve sbírkách znalců a jejich milovníků zastoupeny výhradně plané formy rostliny. Teprve v 19. století se začalo s křížením různých druhů.

 

___

___

Číst dál...

mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

Číst dál...

potocnice lekarska pestovani vyuziti v kuchyni receptyPotočnice lékařská - latinsky rorippa nasturtium aquaticum. Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná.

Číst dál...

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

Číst dál...

pestovani bylinek doma na parapetu balkone ci v zimni zahrade co rostlinam vadi a vyhovujeObecně lze říci, že nejsilněji se na růstu rostlin projevuje vliv nedostatku světla od listopadu do února. Ten, kdo by chtěl zahradničit v souladu s přírodou a upustil by od dodatečného zdroje světla, musel by se smířit s tím, že většina rostlin v této době zredukuje svůj růst nebo jej zastaví. Řada rostlin původem z mírných zeměpisných šířek a dokonce ze středomořských zemí nemá ráda v zimě teplo. Z toho důvodu není příliš vhodné pěstovat v bytě mátu, levanduli či tymián. Proti tomu se dobře daří rozmarýně. 

Číst dál...

domaci pestovani bylinek vyhody proc si pestovat bylinky sami doma 2Tento text je určen všem těm, kdo chtějí zahradničit nehledě na roční období, a není jim lhostejné, jak se daří jejich chráněnkám na balkonu, okenním parapetu či terase, přestože je to bude stát větší úsilí. Vždyť kdo by nechtěl nabídnout svým rostlinkám dobré podmínky a pokusit se udržet je déle při životě než jen do dalšího oběda či večeře? Na každý pád se to vyplatí. 

Číst dál...

jak se zbavit slimaku na zahrade tipy rady navody zkusenosti 2Se slimáky jsem si na zahradě docela užil. Každý rok (zvláště když dost pršelo) jsme o ně doslova zakopávali a o salátech na záhoně jsem si mohl nechat jenom zdát. Nastudoval jsem spoustu užitečných rad a začal jsem je zkoušet. Byla to skvělá zábava, říkal jsme tomu „bojovka" pro slimáky a každý den jsme chodili sledovat, jak si naši zdatní sportovci s našimi nástrahami poradili.

Číst dál...

prospesnost rustu vice rostlin na jednom zahonku smisene kultury rostlin polykulturyZvykli jsme si pěstovat na záhonech vždycky jednu plodinu. Tady máme jahody, vedle hlávkový salát, pár řádek ředkvičky, vedle mrkev a na dalším záhonku celer... Obhlížíme pečlivě vyrovnané záhonky, kde jsou jednotlivé rostliny seřazené do řádků jako vojáci na nástupu a zřejmě to uspokojuje náš smysl pro pořádek. Jenže ten pořádek není pro přírodu typický, a monokulturní výsevy už vůbec ne. Příroda - to je prostě chaos, alespoň z pohledu člověka.

Číst dál...

popel ze dreva jako biohnojivoPopel ze dřeva (samozřejmě nelakovaného ani jinak chemicky ošetřeného!) je výborným hnojivém k rostlinám, které potřebuji dostatek vápníku a bóru. Hodí se v menším množství k ovocným stromům, bobulovinám a drobnému ovoci, které nevyžaduje kyselou půdu, na všechnu zeleninu. Ve větším množství si na popelu pochutnají rostlinky, které milují vápník a draslík, především celer, brambory a mrkev.

Číst dál...

rostliny a byliny vyzadujici hnojeni a nemajici rady hnojeniRozlišujeme rostliny, které mají rády přihnojování a vyžadují to a pak ty, kterým to spíše vadí. Pokud tedy budeme rostliny během vegetace přihnojovat (samozřejmě mám na mysli přírodními hnojivý - jícha, slepičince apod.), nebudeme vedle nich pěstovat ty, kterým se to nelíbí. Úplně tedy stačí vědět, jak náročné jsou jednotlivé plodiny.

Číst dál...

mrtva ryba jako biohnojivoMrtvá ryba jako biohnojivo - tak tohle už vám určitě bude připadat jako dost šílené, ale přesto je to velice zajímavý způsob, jak dodat rostlinkám v zahradě spoustu užitečných živin. A rozhodně to není žádný moderní výmysl, ryby zakopávali k rostlinám všechny přírodní národy, indiáni i naši předkové, jenom tento zvyk už upadl v zapomnění.

Číst dál...

zalevani zavlazovani bylin rostlin a plodin pravidlaKdyž zasadíme suchomilnou cibuli vedle okurek, které zaléváme každý den, asi se ji to moc líbit nebude. Takže na Jeden záhon můžeme dát pouze takové rostlinky, které mají podobné nároky na vláhu. A to je vlastně celá ta věda. Každá rostlina musí mít co nejlepší podmínky k životu a pokud budeme dodržovat tato čtyři pravidla, základní podmínky určitě splníme.

Číst dál...

cerstvy hnuj mrva jako biohnojivoČerstvý hnůj - prasečí a kravský hnůj se stále ještě někde na dědinách zapravuje na podzim či na jaře přímo do půdy. Na polích je to asi lepší řešení než umělá hnojivá, na zahrádku ale podle mě čerstvý hnůj nepatří. V prasečích i kravských výkalech mohou přežívat spousty bakterií, které si takto sami vpravíme do půdy (např. Salmonelly, Shigelly nebo Listérie).

Číst dál...

kostni moucka jako biohnojivoKostní moučka je přírodní produkt - vyrábí se z vařených, usušených i rozemletých kostí zdravých hospodářských zvířat a je obohacená trochou dusíku a větším množstvím vápníku a fosforu. Všechny rostliny od léčivých bylinek přes jahody, zeleninu až po stromy toto hnojivo snáší velmi dobře, skvěle si na něm pochutnají a ještě lépe rostou.

Číst dál...

prirodni hnojivo biohnojivo hnojiva z rostlin a bylin priprava vyrobaKaždý z nás si rád zamlsá. A mlsat můžeme nejen bonbóny a smažené brambůrky, ale i zdravé dobrůtky (oříšky, semínka, křížaly), na kterých si nejen pochutnáme, ale také doplníme potřebné vitamíny a minerální látky. „Mlsat" ale potřebuje i půda a rostlinky. Pokud zelené hnojení a kompost považujeme za ekvivalent základní výživy, potom můžeme přírodní hnojivá přirovnat právě k těm pamlskům, kterými rostlinkám a půdě způsobíme to pravé blaho.

Číst dál...

Kopřivová jícha - to samé hnojivo jako ze slepičinců můžeme připravit i z kopřiv. Postup je naprosto stejný, výhodou je, že nemusíme shánět suroviny, protože kopřiv najdeme všude dost. Úplně nejlepší je udělat zákvas z kombinace několika rostlin - základem jsou kopřivy nebo kostivalové listy, můžeme ale přidat i listy pampelišky, bršlice, černého bezu, vojtěšky, měsíčku, řebříčeku, přesličky, v podstatě téměř cokoli, ovšem raději bez květů a semínek, ty se totiž kvašením neničí a tak bychom si záhony sice pohnojili, ale také zaplevelili.

Číst dál...

slepicince jako biohnojivo informaceSlepičince, slepičí hovínka zase znovu přicházejí do módy a není divu - ovoce i zelenina po nich rostou a plodí jako divé. Na venkově je stále ještě dost lidi, kteří slepice chovají a tak není problém od nich nějaké ty slepičince získat. Určitě bych ale nepoužívala výkaly ze slepičí farmy. První důvod je asi zřejmý, ve výkalech zůstanou stopy toho, co projde trávícím traktem a tyhle slípky na tom se stravou nejsou zrovna nejlépe.

Číst dál...

kompost a jicha z bylin zalozeni a urychleni zrani kompostu byliny vhodne kompostovani a vyrobu jichy 2Kompost je na zahrádce naprosto nezbytná, základní výživa půdy, něco jako cukry a bílkoviny pro člověka. Bez kompostu to na  zahrádce prostě nejde, nenapadá mě vůbec nic, čím by se dal nahradit. Když jsem zakládal svůj první kompost, bál jsem se, abych něco nepokazil a tak jsem se snažil postupovat dle odborné literatury. Na toto téma byla napsána spousta článků, ba dokonce i odborných monografií a tak jsem z toho byla dost zoufalý - připadalo mi, že je to všechno příliš složité.

Číst dál...

pestovani zazvoru doma recept postup navod informace tipyI když je zázvor exotická rostlina, je na pěstování neuvěřitelně nenáročná. Není mnoho jiných rostlin, které je tak jednoduché pěstovat v domácích podmínkách. Zázvor nepotřebuje příliš mnoho světla a stačí pouhý kousek kořene, který koupíte v obchodě s potravinami, abyste si vypěstovali vlastní rostlinu. Část zakoupeného kořene klidně spotřebujte, uvařte si čaj, přidejte ho k masu, vyrobte si domácí sirup, část kořene zasaďte do hlíny.

Číst dál...

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

zlomenin   opar   zelina   nežádoucí   Treben   Janča   mateřské   trávicí   mrtvice   tlak   návod   noha   rostlina   chřipka   roztroušená   koupel   ledvin   pupen   viry   babské rady   Zentrich   nohy   nať   zpracování   průjem   zdraví   zácpa   horečka   využití   akné   kůra   Janča   ruka   houba   vitamín   víno   dásně   hlas   epilepsie   list   stonek   kojenec   Moučka   keř   fytoterapie   metabolismus   použití   studené   komplikace   nálev   játra   Avicena   rýma   prášek   Podhorná   artróza   pěstování   kornatění   mensturace   jaterní   inhalace   stonek   migrén   kontraindikace   písek   krk   řídnutí kostí   střev   pijeme   pálení   hlavy   teplé   užití   alergie   ateroskleróza   slezina   abytyše Hildegarda   dna   menstruační   nachlazení   kapsaicin   šlacha   postup   choroba   indikace   srdce   močopudný   arteriskleróza   slinivka   osteoporóza   brnění   vřed   neht   kůže   kameny   tinktura   žaludek   zrak   premenstruační   Mattioli   nemoc   kloub   chřipka   sliznice   žlučník   štítná   zelenina   kontraindikace   čaj   katar   hemoroid   kvasinky   recept   Zentrich   horké   vlas   zalijeme   krvácení   bylina   astma   olej   sušení   bolest   fermentace   sběr   Paracelsus   Galenos   revma   játra   ovoce   zápal   zánět   chladné   bylinná směs   hemeroid   obsažené   kořen   sval   plísně   kolika   antibiotik   Váňa   končetina   vývar   výroba   minut   plíseň   slezina   bylinka   vitamin   obsahuje   děti   strom   vliv   stvol   angína   sirup   květ   odvar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)