Tlustice účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníTlustice vejčitá (latinsky Crassula ovata) - tlustice nejsou pro své léčivé účinky tolik známé, ale ve skutečnosti pomáhají s mnohými obtížemi. Většina těchto účinků se připisuje listům tlustice. Pokud máte už velkou rozrostlou tlustici, můžete je vyzkoušet. Kupříkladu pomáhá s opary a afty v puse. Natírejte si postižené místo šťávou z listu po 30 minut, dokud nemáte pocit úlevy. Do dalšího dne by měla infekce zmizet


Účinky rostliny:

Léčebné účinky tlustice vejčité:

Kořeny tlustice měli na svém jídelníčku příslušníci kmene Khoi i dalších afrických kmenů. Nejčastěji je domorodci konzumovali nastrouhané a uvařené v mléce v podobě kaše. Listy používali v lidovém léčitelství proti průjmu, k léčbě epilepsie, kuřích ok i jako projímadlo.

Kromě toho šťáva z listů odstraňuje jak svědění a zánět po bodnutí obtížného hmyzu, tak i případné hemoroidy (hemeroidy, zlatá žíla).
Na hemeroidy (zlatou žílu) vám postačí jeden list, který podélně rozřežete a šťávou z nich si potřete potřebné místo. Po bodnutí hmyzu si pro větší úlevu potírejte ránu 4x až 6x denně.

Tlustice dokáže léčit i další neduhy – např. záněty, strie, abscesy, popáleniny, a dokonce zmírňuje artrózu kloubů. Na všechny tyto neduhy si připravte kašičku z 10-15 listů a přiložte ji na postižené míst. Potom jej zavažte a nechte působit, nejlépe vyměňte obvaz i se směsí po 2 až 3 hodinách.

Při zánětlivém onemocnění ledvin pomáhá vypít 3x denně 1 polévkovou lžíci výluhu 5 lístků. Lístky se louhují přibližně hodinu.
Výhodnější je připravit macerát z rozsekaných listů zastudena přes noc.

 

Účinky v přehledu a způsoby aplikace:

  • Pomáhá při bodnutí hmyzem. Ranku si stačí pomazat trochou šťávy z listů a nechat působit. Otok i svědění velmi rychle odezní.
  • Skvělé působí při zánětu ledvin. Stačí rozemlít asi 4 listy a tuto směs poté zalít přibližně 200 ml vody. Přibližně 1 hodinu nechte louhovat a poté sceďte. Tento nápoj užívejte 2x denně 20 minut před jídlem v množství jedné polévkové lžíce.
  • Poradí si i s drobnými ránami či oděrkami. Menší popáleniny, říznutí či modřiny se budou hojit rychleji, když si na ně přiložíte nastrouhané dva listy z tlustice. Přikládejte pravidelně a vždy zajistěte sterilním obvazem.
  • Při bolesti v krku vymačkejte šťávu z asi deseti listů a poté ji smíchejte s 300 ml teplé vody. Tento nápoj kloktejte třikrát denně vždy po jídle. Dávejte ale pozor, abyste směs nepolykali!
  • Dokonce zabírá i na bolestivou artritidu. Bolavé klouby si potřete vymačkanou šťávou těsně před spaním a nechte celou noc působit.
  • Poradí si s opary. Každou hodinu potírejte puchýřek šťávou z tlustice. Rty si neolizujte a před jídlem si je vždy omyjte.
  • Trápí-li vás nepříjemné žaludeční vředy, není nic lehčího, než si pár kapek šťávy smíchat s velkým množstvím vody a po lžičkách požívat před jídlem.

 

Pěstování:

Původem je tlustice z Afriky, takže v naších podmínkách se pěstuje jako pokojová rostlina. Stačí jí jen mírná zálivka.
V létě je možné umístit do slunějšího polostínu a mírně zvýšíme zálivku. Další informace o pěstování tlustice jsou uvedené zde.