houba-shiitake-obrazek-fotografie-caj-recepty-zdraviPoužívání léčebných bylin má v našich zemích staletou tradici. V Asii k těmto účelům běžně používají také léčivé houby. Jednou z nejuznávanějších je houževnatec jedlý (Lentinus edodes), po celém světě známý pod japonským jménem shiitake.   V asijské medicíně jsou léčivé účinky těchto hub známé již tisíce let. Shiitake byly ceněné pro své posilující a povzbuzující účinky.



Účinky rostliny:

  • afrodiziakum, posiluje chuť na sex
  • prevence cévní mozkové příhody
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hyprtenzní nemoc
  • vysoká hladina cholesterolu v krevním séru (hypercholesterolémie)
  • snižuje vedlejší účinky (nežádoucí účinky) chemoterapie
  • revence virových infekcí (rozšíření viru v organismu)
  • prevence ranoviny
  • tuberkulóza, TBC
  • únavový syndrom
  • prevence HIV
  • posílení obranyschopnosti organismu (posílení imunity)
  • prevence aterosklerózy
  • stárnutí - zpomalení stárnutí organismu
  • zdroj vitamínů a minerálů

Byly také používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod. A četné výzkumy prokázaly, že chemické složení shiitake je skutečně unikátní a čínští a japonští mistři měli pravdu.

 

Proti virům i vysokému tlaku

Houby shiitake jsou přímo nabity zdraví prospěšnými látkami. Jsou řazeny mezi nejzdravější pokrmy na zemi a jejich pravidelná konzumace je doporučována jako prevence mnohých civilizačních chorob. Už v šedesátých letech byl ze shiitake izolován alkaloid eritadenin, který významně snižuje krevní tlak a především velice příznivě ovlivňuje metabolismus tuků. Studie dokázaly, že houbový eritadenin snižuje hladinu cholesterolu i tehdy, když jsou zároveň podávány látky, které cholesterol přímo zvyšují.
Tím významné objevy teprve začaly. Postupně bylo zjištěno, že shiitake obsahuje polysacharid lentanin, který dokáže chránit buňky před virovým napadením a před rakovinou (rakovinovou přestavou genetické informace buněk). Lentanin také snižuje nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie a zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu (zlepšuje imunitu). Proto se jeho konzumací podporuje léčba tuberkulózy, únavového syndromu a infekce HIV.

 

Studnice antioxidantů

V houbách shiitake byl také objeven velice silný antioxidant L-ergothionin, který chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály, tedy sloučeninami kyslíku, jež vznikají při látkové přeměně, a pokud nejsou rychle neutralizovány, poškozují buňky a podílejí se na vzniku aterosklerózy a zrychlují stárnutí všech tkání. Shiitake patří mezi houby s nejvyšším obsahem L-ergothioninu. Obsahují jej přibližně čtyřicetkrát více než pšeničné klíčky, které byly ovažovány zajeden z nejbohatších  zdrojů tohoto antioxidantu. Extrakty z houby se ve formě doplňků stravy používají k přírodní podpoře léčby mnoha závažných onemocnění a jsou také velice účinné v prevenci, například snižují hladinu cholesterolu a zlepšují celkovou imunitu.

 

Co obsahuje houba

  • vitamín C
  • selen
  • železo
  • vlákninu
  • bílkoviny

 

Pěstování houby Shiitake

Shiitake patří spolu se žampióny k celosvětově nejoblíbenějším a nejpoužívanějším houbám. Jde o nenápadnou houbu s hnědým kloboukem, která není na pohled nijak výrazná. Ve východní Asii se pěstuje na dubových polenech, která leží jedno vedle druhého na mýtině v lese a dřevokazná shiitake je používájako živnou půdu. Jejich jméno v čínštině, vietnamštině a thajštině znamená "voňavé houby". Pocházejí pravděpodobně z Číny, ale rozšířily se záhy do Japonska, kde se pěstují už více než tisíc let. První písemné záznamy o jejich pěstování jsou datovány okolo roku 1000 našeho letopočtu. Pro krásnou vůni, výraznou chuť a pevnou texturu se z Asie rozšířily a staly se vyhledávanou pochoutkou už i v Evropě a v Americe.

 

Využití v kuchyni

Hodí se pod dušené maso, do polévky i rizota Ačkoliv patří asijské země díky klimatu k největším vývozcům shiitake, sklízejí se dnes tyto vzácné dary Východu po celém světě. I u nás můžete koupit substrát k jejich pěstování. Jestliže budete mít možnost koupit houby čerstvé, vybírejte jen pevné, suché a masité kusy, scvrklým a slizkým se vyhněte. Ukládejte je do chladničky zabalené v papírovém pytlíku, vydrží čerstvé asi tak týden. Pozor při čištění - čerstvé shiitake jsou velmi porézní a při mytí rychle nasáknou mnoho vody. Proto je čistěte jako české houby - nasucho je otírejte utěrkou.
Zrovna tak při dušení užívejte jen minimum vody, aby vynikla přirozená chuť shiitake. Kuchyňským úpravám se meze nekladou - shiitake jsou použitelné všude tam, kam se dávají naše hříbky. Pod dušené maso, do rizota, do polévky, k těstovinám, do smaženice. Sušené houby, které jsou běžně k dostání v prodejnách s asijskými specialitami, je nutné předem namočit.

 

Čaj z houby Shiitake

Rozdrcené houby zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

angína   slezina   trávicí   kloub   noha   kvasinky   ateroskleróza   písek   krk   obsahuje   průjem   pěstování   zlomenin   nachlazení   Avicena   zápal   neht   katar   horké   komplikace   kameny   tlak   hlavy   Zentrich   Paracelsus   bolest   brnění   návod   květ   končetina   opar   bylinná směs   nežádoucí   zrak   Váňa   ovoce   plíseň   koupel   zdraví   šlacha   vlas   stonek   pupen   Podhorná   arteriskleróza   plísně   sušení   olej   recept   nať   vřed   teplé   chřipka   dásně   babské rady   krvácení   mateřské   roztroušená   Galenos   vývar   ledvin   alergie   menstruační   stvol   zalijeme   řídnutí kostí   list   houba   výroba   hemeroid   premenstruační   kůže   slezina   postup   Mattioli   Treben   stonek   inhalace   nálev   kontraindikace   slinivka   akné   využití   kapsaicin   indikace   rostlina   zelenina   bylinka   žaludek   močopudný   odvar   horečka   kornatění   užití   vitamín   štítná   fermentace   antibiotik   minut   osteoporóza   kontraindikace   astma   Zentrich   prášek   sliznice   epilepsie   chřipka   vitamin   artróza   hlas   abytyše Hildegarda   střev   mensturace   kůra   játra   studené   keř   chladné   hemoroid   nemoc   viry   dna   strom   sval   Janča   vliv   použití   zelina   obsažené   sirup   Moučka   metabolismus   zácpa   bylina   zánět   zpracování   nohy   pálení   kořen   Janča   ruka   čaj   mrtvice   kojenec   fytoterapie   víno   revma   jaterní   tinktura   děti   rýma   choroba   kolika   srdce   pijeme   migrén   žlučník   játra   sběr  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)