MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

vojteska-tolice-seta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiTolice setá, vojtěška (latinsky medicago sativa) - starověcí Arabové považovali vojtěšku (tolici) za matku všech  medikamentů. Tato rostlina náleží do čeledi motýlokvětých.   Polský název "abazur« neboli "lucerna",   převzatý původně z latiny, získala v 17. století a poukazuje  na to, že semena v luscích v noci svítí. Později se  zjistilo, že semena obsahují značné množství fosforu.



Účinky rostliny:

  • vysoká hladina cholesterolu
  • ateroskelróza, arterioskleróza, kornatění tepen, zvápenatění tepen
  • záněty močocých cest, močového měchýře
  • snížení hladiny krevního cukru glukózy
  • zlepšení krevního boěhu
  • fragilita kapilár - snižuje praskání drobných dév 
  • zdroj fytohormonoů
  • obsahuje vápník, hořčík, mangan, zinek, železo, draslík, křemík, fluor, vitamíny A, betakaroten, B2, B12, C, K
  • obsahuje flavonoidy
  • usnadňuje vstřebání bílkovin ze stravy
  • vhodná na srddeční nemoci, anginu pectoris, poškozené věnčité tepny srdce
  • nemoci kloubů
  • vypadávání vlasů
  • hojení kožních oděrek, vředů, ran
  • léčí infekce
  • snižuje nezdravý LDL cholesterol

I když se až donedávna považovala výhradně za  pícninu, objevili její chuťové hodnoty příznivci makrobiotické,   vegetariánské či veganské kuchyně. Klíčky  vojtěšky jsou vynikající přísadou do salátů, omáček  i na obložený chléb.  

Silnými léčivými vlastnostmi se vyznačuje  šťáva ze zelených lodyh tolice - snižuje hladinu  cholesterolu v krvi, zabraňuje kornatění (ateroskleróze), léčí záněty  močového systému, reguluje hladinu cukru,   zlepšuje krevní oběh a chrání před  praskáním malých cév. Rovněž je  zdrojem fytohormonů a vápníku,   hořčíku, manganu, železa, zinku,   mědi, draslíku, křemíku a fluoru.   Kromě toho dodává flavonoidy, vitamin  A i betakaroten a vitaminy  B2, B12, C a K. Také je  zdrojem látek, které ulehčují  vstřebávání bílkovin.  

Tolice se doporučuje osobám ohroženým kornatěním  cév (aterosklerózou), trpícím srdečními chorobami, nemocemi kloubů a močové soustavy nebo při nedostatku křemíku  (praskající cévky v očích i po těle, padání vlasů) .

Vojtěška (tolice) má velmi široký záběr působnosti. Podporuje  vyhojení oděrek, vředů, otevřených ran, rovněž  pomáhá v boji s infekcí. Její používání zvyšuje v krvi  hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (díky tomu se  snižuje hladina "špatného" a zvyšuje hladina "dobrého"  cholesterolu v krvi) a zásadním způsobem zažehnává  rozvoj kornatění tepen - aterosklerozy.  

 

Recepty a zpracování vojtěšky, tolice:

  • Čerstvá šťáva z vojtěšky, tolice se připravuje nejlépe na šnekovém odšťavovači, pokud ho nemáme, stačí čerstvě utrženou nať rozemlít a šťávu vymačkat  (třeba v plátěném ubrousku). Není jí třeba moc, naopak, nesmí se to s dávkováním přehánět, to bychom si mohli spíš ublížit. Takže vylisujeme 50-60 ml, které rozdělíme na dvě denní dávky - první vypijeme hned, druhou uchováme v lednici v uzavřené nádobě. Každý den připravujeme šťávu čerstvou, nikdy ne do zásoby. Pokud máme odšťavovač, můžeme ji smíchat i se šťávou ze zeleniny, obzvláště vhodná je mrkvová a z červené řepy. Té z vojtěšky musí být ve výsledné směsi ale zase jen maximálně 25-30 ml!
  • Prášek z vojtěšky, tolice se vyrábí jednodušším způsobem, stačí nasbírat kvetoucí nať, usušit ve stínu a po usušení rozdrtit na jemný prášek. Uchováváme  ho v dobře uzavřených, skleněných nádobách, nejlépe se zabroušeným víčkem. Opět nepřipravujeme velké zásoby, stačí tak dávka na týden, poté umeleme čerstvou. Užíváme polovinu kávové lžičky 2-4x denně. Prášek z nati je ale nejméně účinný, pokud máme možnost, dáváme spíš přednost čerstvé šťávě a semenům.
  • Naklíčená semena vojtěšky se chroustají jen tak, nebo se přidávají do salátů stejně jako jiné klíčky, které si vyrobíme doma nebo koupíme v obchodě.   Připravujeme vždy jenom jednu polévkovou lžíci, pokud chceme dodržet několikatýdenní léčebnou kúru, tak na výrobu potřebujeme tři sklenice, kde budeme postupně připravovat klíčky každý druhý den tak, abychom měli stále čerstvé. Polévkovou lžíci semen večer opláchneme, zalijeme vlažnou  vodou a necháme přes noc stát. Ráno opět propláchneme, necháme okapat a vložíme do sklenice, kterou nezavíráme, pouze přikryjeme plátnem a necháme na teplém, tmavším místě 3 dny stát. Každý den opět propláchneme a vrátíme okapané zpět. Po třech dnech se začnou tvořit klíčky, sklenici vyneseme ještě jeden den na sluníčko, aby se trochu zazelenaly a už můžeme konzumovat. 1 Užíváme 2-3 kávové lžičky denně, zbytek uchováváme v lednici ve sklenici s víkem.
  • Zimní alternativa aneb jak jíst vojtěšku v zimě - pokud z nějakého důvodu chceme jíst vojtěškul v zimě (třeba kvůli rekonvalescenci nebo v chřipkovém období pro posílení imunity a k doplnění stavu vitamínů a minerálů), můžeme ji zkusit vypěstovat stejně jako řeřichu na vlhčené vatě na okenními parapetu. Na mističku se rozprostře vata, pokropí se vodou, na ni se „vysejí" semínka a několikrát denně kropíme, aby byl podklad  stále vlhký Za několik dnů začnou lézt zelené klíčky, které odstřihneme a jíme na chlebu s máslem nebo přidáváme do salátů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

noha   komplikace   Treben   studené   fermentace   nálev   kvasinky   abytyše Hildegarda   šlacha   katar   víno   epilepsie   účinky   astma   neht   slezina   vitamin   obsažené   řídnutí kostí   antibiotik   kořen   žlučník   žaludek   viry   kontraindikace   Avicena   játra   artróza   kůže   bylina   bylinná směs   teplé   vitamín   kojenec   končetina   návod   květ   koupel   obsahuje   kornatění   inhalace   močopudný   nachlazení   kontraindikace   roztroušená   ateroskleróza   metabolismus   Paracelsus   Janča   zácpa   menstruační   babské rady   ovoce   bylinka   rýma   zalijeme   plísně   dna   Zentrich   Podhorná   chřipka   migrén   revma   výroba   stonek   zpracování   horké   průjem   arteriskleróza   využití   akné   ruka   mrtvice   slinivka   sliznice   vlas   vývar   zelenina   nemoc   brnění   strom   Galenos   choroba   srdce   zánět   stonek   hlas   jaterní   Mattioli   vřed   premenstruační   čaj   opar   horečka   zápal   ledvin   Moučka   kůra   chladné   list   tinktura   sušení   minut   hemeroid   sběr   pijeme   kameny   chřipka   keř   kapsaicin   mensturace   zdraví   alergie   písek   prášek   hemoroid   krvácení   užití   sval   fytoterapie   účinek   trávicí   indikace   slezina   pěstování   Zentrich   Váňa   tlak   vliv   zrak   angína   odvar   děti   plíseň   mateřské   nežádoucí   pálení   Janča   kolika   štítná   zlomenin   osteoporóza   nohy   rostlina   houba   sirup   pupen   střev   stvol   kloub   játra   použití   dásně   olej   zelina   hlavy   recept   krk   nať   postup   bolest  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)