kombucha ucinky a pouziti pestovani jake latky obsahuje puvod historieKombucha je jemně perlivý nakyslý kvašený nápoj vyráběný z cukru, čajového nálevu, kultur symbiotických bakterií a kvasinek. Nejedná se tedy o houbu v pravém slova smyslu, ale o kolonii symbiotických mikroskopických organismů. Barva, chuť i obsahové složení nápoje se liší v závislosti na použité mikrobiální kultuře, postupu výroby a vstupních ingrediencí.


Účinky kombuchy na zdraví:

Původ a historie

Přesný původ kombuchy není známý. Předpokládá se, že nápoj podobný kombuše je starý přes 2000 let a pochází pravděpodobně z Číny, odkud se pro své zdravotní benefity rozšířil i do ostatních zemí Asie a Ruska. Přezdívalo se mu ,elixír života'.

Pozorování ukazují, že v oblastech, kde se pití kombuchy rozšířilo, je nižší výskyt rakoviny a lidé se zde dožívají vyššího věku. Kombucha se údajně pěstovala i v klášterech v Čechách a na Moravě a její tajemství bylo přísně střeženo.

V současnosti je celosvětově oblíbeným nápojem, kterému se přisuzuje mnoho pozitivních zdravotních účinků. Vedlejším produktem kombuchy je mikrobiální celulóza, která je využívána výrobu koženky - tzv. ,veganské kůže'.

 

Obsahové látky

Jednoduché cukry, kyseliny glukonová, glukuronová, mléčná a usnová; enzymy, aminokyseliny, polyfenoly, a vitaminy skupiny B, malé množství vitaminu C a malé množství etanolu (líh), které s délkou fermentace stoupá.

 

Účinky na zdraví

Hlavním benefitem popijení kombuchy je její detoxikační účinek na organismus. Obsažená kyselina glukuronová totiž hraje v játrech hlavní roli při vyvazování toxinů a má tak i hepatoprotektivní efekt (chrání játra). Díky vysokému obsahu probiotik a enzymů, stejně jako množství organických kyselin, podporuje trávení, včetně lepší funkce žlučníku. Pomáhá také při pocitu pálení žáhy a žaludečních vředech a vrací do rovnováhy mikrobiální prostředí zažívacího traktu, a tím je prospěšná při léčbě infekcí spojených s přemnožením kvasinek rodu Candida albicans.

Díky obsahu polyfenolů z pravého čaje a vitaminů skupiny B dodává energii, zvyšuje také syntézu hemoglobinu (chudokrevnost), a je proto vhodná při chronické únavě. Má imunomodulační účinky. Je bohatá na glukosaminy, které zvyšují produkci kyseliny hyaluronové. Ta se podílí na ochraně kolagenu a tím přispívá k správné funkci kloubů, ale také zlepšuje vzhled pokožky. V zevním užití je vhodná k ošetření ekzémů a mykóz. Má protirakovinné účinky a užívá se při redukční dietě.

 

Příprava kombuchy - recept, dávkování

Kombucha se připravuje následovně:

SUROVINY:

  • 300 mililitrů hotového nápoje z předešlé várky (deset procent) nebo u koupené násady přiložený sáček (kvasný roztok),
  • 270 až 290 gramů bílého cukru,
  • 3 lžičky sypaného černého, ojediněle zeleného nebo jiného čaje a
  • 3 litry vody.

POSTUP:

  • V hrnci převaříme vodu, vsypeme čaj a cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Čaj louhueme zhruba 5 minut. Poté směs scedíme a po vychladnutí přidáme pevnou (hladkou a bílou stranou nahoru) i tekutou část násady.
  • Převážeme plátnem a necháme 7 až 10 dní kvasit při pokojové teplotě.
  • Po dobu přípravy úzkostlivě dbáme na hygienu.
  • Kvasnou nádobu umístíme na klidné místo, kde nesvítí slunce, a nehýbeme s ní.
  • Správně vyrobený nápoj je sladkokyselý, jemně perlí a je lahodný.
  • Popijí se denně jedna sklenice ráno nalačno.
  • Po zhruba třech měsících je nutné kulturu obnovit koupí laboratorně vypěstované násady.