Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Majoránková mast s rýmovníkem - kdy přidat propolis?

1 odpověď
(stránka otevřena 731x)

Dotaz:

Dobry den pan Zbynek.
Ja som sa rozhodla, ze si pripravim doma majorankovu mast na nadchu podla Vaseho receptu. Pise sa tam, ze do olivoveho oleja sa vysype klasicka majoranka a propolis. Otazka znie, ten propolis sa dava na zaciatku macerovania? (ma sa macerovat a zahrievat asi 4 hod) mam len tekuty propolis, moze byt aj taky? A druha otazka, dole sa spomina, ze pre lepsi ucinok sa ma prisypat aj kubanske origano (rimovnik) to kolko ho mam tam nasypat? To ku tej majoranke hned na zaciatku dat aj rimovnik?
DAKUJEM
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Rýmovník dávám předsušený. Dávám ho hned na začátku macerace.

Propolis dávám do směsi na začátku macerace. Je v té mastičce spíše na ovonění, než pro léčebné účely : )
Nevadí ani tekutý propolis (propolisová tinktura). Voda a alkohol se do značné míry při maceraci vypaří a zůstane jen to dobré z propolisu.

Připomínám, že ten tah při maceraci by měl být při teplotě kolem 40°C, více ne. Pokud by byl problém s rozpuštěním vosku, musela by se teplota mírně zvýšit. Čím menší kousky propolisu budete mít, tím lépe se Vám bude rozpouštět.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.