Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

mokradkovy olej olej ze zrcadlovky bile ucinky na zdravi vyuzitiMokřadkový olej se získává ze semen rostliny Limnanthes Alba. Česky se této zajímavé, bíle kvetoucí rostlině říká zrcadlovka bílá. Zrcadlovka ráda roste poblíž vodních toků, preferuje totiž mokřejší půdu. Z jejích semen se získává lehce nažloutlý olej bez výraznější vůně, což z něj dělá výborný přípravek pro všechny, kdo mají trochu citlivější nos a preferují kosmetiku spíše bez vůně. 



Účinky rostliny:

  • suchá kůže, pokožka - hydratace
  • výživa kůže, pokožky

Nebo si do mokřadkového oleje můžete naopak přidat pár kapek éterických olejíčků a sami si určit, jak chcete, aby vám voněl, bez toho, aniž by se jednotlivé vůně tloukly.

Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin mokřadkový olej disponuje opravdu dlouhou stabilitou. Obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou zároveň ve speciálním poměru a jsou navíc vzájemně propojeny slabšími vazbami, než je obvyklé. Díky tomu se snadněji vstřebávají do pleti a jsou pro ni tím pádem i lépe využitelné.

Mokřadkový olej je svými účinky přirovnáván k jojobovému oleji – díky své lehkosti a dobré vstřebatelnosti je vhodný i na mastnější typy pleti, jeho výživnou a silnou hydratační schopnost ocení zase pleť suchá. Podobně jako jojobový olej, díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin posiluje odolnost pleti a chrání ji před působením nepříznivých vlivů. Mokřadkový olej je proto výborný i pro přecitlivělou pleť, která často trpí nedostatkem těchto mikroživin.

Mokřadkový olej je také často přirovnáván k tekutým krystalům nebo ceramidům. V obou případech se jedná o látky, které slouží jako nosiče účinných látek do hlubších vrstev pokožky. V případě ceramidů se jedná o výživné látky spíše na tukové bázi, jakými jsou například vitaminy rozpustné v tucích nebo lecitin. Tekuté krystaly zase slouží jako transport pro hydratační složky. Díky tomu umožňují mokřadkovému oleji pleť opravdu do hloubky hydratovat a vyživovat. Tekuté krystaly pleť navíc báječně ochlazují a zklidňují i případné podráždění.

Pokud použijete mokřadkový olej na vlasy, efekt tekutých krystalů je perfektně uhladí, pomůže také opticky vylepšit vzhled roztřepených konečků, usnadní rozčesávání a poměrně dobře i eliminuje elektrizující vlasy a jejich následné zacuchávání. Kromě zábalu na vlasy můžete mokřadkový olej použít klasicky na pleť jako jakýkoliv jiný olej. Nezapomeňte jej však nanášet na navlhčenou pleť, jinak by jeho efekt byl úplně opačný – vlhkost by z pleti vytáhl a zbytečně ji přesušil.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

stonek   Zentrich   hemoroid   abytyše Hildegarda   koupel   neht   Janča   průjem   migrén   vývar   vliv   Janča   ateroskleróza   ledvin   epilepsie   návod   pupen   teplé   kořen   Podhorná   žaludek   antibiotik   hlavy   sběr   Moučka   pálení   pijeme   jaterní   obsažené   pěstování   zelina   stvol   dna   tinktura   rostlina   kůra   zácpa   zalijeme   řídnutí kostí   alergie   kloub   zpracování   houba   bolest   opar   odvar   Avicena   Galenos   písek   minut   vitamin   bylinná směs   revma   studené   list   štítná   hlas   kojenec   mensturace   zelenina   plíseň   květ   nežádoucí   chřipka   recept   chladné   kvasinky   postup   metabolismus   srdce   močopudný   olej   chřipka   krvácení   roztroušená   slezina   končetina   sliznice   děti   rýma   brnění   slezina   Váňa   výroba   bylinka   fermentace   inhalace   nohy   premenstruační   víno   stonek   ovoce   akné   viry   využití   horečka   osteoporóza   krk   Paracelsus   čaj   astma   angína   kameny   horké   vlas   ruka   kapsaicin   mrtvice   choroba   artróza   noha   vřed   žlučník   šlacha   nachlazení   kornatění   prášek   Zentrich   bylina   zlomenin   sušení   Mattioli   hemeroid   sval   trávicí   menstruační   vitamín   mateřské   dásně   kolika   zánět   kontraindikace   játra   strom   arteriskleróza   babské rady   indikace   nať   plísně   zápal   střev   fytoterapie   komplikace   Treben   užití   tlak   játra   katar   nálev   slinivka   sirup   zrak   kontraindikace   nemoc   keř   zdraví   kůže   použití   obsahuje  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)