Jidášovo ucho boltcovitka bezová  účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceJidášovo ucho (boltcovitka bezová, Hirneola auricula-judae) druh boltcovitek, tzv. čínských smržů, je odedávna důležitým léčebným prostředkem východní medicíny. Pro léčbu jsou nejdůležitější čtyři odrůdy, z nichž ta hlavní, Jidášovo ucho neboli boltcovitka bezová, je v Evropě nejznámější a nejpoužívanější. První exemplář byl prý nalezen na stromě, na němž se oběsil biblický Jidáš. Další dvě, Auricularia dalicata a Auricularia mesenterica (boltcovitka mozkovitá), u nás sice nejsou příliš známé, ale v čínské medicíně představují naprostou špičku.


Účinky houby:

Shrnutí v kostce

Kde roste: na bezech, bucích a vrbách, vídáme celoročně. Vzácně dub, bříza, event. i jiné listnaté stromy.
Z důvodu záměny doporučujeme sbírat pouze na dřevě bezu čeného.

Účinky v kostce:  vysoký krevní tlak, kornatění cév (ateroskleróza), bolesti ža ludku, zubů a srdce, krvácející hemoroidy, krev v moči, průjmy, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy.

 

Popis

Bývá 3-10 cm široká, má tvar kalíšku, ucha či mušle a červenohnědou až olivově zelenou barvu. Boltcovitky rostou celoročně (nejvíce na jaře) na dřevě černého bezu, buků či vrb.
Parazitují na mrtvých a narušených kmenech a větvích, které postupně rozkládají.
U nás nejdostupnější Jidášovo ucho je houba, která nesmí chybět v čínské kuchyni. Její léčebné účinky zmírňují evropská díla již před 400 lety. Připravovaly se z ní obklady na záněty očí a krku. Před 200 lety se z ní dokonce začaly na zkoušku vyrábět pleťové krémy se zklidňujícími a vyhlazujícími účinky.

Plodnice boltcovitek jsou jakoby želatinové. Vysušíme-li je, ve vodě znovu rychle nabobtnají do původ ní formy.

 

Účinky na zdraví

Na vysoký krevní tlak a kornatění cév (ateroskleróza) namočíme 3 g s ušeného Jidášova ucha do 500 ml vody a necháme přes noc stát. Pak 1-2 hodiny dusíme na mírném ohni. Na vylepšení konečné chuti můžeme přidat cukr či med. Pijeme 1-2 šálky odvaru denně před spaním.

Při bolestech žaludku dusíme 1-2 hodiny v 500 ml vody 7-8 čerstvých plodnic a vývar vypijeme nadva krát.

Při krvácejících hemoroidech a při krvi v moči smícháme 7,5 g s ušených drcených hub s 15 g cukru a dusíme 1-2 hodiny v 500 ml vody. Vývar opět vypijeme ve dvou dávkách.

Lze doporučit posilující tonikum po porodu: 30 g sušeného Jidášova ucha necháme nasát v e vinném octu a denně užívá me 5-6 g.

 

boltcovitka albin

Když boltcovitka obroste řasou ...

Pokud starších plodnice jidášova ucha zelenou řasou. Takto napadené plodnice mohou vyvolat naopak zdravotní obtíže a ke sběru a léčebnému využtí se spíše nedoporučují.

 

Boltcovitka albín

Vzácně lze najít albinickou formu boltcovitky.


Revize textu: Robert Hanzlík z www.houbareni.cz