jitrocel vejcity psyllium ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiJitrocel vejčitý (latinsky Plantago ovata) je rostlina s přízemní růžicí stříbřitě ochlupených, úzce čárkovitých listů. Husté, vejčité klasy nenápadných čtyřčemých květů je přečnívají jen o málo. Kde roste? Suchá, písčitá stanoviště. Jižní Středomoří až jihozápadní Asie, Kanárské ostrovy. Sbíráme zralé semeno jitrocele vejčitého.

 

 

 

Jaké látky obsahuje?

Slizovité polysacharidy (20-30 %) převážně arabinoxylany (téměř výhradně v epidermis slupek semen), iridoidglykosidy jako aucubin, bílkoviny, mastný olej.

 

Příprava semínek na konzumaci

V malém množství vody se nechá slabě nabobtnat 1 kávovou lžičku semen jitrocele vejčitého nebo jitrocele blešníku. Toto množství se užívá ráno a večer nebo také víckrát za den a vždy se zapije alespoň 1-2 sklenicemi tekutiny.

 

Jitrocel blešník a jitrocel vejčitý - srovnání účinnosti

Vzhledem k vysokému obsahu slizů mají semena velkou schopnost bobtnat, srovnatelnou se semeny jitrocele blešníku, a mnohem vyšší než semena jitrocele kopinatého.

 

Účinky na zdraví

Slupky semen jitrocele vejčitého, kterým se říká psyllium vykazují 4x větší bobtnavost než celé semeno. Slupky se podávají společně s velkým množstvím tekutin jako mírné projímadlo obzvlášť při chronické zácpě nebo pří onemocněních, kde je žádoucí snadné vyprazdňování střev a měkká stolice (například při hemoroidech, trhlinkách v anální oblasti nebo v těhotenství). Na základě zvětšení objemu střevního obsahu dochází při roztažení střevní stěny k jejímu podráždění, což podněcuje střevní peristaltiku a urychluje průchod tráveniny střevem. Na druhé s traně se mohou jitrocelová semena nasazovat k podpůrné léčbě průjmovitých onemocnění a podrážděných střev na základě vysoké schopnosti slizů vázat vodu. Užívají se i v případech, kdy se obsah cholesterolu v organismu zvýší na hraniční hodnoty. Požívání jitrocele s cílem ovlivnit hladinu cukru v krví, popřípadě snížit potřebu inzulinu, by mělo probíhat pod dohledem lékaře. A konečně se jitrocelem dá do jisté míry snížit přijem potravy, neboť zvyšuje pocit nasycení. Na tomto principu působí prostředky na hubnutí založené na bobtnavých látkách.

 

Kontraindikace aneb pro koho nejsou semíka vhodná

Nepoužívat při chorobném zúžení jícnu a dalších míst žaludku a střev ani při obtížně zvladatelné cuhrovce. Diabetikům, kteří užívají inzulín, se může stát, že budou muset snížit dávky.

Po požití léků je třeba dodržet časový odstup 1/2-1 hodiny, protože jitrocel může ovlivnil jejich vstřebávání.

 

Pěstování

Jitrocel vejčitý se rozmnožuje výhradně generativně semeny, pro která se i pěstuje. Semena se vysévají, obvykle v listopadu a prosinci, kdy je dostatek vláhy, na pole do řádků širokých asi 20 cm. Vyklíčí asi za týden a v té době potřebují v půdě hodně vlhkosti, která se případně dodává závlahou.


Účinky rostliny: