Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

zimolez modry ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniZimolez modrý (latinsky lonicera caerulea) připomíná borůvky a mnozí na něj koukají spíše jako na plevel než jako na superpotravinu. Ke svému růstu potřebuje jen vlhkost a je velice nenáročný. Zahrádkáři znají zimolez modrý či dříve také zimolez kamčatský už přes deset let. Velmi nenáročný keřík poskytuje od konce května do půli června modré bobule, které připomínají vzhledem i chutí borůvky.

Číst dál...

rybiz ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci rybizuRybíz (rybíz červený a černý - latinsky ribes rubrum nigrum) asi není třeba nijak zvlášť představovat, je to oblíbené bobulové ovoce, které najdeme téměř na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý, nově je na trhu i růžová, velmi sladká odrůda. Červený a bílý se hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, ale především se z něj vyrábí pikantní marmeláda.

Číst dál...

Ostružiny - díky drobným plodům se spoustou zrníček a obtížnému sběru z trnitého keře ostružiny zas tak moc oblíbené nebyly. Potom se ale objevily vyšlechtěné velkoplodé a hlavně beztrnné odrůdy a popularita ostružin prudce vzrostla, dnes je najdeme na většině zahrádek. Vypadá to, že kulturní keře mají jen samé výhody. Snadno se trhají, jsou k dispozici v době, kdy je sezóna drobného ovoce již téměř za námi, nezaberou moc místa, protože se mohou „upíchnout" k plotu nebo nevyužitým zídkám a pergolám.

Číst dál...

maliny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci malinMalina obecná, ostružiník maliník (latinsky rubus idaeus linné) -  malinám se určitě vyplatí vyhradit nějaký ten nepoužívaný kout  zahrady, protože jsou nejen chutné a lahodné, ale mají skoro neuvěřitelné  léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny běžné  pěstované druhy malin, i když nejvíce účinných látek mají plody  červené nebo černé. Nechci tím ovšem snižovat kvalitu žlutých  malin, mají zase trochu jinou chuť a dobu dozrávání, proto je výhodné  pěstovat několik druhů. Dnes se dokonce prodávají sazenice  dvakrát plodících maliníků, které dávají úrodu koncem června  nebo začátkem července a podruhé ještě v září.  

Číst dál...

jahoda jahodnik ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci jahod jahodnikuJahoda (latinsky fragaria vesca) - čerstvé jahody ze zahrádky jsou naprosto neodolatelné, chutné, voňavé a neskutečně lahodné. Mně osobně ale dost dlouho trvalo, než se podařilo vypěstovat na záhoně o něco víc než jenom lupení a sem tam nějaký ten chutný plod. A to jsem prosím hned na jaře poctivě každý keřík obryl, odplevelil, pohnojil kostní moučkou a od začátku násady plodů pravidelně zaléval speciálním hnojivém na jahody!  

Číst dál...

boruvky brusnice boruvka ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniBorůvka (brusnice borůvka - latinsky vaccinium myrtillus) je oblíbené letní ovoce, které si  může každý s dostatkem času a trpělivosti  nasbírat v lese, popřípadě koupit na trhu  od pilnějších sběračů. Doma si lesní borůvky  asi nevypěstujeme, ale můžeme si  pořídit vyšlechtěné velkoplodé keře prodávané  především pod názvem „kanadská  borůvka". Chuťově jsou skoro stejné jako  ty lesní, léčivé účinky plodů jsou také stejné,   jenom listy se k léčení nehodí, na ty  budeme muset přeci jenom do lesa.

Číst dál...

angrest ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniAngrešt (srstka angrešt, srstka obecná - latinsky ribes uva-crispa) je velice chutné ovoce. Pokud  si vybereme tu správnou odrůdu, tak  dokonce i sladké. Při dobrých podmínkách  jsou rostlinky neuvěřitelně  úrodné, takže úplně stačí jeden stromek  nebo keř na celou rodinu.   Nejlepší je čerstvý, obíraný rovnou  ze stromku, ale dá se zpracovávat  i na kompoty, marmelády a džemy (ty  se nemusí ani moc zahušťovat, protože  angrešt má tolik pektinu, že si vystačí  sám), mohou se z něj dělat i náplně  do buchet a koláčů, nejlépe v kombinaci  s tvarohem.

 

Číst dál...

jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.

Číst dál...

spenat ctyrboc ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci redkvicekRozdíl mezi mraženým a čerstvým špenátem je nekonečný, zvláště když čerstvé lístky srovnáváme s blátivou břečkou, kterou získáme rozmražením naprosté většiny kostek zakoupených v obchodě. I když si ho ale vypěstujeme na zahrádce, je to spíš jednorázová záležitost, protože lístečky jsou malé a na to, abychom si dopřáli dostatek špenátu na 1-2 jídla, sklidíme najednou celý menší záhon. Navíc přes léto vybíhá do květu, pěstovat se dá tedy jenom z jarního nebo podzimního výsevu. Jedno řešení by ale bylo - pořiďte si na zahrádku čtyřboč (novozélandský špenát).

Číst dál...

redkvicky redekve ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci redkvicekŘedkvičku asi není třeba představovat, bývá to úplně první plodina, kterou si začínající zahrádkáři (a nebo i děti) vysévají na záhon. Je naprosto nenáročná, roste bez problémů a rychle. V kuchyni se nejčastěji jí jen tak, ke chlebu s máslem, ale hodí se i do salátů. V teplé kuchyni se moc nepoužívá, pokud máme nadúrodu, můžeme zkusit třeba čtvrtky ředkviček zpěnit na osmažené cibulce, vmíchat vajíčka a dochutit solí, pepřem a pažitkou.

Číst dál...

rajcata ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci rajcatRajčata bývají celoročně běžnou součástí naší kuchyně. Měli bychom se ale s konzumací omezit pouze na letní období a začátek podzimu, prostě dobu, kdy rajčata dozrávají u nás na polích a zahradách. Plody ze supermarketu jsou k jídlu naprosto nevhodné. Můžete si sami udělat malý test. Dejte na misku vedle sebe rajče  ze zahrádky nebo koupené od pestitele na trhu a rajče ze supermarketu. To domácí vám okamžitě začne měnit barvu, měknout a během několika málo dní shnije, prostě se úplně rozteče.

Číst dál...

petrzel pastinak pastinak ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci petrzele a pastinakuListová petrželka patří vedle pažitky k základnímu zelenému koření - neměla by chybět na žádné zahrádce, ani v paneláku za oknem. Je to úžasný zdroj vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které můžeme využít po celý rok včetně zimního období, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Pěstuje se bud petrželka kadeřavá (kudrnka), nebo hladkolistá. Kadeřavá je velmi dekorativní, má ostřejší chuť a používá se jak ke kořenění, tak na ozdobu (míním tím samozřejmě ozdobu jedlou).

Číst dál...

rericha ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci rerichyŘeřicha setá (latinsky lepidium sativum) by se správně měla řadit spíš k bylinkám nebo salátům, ale je to natolik výjimečná rostlinka, že si určitě zaslouží samostatnou kapitolu. Málokdo ví, že její léčivé vlastnosti jsou skoro neuvěřitelné, i když je řeřicha vedle ředkvičky to první, s čím začínají všichni novopečení pěstitelé včetně dětí. Pěstování řeřichy má jenom samé výhody - roste rychle, takřka před očima a roste doslova vždy a všude - na záhoně, v truhlíku, na kousku vlhké vaty v zimě za oknem. 

Číst dál...

paprika feferonka feferony ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci paprikAsi u žádné plodiny na trhu nenajdete tolik různých odrůd, jako právě u papriky. Můžeme si vybrat nejen mezi feferony a zeleninovou paprikou, ale hlavně mezi různými tvary a barvami. Kulaté, podlouhlé, špičaté, žluté, zelené, oranžové, červené, fialové, nebo dokonce černé - nabídka je opravdu bohatá. Vždy bychom ale měli vybírat takové druhy, které jsou vhodné pro pěstování právě v našich klimatických podmínkách, protože papriky musí nejen vyrůst, ale i plodit a uzrát (předpokládám, že to je právě to, co po nich chceme). 

Číst dál...

okurka okurky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci okurekKaždé léto v mnoha rodinách propuká  doslova okurkové šílenství, kdy  se zavařuje jedna sklenice okurek  za druhou. Pár kousků pro chuť asi  opravdu neuškodí, ovšem taková nadměrná  konzumace kyselých okurek, jaká je u nás na venkově běžná, není  zrovna ideální. Ne, že by byly zrovna  zdraví nebezpečné, ale rozhodně nejsou  ani žádným zvláštním přínosem.   Určitě bychom je měli prostřídat se  saláty z červené řepy, kysaného zelí  nebo kvašené zeleniny.  

Číst dál...

mangold ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci mangolduMangold (latinsky beta vulgaris convar)   nepatří mezi běžně pěstované zeleniny, tedy myslím u nás, protože v Itálii, Francii a Chorvatsku je velmi oblíbený, prodává se na trzích a pěstuje se snad na každé zahrádce. Rozhodně doporučuji, protože může nahradit dvě oblíbené zeleniny - špenát a chřest, které se obě považují za lahůdku, ale hůře se pěstují. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů  špenát konzumovat nemohou (malé děti, lidé s ledvinovými kaménky) a také obvykle chutná i těm, kteří špenát „nemusí". Už proto, že se nerozvařuje na beztvarou kaši, ale zpracovává se nakrájený na kousky.

Číst dál...

kren ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci krenuKřen selský (latinsky armoracia rusticana, cochlearia armoracia) - dříve býval křen běžnou součástí  jídelníčku, i když si lidé asi nebyli  vědomi jeho úžasných léčivých  účinků. Pěstoval se na každé zahrádce  a byl jednou z mála možností,   jak vyrobit pikantní pokrm,   protože pálivé papričky a hořčice  byly spíš výsadou dalekých teplých  krajů nebo honosných tabulí  bohatých. Dnes většina lidí při  dochucování jídla dává přednost  právě hořčici a různým křenovým  „konzervám" nebo dokonce  kečupu před čerstvě strouhaným  křenem.

Číst dál...

kedlubna kedluben ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kedlubnuKedlubna (latinsky brassica oleracea var. gongylodes) - kedlubny bychom měli do jídelníčku zařadit častěji, protože z nutričního i léčivého hlediska je to doslova poklad. Při pěstování na zahrádce máme navíc jednu nespornou výhodu - pochutnáme si i na mladých lístečcích, které obsahují mnohem větší množství vitamínů i minerálních látek. Pokud zvolíme vhodnou odrůdu, můžeme kedlubny pěstovat postupně od jara až do zámrazu. Rozhodně doporučuji vyzkoušet i tradiční odrůdu „Gigant", která byla vyšlechtěna v bývalém Československu a je tudíž maximálně přizpůsobená našim podmínkám.

Číst dál...

kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.  

Číst dál...

kapusta a ruzickova kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKapusta se v naší kuchyni tolik nepoužívá, jednak kvůli nepříjemnému nadýmání, které způsobuje, ale hlavně proto,   že mnoha lidem prostě nechutná. Je pravda, že je trochu tužší, takže i když se hodí velmi dobře jako příloha do polévky  v kombinaci s ostatní zeleninou, musí se vložit do vývaru dříve než zbytek zeleniny, aby dostatečně změkla. Dalším  problémem je také to, že delším (a nevhodným) skladováním hořkne, takže ze supermarketu si většinou přineseme  hlávku, kterou si tak leda zkazíme sváteční oběd.

Číst dál...

cinske zeli pekingske zeli ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci zeliTo, co obvykle považujeme za čínské zelí  (čili ta podlouhlá hlávka zabalená v igelitu, kterou v marketech kupujeme na salát), se správně jmenuje zelí pekingské (brassica campestris). Čínské zelí (latinsky brassica chinensis) vypadá trochu jinak, má sice podobný tvar, ale netvoří pevné hlávky, je sytě zelené a u nás se moc nepěstuje a vlastně ani neprodává, pouze v několika specializovaných obchodech. Pěstovat na zahrádce můžeme oba dva druhy, protože oba mají své přednosti.

Číst dál...

cerstva stava a prasek z cervene repy priprava ucinky vliv na zdravi vyuziti davkovaniČerstvá šťáva z červené řepy - řepu odšťavíme na odšťavovači, pijeme 200 ml 2x denně nalačno (15 minut před snídaní a obědem), můžeme ji smíchat s 300 ml mrkvové šťávy, protože nemá zrovna nejlepší chuť. Nemícháme ale s ovocnými šťávami, pouze se zeleninovými. Prášek z červené řepy - čerstvě sklizenou řepu oloupeme, nastrouháme, usušíme a rozemeleme na prášek.

Číst dál...

cervena repa ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci repyČervená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod.   Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Doma si ale vypěstujeme i různé druhy, dnes se dají koupit semínka řepy žluté, bíle pruhované, kulaté, podlouhlé a nebo třeba  „baby beet", které vyrostou do velikosti větších ředkviček a můžeme je rovnou zavařovat.

Číst dál...

cesnek kuchynsky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci bramborČesnek kuchyňský (allium sativum) - česneku spotřebuji takové množství, že by mi asi zahrada ani nestačila, proto ho kupuji čerstvý na trzích od farmářů. Na zahrádce vysazuji jenom pár stroužků kvůli chutné nati a také jako ochranu kolem růží, ovocných stromů, keřů nebo jahod.   Česnekové výhonky si můžeme vypěstovat i v zimě, stačí do misky naskládat stroužky klíčky nahoru, umístit na světlé místo a pravidelně podlévat vodou. Vyrostou rychle, jsou velice chutné na osolený chléb s máslem a hlavně jsou cenným zdrojem vitamínů, které v zimě dost postrádáme.

Číst dál...

cerny koren ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci bramborČerný kořen, hadí mord španělský (latinsky scorzonera hispanica)   - vynikající křehká, lahůdková zelenina, která se dříve často pěstovala na zahrádkách. Dnes se vidí málokdy, především  proto, že semínka špatně vzchází, většina z těch, které si zakoupíme v obchodě vůbec nevyklíčí a to leckoho  odradí. Dalším problémem je vyrývání až 40 cm dlouhých kořenů, většinou se lámou a tím i znehodnotí. A konečně  při loupání barví ruce mléčnou šťávou, která nejde umýt (podobně jako u pampelišky). To všechno jde ale snadno překonat,   jako obvykle pouze stačí vědět jak na to.

Číst dál...

dyne ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci bramborDýně - dříve se na zahrádkách pěstovaly pouze „goliáše", obří dýně, které dosahovaly hmotnosti kolem 60 kg i víc. I já mám ještě v živé paměti to podzimní šílenství, kdy bylo třeba celý obrovský plod (nebo i víc) zpracovat najednou a pomáhal každý  kdo měl ruce, nohy. Vyráběli jsme z dýně kompoty „a la ananas" a aby to hezky vypadalo, vykrajovali jsme kulatým udělátkem kuličky. Několik hodin.  

Číst dál...

cibule ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani nemoci a skudci cibuleCibule setá (latinsky allium cepa) - cibulový záhon dříve nechyběl na žádné zahrádce, dnes je k vidění spíš zřídka, protože spotřeba cibule v kuchyni je obrovská, zásoby z jednoho záhonu moc dlouho nevydrží. Přesto se však cibuli vyplatí pěstovat, ne sice na uskladnění  (tu si můžeme ve skvělé kvalitě koupit na trhu nebo od farmářů), ale spíš jako pochoutku, kterou přidáváme syrovou  do salátů nebo jen tak na osolený chléb s máslem. Největší dobrota je rajčatový salát připravený z domácích rajčat, cibule a bazalky dochucený solí, pepřem a majonézou, milovníci italské kuchyně mohou postrouhat i trochou mozzarelly.  

Číst dál...

celer mirik celer ucinky na zdravi pouziti uzivani vyuziti co leci pestovani skudci a nemoci celeruMiřík celer (latinsky apium graveolens)   není úplně běžná plodina, která se pěstuje na zahrádkách, ale můžeme si ho vysadit třeba vedle košťálovin. Stačí pár rostlinek, které je ochrání před housenkami a jako bonus k chutné bulvě dostaneme i čerstvou zelenou nať, kterou můžeme kořenit omáčky, polévky, mletá masa a nebo ji usušit do domácí „vegety na zimu. Dnes si můžeme vybrat i listový nebo řapíkatý celer na saláty, ale s těmito druhy nemám žádné zkušenosti, pěstuji pouze „klasický" bulvový.

Číst dál...

brokolice ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci bramborBrokolice je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. Obsahuje velmi vysoké množství vitamínů a minerálů, kromě toho ale i dalších léčivých látek, které dokáží zcela zásadně ovlivnit zdraví, využívá se jako doplněk stravy při léčení nejrůznějších nemocí včetně rakoviny. Její pěstování není tak složité jako u květáku, který se na našich zahrádkách objevuje častěji, proto vřele doporučuji vyzkoušet a časem jí vyhradit dostatek místa.

Číst dál...

brambora brambory ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci bramborBrambory se běžně na zahrádkách nepěstují, připadá nám to jako zbytečné plýtvání místem, protože při tak vysoké spotřebě, kterou máme za rok, bychom museli mít vlastní políčko. Podobné je to ale třeba s mrkví, cibulí nebo česnekem - nikdy jich nezasadíme tolik, abychom si vystačili s vlastní úrodou a přesto mrkev pěstujeme skoro všichni, prostě proto, že ta naše je opravdová lahůdka, kterou obvykle nepoužíváme na vaření, ale chroupáme ji jen tak pro potěšení.

Číst dál...

rebarbora reven ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiReveň rebarbora (latinsky rheum rhabarbarum) neboli jednoduše jen rebarbora je naprosto nenáročná plodina, kterou  můžeme zasadit na kterýkoli nepříliš úrodný kousek zahrady, kde  by jinak nic moc nerostlo, třeba do polostinného kouta nebo pod  ovocné stromy. Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky k pěstování,   žádnou péči, netrpí škůdci ani chorobami a můžeme ji využít  v kuchyni, v léčení i v biozahradě. Pro malé zahrádky se asi moc  nehodí, ale pokud máte dostatek místa, rozhodně doporučuji, už  proto, že rebarbora se dá přirychlit a sklízet od dubna, takže je  vlastně prvním jarním čerstvým "ovocem" ze zahrádky. Ve skutečnosti je to ale zelenina.

Číst dál...

mrkev obecna ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviMrkev obecná (daucus carota) patří do čeledi  miříkovité. Je vysoká 30-100 cm,   kvete v červnu až září. Je to  dvouletá bylina. Listy  velice jemné, vícenásobně zpeřené,   měkké, chlupaté, při rozemnutí voní jako  mrkev. Stovky malých bílých květů  ve složeném okolíku, zákrov často delší  než korunní lístky. Dolní strana okolíku  s nepatrnými sukýnkami z lístečků.   Jeden purpurový květ uprostřed. Když  semena dozrávají, okolík se zavírá. Přezdívá  se mu „ptačí hnízdo". Zralé plody  jsou ostnaté.  

Číst dál...

 

celer-mirik-celer-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leci-pestovaniCeler  (miřík celer), latinsky  pium graveolens léčí nemoci ledvin, revma, dnu, zlepšuje látkovou  výměnu, je afrodiziakum.   Celer je jedno- až dvouletka. Má velký nažloutlý  kulovitá kořen s trsy postranních kořínků. Lodyha  je přímá, hranatá, nahoře větvená, asi půl  metru vysoká. Listy jsou aromatické, lesklé, dolní  peřenosečné, horní laločnaté. Květy jsou drobné,   bílé. Plodem je nažka s charakteristickou  vůní i chutí.

Číst dál...

lilek-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciLilek baklažán (lilek vejcoplodý, latinsky solanum melongena)   léčí revmatické potíže, zvýšený cholesterol, detoxikuje  organismus, funguje proti kožních nemocem.   Lilek baklažán je dnes již rozšířená zelenina.   U nás je to jednoletá rostlina s přímou, dole  dřevnatou lodyhou, vysokou 40-80 cm. Listy  jsou krátce řapíkaté, celokrajné, s fialovým žilkováním,   na rubu plstnaté.

Číst dál...

zeli-brukev-zelna-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciZelí,   brukev zelná (latinsky brassica oleracea)   léčí žaludeční vředy, problémy jater a žlučníku,   zlepšuje látkovou výměnu.   Zelí je běžně pěstovaná zelenina, většinou jednoletá,   případně dvouletá. Má poměrně tenký,   nerozvětvený kořen, krátkou lodyhu. Ploché,   kruhovité listy jsou uspořádané v jednotlivých  vrstvách tak, že vytvářejí hutnou hlávku.

Číst dál...

 

kren-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiKřen selský (latinsky armoracia rusticana)   léčí záněty močových a dýchacích cest, zažívací  potíže, povzbuzuje celý organismus. Je to vytrvalá, až 1,5 m vysoká bylina s mohutným,   hlubokým kořenem. Lodyhu má přímou, hranatě  rýhovanou, dutou, větvenou. Přízemní  listy jsou velké až 1 rn, dlouze řapíkaté, vroubkované.

Číst dál...

cesnek-medvedi-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiČesnek medvědí (latinsky allium ursinum) - každé jaro přináší novou naději, teplo a slunko. Ve svém nitru pociťujeme radost a povznesenost, těšíme se z prvé zeleně i ze zpěvu ptactva. Toto vše cítíme v srdci jako dobrotivý dar našeho Stvořitele. Při pohledu na tuto novou zelenou nádheru bychom měli pamatovat na jarní kúru, k očišťování a odhleňování, jež nám přinese nikoliv zanedbatelné ozdravění.

Číst dál...

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.

Číst dál...

hrasek hrach ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci hrasku hrachuHrášek (latinsky pisum sativum) se pěstuje především pro děti, je to pro ně velké dobrodružství sledovat, jak rychle roste a tajně chodit ozobávat nezralé  lusky. V tomto případě doporučuji spíš hrách cukrový, který je sladší a lusky má křehké, bez vnitřní špatně rozkousatelné blány.   U nás se ale pěstuje nejčastěji hrách dřeňový, u kterého se vylupují nezralá semínka a po sloupnutí tvrdé části slupky se dá jíst také celý lusk.

Číst dál...

hrach hrasek ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci hrachu hraskuHrách setý (latinsky pisum sativum) - hrášek se pěstuje především pro děti, je to pro ně velké dobrodružství sledovat, jak rychle roste a tajně chodit ozobávat nezralé lusky. V tomto případě doporučuji spíš hrách cukrový, který je sladší a lusky má křehké, bez vnitřní špatně rozkousatelné blány. U nás se ale pěstuje nejčastěji hrách dřeňový, u kterého se vylupují nezralá semínka a po sloupnutí  tvrdé části slupky se dá jíst také celý lusk.  

Číst dál...

 

fazole-jako-bylinka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniZajisté není třeba nikomu tuto nenáročnou a vděčnou zeleninu představovat. Každý,   kdo spatřil vysoký, dobře vzrostlý fazol, dá mi jistě za pravdu, že svými bohatými květy,   hýřícími paletou barev od bílé přes žlutou a růžovou až po sytě červenou, je skutečnou  ozdobou každé zahrady.

___

___

Číst dál...

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

fermentace   choroba   sušení   močopudný   pupen   rýma   výroba   ruka   teplé   studené   zánět   nálev   kůra   bolest   kameny   mensturace   vliv   angína   premenstruační   bylina   plísně   vřed   zrak   nachlazení   tlak   obsahuje   ledvin   minut   komplikace   postup   Podhorná   metabolismus   fytoterapie   sběr   zelina   akné   neht   kapsaicin   epilepsie   návod   srdce   kojenec   žlučník   žaludek   krk   víno   Galenos   sirup   krvácení   tinktura   arteriskleróza   řídnutí kostí   sliznice   chřipka   zdraví   houba   končetina   játra   horečka   zalijeme   trávicí   děti   hemoroid   kloub   kvasinky   strom   využití   zácpa   rostlina   zpracování   Moučka   list   artróza   kořen   Avicena   kolika   užití   zápal   mateřské   olej   vlas   ateroskleróza   pálení   dna   ovoce   Váňa   Paracelsus   šlacha   koupel   horké   slezina   hlavy   bylinná směs   astma   abytyše Hildegarda   noha   bylinka   kůže   stvol   stonek   jaterní   alergie   keř   osteoporóza   Janča   nohy   játra   vitamin   průjem   Zentrich   Janča   inhalace   pijeme   prášek   štítná   nemoc   hemeroid   čaj   plíseň   chřipka   indikace   dásně   hlas   opar   zlomenin   Treben   babské rady   Zentrich   roztroušená   nežádoucí   kontraindikace   vitamín   sval   nať   vývar   menstruační   mrtvice   obsažené   zelenina   květ   slezina   odvar   kontraindikace   antibiotik   revma   chladné   Mattioli   kornatění   brnění   střev   pěstování   písek   slinivka   migrén   katar   recept   viry   použití   stonek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)