Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

chladné   zelina   štítná   zlomenin   horké   květ   zrak   žlučník   koupel   kapsaicin   artróza   premenstruační   horečka   Mattioli   kolika   krk   kloub   slinivka   Galenos   mrtvice   stonek   použití   akné   postup   zápal   inhalace   kořen   Zentrich   zácpa   ledvin   návod   močopudný   arteriskleróza   dna   nežádoucí   kvasinky   sliznice   stonek   žaludek   odvar   nemoc   vřed   teplé   obsažené   šlacha   hlavy   výroba   fermentace   chřipka   bylinná směs   roztroušená   tlak   písek   opar   hemeroid   Podhorná   zelenina   vitamín   studené   fytoterapie   indikace   Moučka   využití   revma   kůže   slezina   rostlina   vliv   obsahuje   Janča   játra   užití   rýma   angína   minut   nať   játra   prášek   plíseň   víno   Avicena   choroba   vlas   kontraindikace   hlas   plísně   krvácení   komplikace   sběr   dásně   čaj   Paracelsus   chřipka   nachlazení   průjem   bolest   abytyše Hildegarda   nohy   srdce   vývar   bylina   mateřské   kojenec   pálení   zánět   ateroskleróza   kontraindikace   antibiotik   kůra   končetina   houba   nálev   strom   recept   neht   jaterní   řídnutí kostí   Treben   sirup   stvol   viry   menstruační   pijeme   bylinka   keř   trávicí   střev   pupen   migrén   vitamin   hemoroid   Zentrich   pěstování   list   Váňa   děti   astma   ruka   zalijeme   zpracování   brnění   kornatění   babské rady   katar   osteoporóza   sušení   Janča   ovoce   metabolismus   kameny   epilepsie   alergie   slezina   mensturace   olej   noha   tinktura   zdraví   sval  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)