Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné čaje jsou nejen chutné, ale mají také velmi dobrý vliv na naše zdraví a mírní různé obtíže. Kromě toho - což ne všichni vědí - nám dodávají snadno vstřebatelné vitaminy a stopové prvky. Je tedy dobré vědět, jaké byliny kdy a na co používat. Po čtyřicítce - chceme-li si udržet či zlepšit zdravotní stav - musíme pít 3 -4 sklenice bylin denně. Lze je užívat jednotlivě nebo je možné je míchat podle druhu potíží.

 

Nejvíce pomáhají čaje z následujících bylin: přeslička, kopřiva, měsíček, violka, řebříček, hloh, meduňka, aronie, třezalka. Účinnost čajů posílíme, když do nich dvakrát denně přidáme lžičku švédských bylin. 

 

Krom pojídání či žvýkání syrových bylin, zejména listů, jsou bylinné čaje nejjednodušší a zcela určitě nejběžnější způsob léčení bylinkami.

 


V zásadě se rozlišují 4 druhy bylinných čajů. 

 

Macerát:

Macerát vlastně ani není čaj, poněvadž se nevaří. Je to prostý výluh, který získáme tak, že bylinku (např. diviznu) nebo (rozdrcené či pomačkané) plody (např. borůvky) zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin (minimálně 6, většinou od rána do večera) vyluhovat. Macerát se přecedí nebo slije a pije studený.

 

Nálev:
Nálev se připravuje tak, že sušenou či čerstvou bylinku vložíme do hrnku nebo jiné nádoby a přelijeme vařící vodou. Doba luhování je obvykle 5 a více minut. Pak se čaj scedí a vypije.

 

Odvar:
Jak už z názvu vyplývá, bylinka se vaří ve vodě. Do konvice vložíme sušenou či čerstvou bylinku, přelijeme odpovídajícím množství vody, přivedeme k varu a krátce na "mírném ohni" vaříme
3 a více minut. Pak scedíme a vypijeme.

 

Bylinářský čaj:
Do konvice vložíme bylinku, přelijeme odpovídajícím množstvím studené vody a necháme několik hodin (nejlépe přes noc macerovat). Pak krátce povaříme (2 minuty mírného varuj. Tímto způsobem se připravuje větší množství čaje, který se většinou upíjí po celý den. Jak již bylo uvedeno, macerát se hodí spíše k přípravě lesních plodů (vroucí voda by zničila vitaminy nebo jiné účinné látky), případně slizovatých květů (divizna, topolovka, ibišek ... ). Takto vzniklý nápoj se užívá i k přípravě osvěžujících nápojů v trampské kuchyni.

 

 

Nálev je obecně vzato o něco méně účinný než odvar. Nicméně mnoho účinných látek se varem ničí, zvláště při při pravě slizovitých a siličných drog (s velkým obsahem éterických látek - např. mateřídouška) zcela upustíme od přípravy odvarem. Odvar se hodí k přípravě listů, natě, semen a zásadně vaříme kořeny, kůry, lýko a všechny další tvrdé drogy. Dávkování: Dávkování bylinek je trošku zapeklitá otázka. Dle mého názoru mnohdy bylinná léčba nezabere proto, že dávky jsou příliš malé (nebo je nekvalitní droga). Přírodní léčitelé v Asii či Latinské Americe obecně užívají větší množství bylin než současní evropští bylináři. Jednakje to dáno tím, že my v Evropě se poněkud chráníme před tím, aby silnější dávka neublížila někomu, kdo je k tomu disponován. Ajednak tamější lidé (už nemohu použít termín přírodní národy) mají organismus více uzpůsobený na vstřebávání těchto rostlinných látek. Tedy doporučená dávka např. peruánských či indických léčitelů může být až 4x větší než doporučená dávka uváděná západním farmaceutickými či bylinářskými prameny. Totéž platí o délce užívání jedné či (jedné směsi) bylin. Navíc západní věda označila některé tradiční léčitelské byliny za škodlivé či potenciálně nebezpečné nebo neúčinné (podběl, kostival atd.), což je v příkrém rozporu se staletou bylinářskou tradicí a zkušenostmi. Nakonec jako ve všem je nejlepší obeznámit se s různými informacemi a řídit se vlastním rozumem a naslouchat vlastnímu tělu. K tomu mohu říci jen svoji vlastní zkušenost. Posledních 25 let života piji každý den bylinné čaje v množství zhruba jedné konvice (1,7 l). Bylinami nešetřím, stále je střídám, od jara do podzimu používám stále jen čerstvé byliny. Těším se dokonalému zdraví a jediný lékař, kterého jsem za tu dobu navštívil, byl zubař. Že bych byl nějak poškozen trvalým, soustavným a nadměrným užíváním bylinek, mi přijde legrační. Jedinou škodu jsem napáchal asi pouze farmaceutickému průmyslu, který na mně příliš nevydělá. 

 

Dávkování:

Po tomto malém úvodu kdoporučeným dávkám: Obecně se doporučují 2 kávové lžičky sušených bylin (poněkud rozdrolených) na 2 dl vody. Pokud je bylinka hodně rozemletá, radí se užívat
1 lžičku. Na 3-4 dl vody se doporučuje 1 vrchovatá polévková lžíce. Na konvici 3 lžíce. Nejlepší je samozřejmě pití čajů z čerstvých bylin. Při přípravě musíme mít na paměti, že byliny
sesychají zhruba v poměru 1 : 5, a tím pádem je nutné použití bylinek zvýšit. Čaj se pije obvykle vlažný, neslazený. Pouze prsní čaje a čaje na nachlazení a chřipky se sladí medem. Pití čaje nalačno má poněkud silnější účinek než po jídle. Některé čaje (na zažívání, hůře stravitelné) se pijí po jídle.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kůra   fermentace   tinktura   opar   nachlazení   postup   Mattioli   sušení   čaj   zánět   nemoc   kořen   abytyše Hildegarda   migrén   osteoporóza   teplé   epilepsie   zalijeme   využití   plísně   rýma   studené   jaterní   bylinná směs   květ   víno   obsažené   katar   vřed   revma   vitamin   koupel   nať   babské rady   návod   Galenos   použití   kameny   vitamín   zrak   výroba   hemeroid   fytoterapie   minut   chladné   užití   pupen   hlas   horké   viry   krk   vliv   děti   Paracelsus   keř   rostlina   plíseň   ovoce   akné   choroba   alergie   zápal   arteriskleróza   kontraindikace   Moučka   krvácení   žaludek   zpracování   menstruační   Janča   játra   Zentrich   antibiotik   pálení   Váňa   strom   trávicí   zelenina   vývar   sliznice   chřipka   kojenec   zlomenin   premenstruační   kontraindikace   kůže   střev   pěstování   sirup   houba   slinivka   kolika   tlak   bolest   nohy   Podhorná   sval   astma   stonek   mensturace   metabolismus   ateroskleróza   brnění   šlacha   obsahuje   Avicena   slezina   odvar   končetina   pijeme   zácpa   inhalace   mateřské   olej   slezina   játra   nežádoucí   bylina   písek   vlas   močopudný   stvol   kapsaicin   dna   žlučník   sběr   řídnutí kostí   kloub   angína   noha   recept   srdce   štítná   komplikace   ruka   indikace   artróza   Treben   nálev   kornatění   kvasinky   zelina   horečka   zdraví   dásně   mrtvice   hlavy   Janča   Zentrich   hemoroid   list   ledvin   prášek   stonek   bylinka   neht   chřipka   průjem   roztroušená  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)