Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceTvaroh s bezinkami - recept: bezinky zbavte stopek, operte a nechte okapat. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte med a citronovou šťávu a vše společně svařte. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vyšlehejte tvaroh s mlékem, rozdělte do misek, přelijte bezinkovou směsí a vložte na pár minut do chladničky. Poté dozdobte lístečky meduňky a můžete podávat.

Číst dál...

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceKrupičná, krupičková kaše s bezinkami, kuličkami bezu černého - recept: uvařte krupičkovou kaši běžným způsobem podle Vašeho zvyku. Bezinky omyjte a otrhejte. Vložte do hrnce a přidejte cukr, množství odhadněte podle chuti. Povařte a směsí přelijte krupičkovou kaši.

Číst dál...

Jamajské rýže s červenými fazolemi a rýmovníkem - recept: rozmačkaný česnek osmažíte v oleji, přidáte rýži, krátce necháte zpěnit. Přilijete kokosové mléko a vodu, osolíte, přivedete k varu a občas zamícháte. V kokosovém mléce se rýže nevaří tak snadno jako ve vodě. V případě pochyb přidejte raději ještě trochu vody, aby se nepřipálila.

Číst dál...

Kuře s rajčaty a bazalkou - recept: Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Číst dál...

Bylinková polévka ze zvonečníku klasnatého - recept: 200 g nadrcené mouky ze zrna, 2 l vody, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sádlo, sůl, pokrájené kořeny lopuchu, hrst pokrájených lístků popence, kopřiv a zvonečníku. Mouku namočíme přes noc, vaříme vše dohromady, na konci přidáme byliny a omastíme sádlem. 

Salát z vrbky úzkolisté - recept: Mísa mladých vrcholků vrbky, 50 g lískových oříšků, 2–4 vejce, sůl, pepř, trocha rozpuštěného másla. Vrcholky vrbky vaříme 5–10 minut v osolené vodě se lžící citronové šťávy. Lískové oříšky opražíme a podrtíme. Vejce uvaříme natvrdo. Vrcholky vrbky osolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme rozdrcenými oříšky a nadrobno nakrájenými vejci. Podáváme s chlebem.

Kandované květy violky vonné - recept: 3 hrnky květů, 3 hrnky cukru, 4 dcl vody. Vodu přivedeme k varu, do horké vody přidáváme cukr, až vznikne nasycený roztok. Do něj ponoříme fialkové květy a necháme vychladnout. Proslazené květy sušíme na mřížce, aby mohla odkapat přebytečná tekutina. Skladujeme v nádobě mezi listy voskovaného papíru (brání slepení). Pozor! Fialek existuje asi 400 druhů, v Evropě jich roste asi 30. Jsou jedlé všechny, ale nejlépe sbíráme pouze vonné druhy.

Špenát se šťovíkem - recept: Polovice špenátu a polovice šťovíku se syrové pohromadě rozseká na drobno. Voda se vymačká. Vše se dá do kastrolu, ve kterém je na dně kus másla, 1 cibule, kus syrové šunky, to se osolí a tak pohromadě se dá dusit až do měkka. Mezitím se na másle osmaží mouka, šalotka či cibule, polévkou se zavaří a tou omáčkou se pak špenát a šťovík polejí. 

Číst dál...

Bramborový salát s jablky a šťavelem - recept: 0,5 kg brambor, 0,5 kg jablek, 2 cibule, šálek šťavele, 4 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, cukr. Uvařené a oloupané brambory a jablka nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky a přidáme nadrobno nasekaný šťavel. Osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru a nakonec vmícháme majonézu s jogurtem. Pozor! Vzhledem k přítomnosti kyseliny šťavelové, která odvápňuje organismus, ho nepožíváme ve větším množství.

Zeleninový salát se šruchou - recept: 3 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy, zálivka 50 ml vody, šťáva z půlky citronu, trochu medu, saturejka, dobromysl. Suroviny smícháme, zalijeme zálivkou a necháme chvilku odstát.

Salát z pampelišky s rajčaty - recept: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 3–4 rajčata, 2 menší cibule, trochu olivového oleje, sůl, voda, koření. Zeleninu a listy pampelišky nakrájíme, přidáme asi 2 lžíce olivového oleje, sůl a koření (např. bazalku, dobromysl, pertželku). Salát s jogurtem: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky.

Číst dál...

Zeleninový nákyp se slézem lesním - recept: 1 šálek rýže, 50 g oleje, 1 cibule, 1 hrnek listů slézu, 1 nastrouhaný brambor, dva šálky vody, 2 lžíce škrobu, sůl, koření. Rýži uvaříme do měkka, na cibulce osmahneme listy slézu a vše smícháme dohromady i se syrovým nastrouhaným bramborem, dáme do pekáče a zapečeme v troubě.

Sedmikráskový špenát - recept: Mladé lístky sedmikrásky opereme a povaříme ve vodě. Po zcezení lístky jemně posekáme, hodíme na cibulku, zaprášíme moukou a krátce povaříme, můžeme přidat jedno až dvě vejce. Dochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem.

Houby s řeřišnicí - recept: olej, houby (májovky nebo žampiony, popřípadě hlíva), kmín, sůl, pepř, česnek nebo česnek medvědí. Na oleji zprudka opékáme nadrobno nakrájené houby s řeřišnicí, závěrem osolíme a přidáme česnek medvědí. Podáváme s chlebem nebo rýží. 

Číst dál...

Čočka s listy řepíku lékařského - recept: 2 šálky čočky, 2 šálky nadrobno nakrájených listů řepíku, 2 lžíce mouky, dvě lžíce oleje, 1 cibule, sůl, dobromysl, 2
stroužky česneku nebo několik listů česneku medvědího. Řepík dusíme na osmažené cibuli asi 15 minut. Čočku uvaříme, zvlášť lépe je namočit ji den předem s bobkovým listem. Smícháme a podáváme za tepla, možno s vejcem.

Domácí hořčice z ředekve ohnice: 3/4 hrnku semínek ř. ohnice, 1 hrnek sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 hrnek vinného octa. Suroviny smícháme a necháme uležet cca 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixéru. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.

Dušený řebříček - recept: Hrst listů řebříčku, lžička másla, jedno vejce, sůl. Hrst listů řebříčku dáme podusit do malého kastrůlku s trochou vody. Dusíme deset minut. Pak listy vhodíme na pánev s rozpáleným máslem. Chvíli pražíme, poté přidáme jedno vejce a mícháme, dokud neztuhne. Osolíme. Podáváme s chlebem.

Bylinková polévka z řebříčkem lékařským - recept: 3 hrnky směsi bylin (řebříček, jitrocel, ostružiní, maliní, kopřiva, bršlice), 2 lžíce másla, zeleninový bujón, vejce, kmín, 2 stroužky česneku. Byliny krátce podusíme na másle a zalijeme asi 1,5 litrem vody, můžeme přidat zeleninový bujón, kmín, sůl a pepř. Před ukončením varu přidáme vajíčko a prolisovaný česnek a promícháme. Podáváme s chlebem nebo samostatně. 

Salát z rozrazilu potočního - recept: Asi dva šálky rozrazilu smícháme se dvěma šálky potočnice, můžeme přidat rajče a cibuli, zalijeme trochou jablečného octa, osolíme, podáváme. Pozor! Vařením listy rozrazilu zhořknou, proto ho používáme zpravidla jen v čerstvém stavu.

Kaše z květů (obilek) rákosu - recept: Zralá květenství necháme usušit, vydrolíme z nich obilky (na jednu porci je potřeba dosti velké množství uschlých květů). Vaříme ve vodě do měkka asi 45 minut, lepší přes noc namočit, kaši dochutíme povidly, případně ořechy a medem.

Ovocný salát s puškvorcem - recept: asi 3 cm oddenku (podzemního stonku) puškvorce, 3 jablka, 2 hrušky, 2 banány, hrst rozinek. Ovoce nakrájíme na malé kousky, oddenek nastrouháme na jemno a vše promícháme, necháme odpočinout alespoň hodinu v chladničce. Výborné jsou také jeho klásky pražené na oleji. 

Číst dál...

Pupalkový kořen na smetaně - recept: Pro dvě osoby 300 g kořenů pupalky dvouleté, 1 malá cibule, olej k dušení, 1/8 l smetany ke šlehání, sůl, pepř, petržel. Kořeny pupalky oškrábeme a nakrájíme na kolečka, lehce je orestujeme na cibuli, přidáme nasekané listy petržele a dusíme do měkka asi 30 minut, přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo nudlemi či bramborami.

Pupalka po asijsku - recept: Kořeny pupalky, čínské zelí nebo listy bršlice či kopřivy, bambusové nebo chmelové či čekankové výhonky, olej, sójovou omáčku, kari, chilli, sůl. Kořeny očistíme, nakrájíme na kolečka, lehce osmahneme, podlijeme a podusíme. Když změknou, přidáme čínské zelí a ještě krátce dusíme, přidáme nadrobno nasekané chmelové nebo čekankové výhonky, ochutíme sójovou omáčkou, kari, chilli a solí. Podáváme s rýží.

Číst dál...

Houbová polévka s ptačincem, žabincem - recept: 1,5 l vody, hrst čerstvých hub, 2 brambory, 1 cibule, 1 lžíce krup, 2 stroužky česneku, hrnek pokrájeného ptačince, petrželka, pepř, sůl, smetana. Houby, kroupy, pokrájenou cibuli a brambory uvaříme ve vodě, přidáme česnek a ptačinec, osolíme, opepříme, necháme projít varem. Do hotové polévky můžeme přidat trochu nakrájené petrželky nebo smetanu.

Polévka z potočnice - recept: 100 g čerstvé potočnice, 60 g másla, 2 cibule, 1 velká brambora, 2 lžíce hladké mouky, 2 a půl hrnku zeleninového vývaru, 180 ml smetany, sůl, pepř. Potočnici osmahneme spolu s nadrobno nakrájenou bramborou na cibuli a půlce másla (30 g). Ze zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Pomalu přiléváme vývar, přidáme brambory s potočnicí. 

Číst dál...

Bylinkový sýr s potočnicí - recept: 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička celozrnné pšeničné mouky, šálek mléka, 2–3 lžíce potočnice. Sýr, vejce, mléko a
mouku rozehřejeme a chvíli povaříme, vmícháme máslo, sůl a bylinky. Ještě teplé vlijeme do formy na sýr, nejlépe dřevěné, a necháme vychladnout. 

Číst dál...

Bramborová polévka s podbělem a bylinkami - recept: 300 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 šálek nadrobno nakrájeného listí a natí planých rostlin (popenec ale i kopřiva, kozlíček, bršlice, šťavel), 1 l vody nebo vývaru, 50 g oleje, 2 lžíce mouky, 100 ml kysané smetany, sůl, majoránka. Osmažíme cibuli, na ní lehce osmahneme listy popence, lehce podusíme a zaprášíme moukou, přidáme syrové na menší kousky nakrájené brambory a mrkev. 

Číst dál...

Drožďová pomazánka podbělem - recept: 100 g droždí, 1 hrst jemně nasekaných listů podběle, 2 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku. Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb.

Bylinkové nudle s orsejí jarní - recept: 120 ml mléka nebo podmáslí, 60 g celozrnné mouky, 1 vejce, sůl, 1 lžíce jemně nakrájených listů orseje. Vypracujeme řidší těsto a vmícháme orsej, na vymaštěné pánvi opečeme jako palačinku po obou stranách, nakrájíme na široké nudle, vložíme do talíře a zalijeme polévkou.

Orobincová „aloe vera“ - příprava: Prýty a mladé stonky orobince očistíme a nadrobno nakrájíme, necháme macerovat ve vodě alespoň 4 hodiny, vychladíme a osladíme medem, pokud máme k dispozici, dochutíme lžičkou strouhaného zázvoru a skořicí nebo namletým oddenkem kuklíku městského (Geum urbanum).

Vařené oddenky orobince - recept: Oddenky vykopeme, omyjeme, oloupeme, vaříme jako brambory a používáme jako přílohu. Pražené doutníky Samčí vrcholky květenství vaříme 2–3 minuty v osolené vroucí vodě a pak zprudka osmažíme na oleji. Okusujeme jako kukuřici.

Česnečka z divoké mrkve - recept: Cibule, olej, 2–3 brambory, 8–10 kořenů divoké mrkve i s natí, česnek, nebo česnek medvědí. Cibulku osmažíme, zalijeme
vodou, přidáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, uvaříme do měkka, před koncem varu přidáme nať a dva až tři stroužky česneku, případně deset listů najemno pokrájeného česneku medvědího, můžeme zahustit jíškou, nebo polévkovými nudlemi. Osolíme a podáváme. 

Číst dál...

Bochánky s merlíkem - recept: 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku, 300 g celozrné mouky, 100–150 g balkánského sýra, hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou), 3 vejce, 20 g másla, sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián).

Číst dál...

Lopuchový kořen s mandlemi - recept: Kořen lopuchu, 50 g nasekaných oloupaných mandlí, 2 bílky, 1 lžíce mouky, máslo na vymazání plechu. Kořen omyjeme, oškrábeme, namočíme do vody s trochou octa, rozkrájíme a vaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Plátky kořene obalíme v ušlehaném sněhu z bílků s trochou mouky. Dáme na plech, posypeme posekanými mandlemi a zapečeme.

Gnochi s lebedou - recept: Půl kila noků nebo šišky z bramborového těsta, kilo lebedy, dva stroužky česneku, chilli paprika, panenský olivový olej, parmazán. Dáme vařit slanou vodu na noky, poté je v ní uvaříme. Na pánvi na oleji na středním plamenu opékáme česnek a papriku, obojí nakrájené na kolečka. Když česnek začne zlátnout, přidáme lebedu, nasekanou na jemno. 

Číst dál...

Křen s jablky - recept: 0,5 kg jablek, 25–50 g křenu, lžíce cukru, šťáva z půlky citronu. Křen nastrouháme na jemném struhadle, stejně tak jablko, smícháme s cukrem a šťávou z citronu. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu a používáme jako pikantní přílohu.

Kozlíčkový salát - recept: 3 vejce, jedna větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, cukr, sůl, pepř. Vejce uvaříme na tvrdo, kozlíček nasekáme na kousky, suroviny promícháme, podáváme.

Ovesná polévka s kozí bradou - recept: 2 cibule, pažitka, česnek medvědí nebo česnek, 2–3 kořeny kozí brady, mladé listy a prýty kozí brady, litr vody, olej, sůl, koření. Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme vodou a přidáme na drobno nakrájené kořeny kozí brady, vaříme do měkka asi 15 minut, před koncem varu přidáme nadrobno nasekanou nať a listy, vsypeme dvě hrsti ovesných vloček jako zavářku, dochutíme česnekem, osolíme, dle chuti okořeníme např. tymiánem nebo dobromyslí, jako dekoraci můžeme přidat i květy kozí brady či sedmikrásky, které nám při konzumaci pak esteticky plavou v talíři. Listy lze použít také do salátů nebo do zeleninových směsí. 

Číst dál...

Tempura z kostivalu - recept: (Tempura je tradiční japonský pokrm ze smažené zeleniny či ryb). Listy kostivalu, olej, rýže, Těstíčko: 80 g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičné mouky, ½ lžičky soli, 200 ml ledové sycené minerálky, kostky ledu. Jemně zamícháme do mouky všechny přísady na těstíčko a listy poté obalujeme, zprudka smažíme ve woku, podáváme s rýží. 

Číst dál...

Kopřivové těstoviny - recept: 500 g mouky nejlépe pšeničné celozrné, 3–4 vejce, 50 g kopřivy, špetka soli. Kopřivu omyjte a rozmixujte tyčovým mixérem, přidáme vejce, trochu soli a mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme válečkem a nakrájíme na dlouhé a široké nudle. Možné použít strojek na těstoviny. Vaříme v osolené vodě. Pak dochutíme jako klasické těstoviny dle fantazie.

Kopřivová polévka - recept: Do hrnce s vodou namočíme hrubě nadrcenou mouku nebo zrní, asi 2 hrsti na dva l vody, přidáme 6–8 hrstí jemně nasekaných kopřiv, okořeníme solí, česnekem, pokrájeným řebříčkem, cibulí a kmínem. Omastíme sádlem, po odstavení můžeme v polévce rozmíchat vejce nebo šálek kyselého mléka.

Tvarohová pomazánka s kontryhelem - recept: 6 lžic drobně nasekaného kontryhele, pažitka, 1 stružek česneku, sůl, voda 1 tvaroh. Tvaroh rozetřeme s trochou vody, solí a česnekem, přidáme kontryhel a trochu pažitky, osolíme a mažeme na čerstvý chléb nebo placky.

Obalovaný jitrocel - recept: Mladé listy jitrocele většího nebo kopinatého, hladká mouka, tuk na smažení. Na těstíčko 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody. Omyté lístky obalíme v mouce a poté v těstíčku, smažíme na oleji, podáváme s bramborem nebo chlebem.

Omeleta s chmelem otáčivým - recept: 4 vejce, hrst chmelových výhonků, sůl, pepř, máslo, pažitka. Na másle osmahneme delší kousky chmele, zalijeme vejci, posypeme pažitkou a upečeme po obou stranách. Suroviny stačí na dvě omelety.

Salát s česnáčkem lékařským - recept: Chutí i vůní připomíná česnek, ale lze použít pouze v čerstvém stavu, varem i sušením ztrácí chuť. Lze použít na chleba, do salátů, i pomazánek. 1 hlávka salátu, 1 červená cibule, lžíce nakrájeného libečku a petrželky, hrst listů česnáčku, 2 lžíce oleje, špetka soli, pepř, šťáva z půlky citrónu. Zeleninu drobně nasekáme a promícháme, podáváme nejlépe chlazené.

Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.

Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.

Slovanské pražmo s čekankou - recept: Budeme potřebovat asi 200 g pšenice, a dvě hrsti mladých listů a výhonků čekanky, olej, sůl, koření. Pšenici namočíme do vody a necháme dva až tři dny naklíčit ve studené vodě (vodu alespoň 2 x denně měníme. Mladé lístky čekanky asi 15 minut povaříme, smícháme s naklíčeným zrnem a a zprudka opečeme na oleji. Osolíme a dle chuti okořeníme. Ještě teplé podáváme jako přílohu místo rýže nebo samostatně.

Špenát z bršlice, bršlicový špenát - recept: Touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát. Budeme potřebovat 0,5 kg čerstvých mladých listů, česnek, 1 cibuli, dvě vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme bršlici a s trochou vody dusíme cca 20 minut. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, nakonec přidáme smetanu a podáváme. 

Číst dál...

Boršč s bolševníkem obecným - recept: hlávkové zelí, 4 brambory, červená řepa, mrkev, petržel, dvě cibule, dva šálky mladých lístků bolševníku, česnek, 3 lžíce másla trocha rajčatového protlaku, 200 ml kysané smetany, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, bobkový list, nové koření, pepř (kuličky), 1 lžíce petrželky. Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut. 

Číst dál...

Bylinkové máslo s bederníkem - recept: 80 g másla, 1 malá cibulka, lžíce bedrníku, petrželky a kopru, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a sójové omáčky. Bylinky pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřeme do másla, osolíme, opepříme a dáme do chladničky ztuhnout. Použijeme jako pomazánku na chlebíčky.

Rajčatový salát s bedrníkem - recept: 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarella, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalka, oregano, sůl pepř. Suroviny smícháme a necháme odležet v chladu cca 30 min.

Pomazánka z anděliky lékařské - recept: Andělská pomazánka: Hrst jemně nasekaných listů anděliky, hrst pažitky, jedna kostka tvarohu, sůl, pepř. Suroviny smícháme a mažeme na chleba. Pozor! Nadměrná konzumace může vyvolat u citlivých jedinců fototoxickou reakci.

mangoldova kase s varenym kvetakem recept postup navod priprava suroviny ingredienceMangoldová kaše s vařeným květákem - recept: květák uvaříme do středně tvrda,  vytáhneme, omastíme rozpuštěným máslem. Listy mangoldu dusíme 10 minut, umeleme, vložíme do uvařené kaše z ovesných vloček. Podle potřeby zředíme vývarem z květáku. Osolíme, okořeníme majoránkou, česnekem, solí. Omastit máslem, květák na míse obložíme mangoldem.

Číst dál...

duseny mangold s bramborem recept postup navod priprava suroviny ingredienceDušený mangold s bramborem - recept: Listy otrhat ze stvolů-vyprat-a dát vařit do slané vody-pak scedit a umlít na masovém strojku. Na másle osmažit cibulku dosklovita, přidáme mangold, pokrm zahusttíme strouhanou houskou, vmícháme celá vejce a na závěr přidáme utřený česnek se solí. Podáváme s bramborami, špagetami nebo co máme rádi :-)

Číst dál...

mangoldovy spenat recept postup navod priraprava suroviny ingredienceMangoldový špenát - recept: mangoldové listy omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vyjmeme je, vodu z mangoldu si ponecháme a listy umeleme na masovém mlýnku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme na světlou jíšku, podlijeme mlékem a trochou vody z mangoldu, dobře rozšleháme a povaříme v hustší omáčku. Přidáme mangold, utřený česnek, osolíme a opepříme, krátce podusíme a vmícháme rozšlehané vejce, provaříme a podáváme.

Číst dál...

smazeny kvet bezu cerneho smazene bezinky recept postup navod priprava surovinySmažené květy bezu černého, kosmatice v pivním těstíčku - recept: čerstvě otrhané květy černého bezu omýt pod tekoucí vodou, nechat v sítu okapat.
Připravíme těstíčko: do mísy nalijeme pivo, ve kterém rozšleháme vejce. Přisypeme polohrubou mouku, mletý zázvor, sůl, pepř 4 barev nebo jiné koření dle chuti. Směs dobře promícháme. Těstíčko musí být husté, ale tekoucí (někdy přidávám i strouhaný sýr). Na pánvi si rozpálíme olej, květy namočíme do těstíčka a vkládáme na rozpálený olej. V této chvíli teprve odstřihnu ty tlustší stonky . Smažíme dozlatova. Usmažené hned vyjmeme z oleje a necháme na papírové utěrce okapat. Podáváme je teplé.Studené už nejsou tak křupavé. 

Číst dál...

Celerový steak: celer nakrájíte na dvou až tří centimetrové plátky, den dopředu doporučuji naložit olivový olej, koření dle chutí, může být třený česnek. Připravíme na grilu, nebo na pánvi, přidáme výhonky smrku dle chuti a osmažíme, či opečeme na kamenném grilu. Podáváme k masu, k rybě, nebo s kuskusem.  

Číst dál...

Gratinované topinambury s cibulí – recept, postup přípravy: troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.

Číst dál...

Topinamburový salát s avokádem – recept: cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

Číst dál...

Krémová polévka s topinambury – recept, postup přípravy: topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli.

Číst dál...

Topinamburová polévka – postup přípravy, recept: Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

Číst dál...

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy, recept: Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

Číst dál...

Salát z topinamburů – postup přípravy, recept: Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.

Číst dál...

Ořechové řezy z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g margarínu, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 vejce, 200 g mletých ořechů, 125 g pohankové mouky, 125 g polohrubé mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 250 g moučkového cukru, 2 čajové lžičky instantní kávy, 3 polévkové lžíce brandy, 2 - 3 polévkové lžíce vody, ořechy na zdobení, tmavá čokoládová poleva, cukrátka, meruňkový džem, marcipán.

Číst dál...

Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 200 g másla, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 300 g pohankové mouky, 250 g ovesných vloček, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých lískových oříšků, 1 vanilkový cukr. Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - recept: Ze všech přísad vypracujeme těsto, které rozválíme (ale ne tence).

Číst dál...

Žloutkové měsíčky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 150 g pohankové mouky, 1 čajová lžíce kypřícího prášku, 150 g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g másla, citronová šťáva a kůra, 100 g cukru, mandle na posypání. Žloutkové měsíčky z pohanky, pohankové mouky - recept: Vše smícháme dohromady a necháme do druhého dne odpočinout v chladu.

Číst dál...

Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 150 g strouhané čokolády, 150 g moučkového cukru, 80 g pohankové mouky, 50 g neloupaných strouhaných mandlí, 2 bílky, 3 čajové lžičky rumu. Suroviny pro náplň: Kousek másla velikosti vlašského ořechu, 1 čajová lžička moučkového cukru, 1 vařený strouhaný žloutek, trocha rumu. Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept: Čokoládu smícháme s cukrem, mandlemi, bílky, moukou, rumem a spojíme v těstíčko.

Číst dál...

Pohankové vykrajované cukroví - suroviny: 250 g másla, 250 g pohankové mouky, 125 g hladké mouky, 250 g cukru, 3 žloutky, čokoládová poleva, trochu nasekaných lískových oříšků a cukrlátek na ozdobu. Pohankové vykrajované cukroví - recept: Cukr utřeme s máslem a přidáváme žloutky jeden po druhém. Nakonec vmícháme mouku, přendáme na pomoučený vál a rozválíme silnější plát.

Číst dál...

Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 125 g másla, 200 g ovesných vloček, 100 g pohankové krupice, 250 g sušených datlí, 2 vejce, 100 g moučkového nebo ovocného cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva. Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept: Máslo zahřejeme, smícháme s vločkami a krupicí a necháme ztuhnout. Datle vypeckujeme a na drobno posekáme. Vejce, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme.

Číst dál...

Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - suroviny: 70 g másla, 2 vejce, 30 g droždí, 2 dl smetany, 100 g cukru, citronová kůra, vanilka, 300 g pohankové mouky, sůl, hrst oloupaných mandlí, máslo na formu. Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept: Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilku.

Číst dál...

Pohankový dort s borůvkami a se šlehačkou - suroviny: 4 vejce (žloutek oddělíme od bílku), 4 polévkové lžíce teplé vody, 215 g moučkové cukru, špetka soli, 50 g margarínu, 30 g instantního kakaa, 150 g pohankové mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 400 g borůvek, 5 plátků bílé želatiny, 3/4 l smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 1 ztužovač šlehačky. Pohankový dort s borůvkami a se šlehačkou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny: Ze žloutků, vody, 175 g cukru, soli, margarínu, sněhu z bílků, instantního kakaa, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto.

Číst dál...

Pudink z pohanky (pohankové mouky) a krupice - suroviny: 125 g pohankové krupice, 400 ml mléka, 70 g másla, 3 žloutky, 125 g cukru, kůra z poloviny citronu, 3 bílky, čokoládová nebo ovocná poleva, nebo sirup. Pudink z pohanky (pohankové mouky) a krupice - recept: Do mléka přidáme napěněné máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru. Po uvaření vsypeme krupici, zamícháme, necháme chvíli odstát. Poté vmícháme sníh z bílků. Pudinkovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme těstem, uzavřeme a pečeme 1 hodinu v mírně vyhřáté troubě. Hotový pudink podáváme teplý nebo studený, přelitý polevou.

Věnečky a větrníky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 ml vody, špetka soli, 80 g másla, 80 g hrubé mouky, 55 g pohankové mouky, 4 vejce, libovolný krém, rumová nebo karamelová poleva. Věnečky a větrníky z pohanky, pohankové mouky - recept: Vodu se špetkou soli a máslem přivedeme k varu, přisypáváme mouku a na mírném ohni stále mícháme, až se těsto spojí a přestane se lepit. Do vychládlého těsta postupně vmícháme vejce a dobře vypracujeme.

Číst dál...

Tvarohová štola z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 200 g másla, 180 g cukru, 2 celá vejce, 1/2 čajové lžičky skořice, citronová kůra, 3 polévkové lžíce rumu, 250 g tvarohu, 250 g pohankové mouky, 250 g výběrové hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g rozinek, 60 g loupaných krájených mandlí, 60 g kandovaného ovoce, 60 g rozpuštěného másla, vanilkový cukr na posypání. Tvarohová štola z pohanky, pohankové mouky - recept: Máslo utřeme do pěny a postupně do něj zašleháme vejce, cukr, skořici, citronovou kůru, rum, tvaroh.

Číst dál...

Vánoční pohanková štola z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g pohankové mouky, 250 g hladké mouky, 50 g droždí, 250 ml mléka, 70 g cukru, 2 žloutky, 170 g rozpuštěného másla, 1/2 čajové lžičky soli, kůra z 1 citronu, 1/2 čajové lžičky skořice, 2 tlučené cípky badyánu, 10 strouhaných hořkých mandlí, 120 g krájených loupaných mandlí, 150 g rozinek, 60 g kandovaného ovoce, 50 g rozpuštěného másla, cukr na posypání.

Číst dál...

Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - suroviny: 1,5 kg pohankové mouky, 1,5 kg hladké mouky, 4 dl vody, 20 g droždí, 6 uvařených pomačkaných brambor, sůl, kmín. Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - recept: Mouku smícháme dohromady a 500 g mouky smícháme s 4 dl vlažné vody, do které jsme přidali droždí. Přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí přidáme uvařené brambory.

Číst dál...

Slané preclíky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g pohankové mouky, 250 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, smetana, 1 vejce. Slané preclíky z pohanky, pohankové mouky - recept: Mouku zpracujeme s máslem, solí a trochou smetany. Uválíme tenké válečky a vytvarujeme preclíky. Potřeme žloutkem a upečeme dorůžova. Smícháme trochu mouky, soli a vody, touto směsí postříkáme preclíčky, dáme na vymaštěný plech a na pár minut vložíme do předehřáté trouby.

Máslové pagáče z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g pohankové mouky, 200 g hladké mouky, 300 g másla, 1 žloutek, 5 g droždí, mléko, smetana, 2 vejce na pomazání. Máslové pagáče z pohanky, pohankové mouky - recept: Mouku smícháme s máslem, přidáme žloutek, droždí rozmíchané v polévkové lžíci mléka, sůl a trochu smetany. Dobře smícháme a necháme v chladu odstát. Rozválíme, potřeme vejcem, přeložíme na třikrát a dáme do chladu. Po čtvrthodině opakujeme rozvalování, natírání vejcem, překládání. Potom rozválíme a potřeme vejcem. Když uschne, znovu potřeme vejcem a upečeme v horké troubě.

Škvarkový pohančák z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g pohankové mouky, 250 g hladké mouky, 200 g škvarek, 1/2 polévkové lžíce tuku, 20 g droždí, 2 žloutky, 1 dl smetany, mléko, sůl. Škvarkový pohančák z pohanky, pohankové mouky - recept: Droždí necháme vykynout v troše mléka. Smícháme mouku s tukem, žloutky, smetanou, solí a vykynutým kváskem. Dobře propracujeme. Rozválíme, potřeme rozemletými škvarky a poskládáme. Postup opakujeme třikrát. Po 25 minutách znovu rozválíme, skroutíme na podélný bochník, položíme na vymaštěný plech a znovu necháme 25 minut stát. Potřeme žloutkem a pečeme asi hodinu.

Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 1 kg pohankové mouky, 200g režné mouky, kvásek nebo droždí, rostlinný tuk dle potřeby (2 - 3 polévkové lžičky), sůl, mléko nebo voda.
Na posypání: Můžeme použít pohankovou krupici, ovesné vločky, lisované obilí, sezamová semínka, mák, kmín, či jiné koření, a sůl. Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - recept: Mouku smícháme se solí, kváskem, mlékem, tukem a necháme vykynout. Potom utvoříme chlebovníky, posypeme je a dáme na vymaštěný plech. Pečeme přibližně při teplotě 230 stupňů zhruba 15 minut.

Pivní tvarohová pomazánka s pohankou - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 115 g másla, 1 cibule, 2 sterilované feferonky, 1 dl světlého piva, drcený kmín, mletá paprika, sůl, 1 polévková lžíce pohankové mouky. Pivní tvarohová pomazánka s pohankou - recept: Tvaroh ušleháme s máslem a pivem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a feferonky, pohankovou mouku, osolíme, ochutíme kmínem i paprikou a promícháme.

Tvarohová pomazánka s pohankou a nivou - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 20 g nivy, 5 - 6 polévkových lžic smetany, 2 polévkové lžíce sekaných vlašských ořechů, 1 - 2 polévkové lžíce pohankové mouky, petrželka. Tvarohová pomazánka s pohankou a nivou - recept: Tvaroh ušleháme se smetanou do pěny, přidáme strouhanou nivu, ořechy, pohankovou mouku, nasekanou petrželku a dobře promícháme.

Tvarohová pomazánka s pohankou, paprikami a rajčaty - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 100g rajčat, 100 g paprik, 150 g majolky, 50 g pohankové mouky, cukr, sůl, citronová šťáva. Tvarohová pomazánka s pohankou, paprikami a rajčaty - recept: Tvaroh ušleháme, osolíme, osladíme a ochutíme citronovou šťávou. Přidáme majolku, pohankovou mouku, na kostičky nakrájenou papriku a rajčata.

Tvarohová pomazánka s pohankou, vejcem a pažitkou - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 5 polévkových lžic mléka, 1 polévková lžíce pohankové mouky, 1 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Tvarohová pomazánka s pohankou, vejcem a pažitkou - recept: Tvaroh ušleháme s mlékem a žloutkem, přidáme posekané bílky, mouku a pažitku, posolíme a promícháme.

Tvarohová pomazánka s pohankou - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 1/2 cibule, 1dl šlehačky, 2 lžíce mléka, 1 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pohankové mouky. Tvarohová pomazánka s pohankou - recept: Tvaroh ušleháme s mlékem, osolíme přidáme strouhanou cibuli, kečup, mouku a promícháme. (Podle chuti můžeme přidat koření, např. oregano.)

Tvarohová pomazánka s pohankou, šunkou a vejcem - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 50 g šunky, 1 vejce natvrdo, cibule, sladkokyselá okurka, 2 lžíce kečupu, 6 polévkových lžic mléka sůl, polévková lžíce pohankové mouky. Tvarohová pomazánka s pohankou, šunkou a vejcem - recept: Tvaroh ušleháme s mlékem a kečupem, přidáme nadrobno nakrájené vejce, šunku, cibuli a okurku. Vmícháme pohankovou mouku a osolíme.

Pohankové smaženky - suroviny: 120 g pohanky, 1/4 l vody, 2 vejce, 20 g másla, sůl, olej na smažení. Pohankové smaženky - suroviny: Uvaříme pohankovou kaši, kterou ochladíme asi na 60 stupňů, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promísíme. Rozhrneme na plech vymaštěný tukem. Když kaše ztuhne, rozkrájíme ji na čtverce asi 5x5 cm, které z obou stran osmažíme na oleji. Podáváme jako přílohu k masu.

Pohanková kaše slaná se zeleninou - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 1 větší cibule, 50 g sádla nebo uzeného špeku, 2 rajčata, 2 papriky, sůl. Pohanková kaše slaná se zeleninou - recept: Špek nebo sádlo s nakrájenou cibulkou osmahneme dorůžova, zalijeme vodou s promytou pohankou, nakrájenými rajčaty, paprikou, osolíme a uvedeme do varu. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku v něm necháme změknout. Podáváme jako samostatný pokrm.

Pohanková kaše slaná - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 50 g másla nebo sádla, sůl, vegeta, případně jiné koření. Pohanková kaše slaná - recept:  Máslo nebo sádlo rozpustíme v hrnci a přidáme promytou a předem namočenou ochucenou pohanku, zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku v něm necháme dojít.

Pohanková kaše slaná - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 50 -70 g slaniny, 1 cibule, sůl. Pohanková kaše slaná - recept: Cibuli na slanině zpěníme, přidáme předem namočenou pohanku, v osolené vodě ji uvedeme do varu a necháme dojít zabalenou v utěrce. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Pohanková polévka se smetanou - suroviny: 2 středně velké cibule, 30 g pohanky, 1 dl smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce másla. Polévka se smetanou - recept: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vodou, přidáme pohanku, osolíme a uvedeme do varu. Poté zahustíme smetanou, kterou jsme smíchali s moukou.

Zeleninová polévka s pohankou - suroviny: 2 polévkové lžíce pohanky, 1/2 malé cibule, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce polohrubé mouky, 1 polévková lžíce másla, sůl, 1 vejce, petrželová nať. Zeleninová polévka s pohankou - recept: Ve vodě uvaříme zeleninu a jemně nasekanou cibuli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vejce, rozmícháme a necháme ji ztuhnout. Pak dáme jíšku do vývaru, povaříme a přidáme pohanku. Do hotové polévky dáme po odstavení petrželovou nať.

Kopřivová polévka s pohankou - suroviny: 1/2 šálku pohanky, trochu kopřivových lístků, větší mrkev, 2 střední brambory, olej, vejce, sůl. Kopřivová polévka s pohankou - recept: Do předehřátého oleje dáme na kolečka nakrájené brambory a mrkev. Pak zalijeme vodou, přidáme nakrájené listy kopřiv, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme pohanku a rozmíchané vejce.

Uzená polévka s pohankou - suroviny: 1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl. Uzená polévka s pohankou - recept: do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme. Můžeme zjemnit mlékem.

Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - suroviny:   300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka.   Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept:   Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky. Spojíme lžicí pohankové mouky. Hotovou polévku dochutíme vegetou, pepřem a ozdobíme zelenou petrželkou.

Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - suroviny: 25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať. Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept: V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky. Hotovou polévku dochutíme petrželovou natí.

Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.

Číst dál...

Jaro přímo volá po doplnění vitaminů a minerálních látek po dlouhé zimě. Letos sice dlouhá zima nebyla a dalo by se říct, že nebyla ani zima. I přesto si ale můžete udělat velice chutný špenát z kopřivy a bršlice. Kopřiva obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamín, bršlice vitaminy A a C, minerální soli, silice a bílkoviny. Kopřivový špenát je téměř zdarma, vyžaduje ovšem jistou námahu ve formě sběru.

Číst dál...

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

migrén   odvar   roztroušená   abytyše Hildegarda   fermentace   šlacha   víno   návod   dásně   bylinka   dna   játra   ruka   osteoporóza   zelina   zalijeme   Treben   kořen   kolika   hemoroid   strom   kvasinky   horečka   kojenec   zdraví   sval   obsahuje   bolest   epilepsie   sliznice   srdce   zápal   krk   kornatění   použití   stonek   teplé   zlomenin   artróza   pálení   stonek   arteriskleróza   mateřské   končetina   vitamín   zánět   sušení   chřipka   katar   jaterní   koupel   antibiotik   Váňa   Avicena   pijeme   řídnutí kostí   choroba   kontraindikace   nať   alergie   bylinná směs   kůra   Paracelsus   viry   čaj   recept   vývar   zrak   sběr   vliv   Janča   tinktura   horké   slezina   revma   slinivka   brnění   fytoterapie   vitamin   kameny   písek   kloub   indikace   obsažené   akné   žlučník   Zentrich   kůže   inhalace   hlavy   noha   nachlazení   užití   list   houba   střev   stvol   vlas   hlas   Zentrich   studené   Galenos   ovoce   nálev   zpracování   ledvin   zácpa   chřipka   metabolismus   menstruační   keř   prášek   žaludek   kapsaicin   nežádoucí   hemeroid   kontraindikace   olej   Podhorná   mensturace   ateroskleróza   premenstruační   průjem   děti   nemoc   využití   plíseň   Janča   trávicí   komplikace   slezina   játra   Mattioli   sirup   krvácení   postup   nohy   babské rady   bylina   rýma   rostlina   květ   výroba   mrtvice   štítná   zelenina   angína   pěstování   chladné   plísně   tlak   minut   vřed   opar   pupen   močopudný   Moučka   astma   neht  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)