Choroš oříš účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníChoroš oříš (latinsky Polyporus umbellatus, čínsky zhuling, synonymně Grifola umbellata, čeleď Polyporaceae, japonsky chorei, choremaitake, anglicky Polyporus Sclerotium) - v Číně se po staletí užívá jako močopudný prostředek, jeho jméno v čínštině znamená "prasečí výkal" pro svoje černé hrudkovité útvary. Plodnice (obr. I O) je podobná velké tmavší hlávce květáku nebo také mořské mycí houbě. Základní třeň vyrůstá ze dřeva a postupně se větví ve velké množství tenkých třeňů, které nesou pravidelné malé, okrouhlé, dovnitř prohloubené a různě zprohýbané, šedé až světle hnědé kloboučky.


Účinky choroše:

Trubky jsou bílé, nízké, na třeň sbíhavé s velmi jemnými ústími. Dužnina je masitá, tužší a bílá, příjemně vonící s chutí po oříšcích. Výtrusný prach je bílý.
Roste na kořenech stromů nebo na hnijících kmenech, zejména na bucích, habrech a dubech především v severovýchodní Číně, ale i v dalších zemích regionu. U nás se vyskytuje zcela výjimečně.

 

Roste v ČR a na Slovensku?

Houba roste v pahorkatinách, ale je znám i z nížin. Spíš jde o vazbu na dřevo listnáčů.

Známější je ze Slovenska, kde mu říkají lidově "barania hlava" 

 

Jaké další druhy známe?

Na kořenech bambusů roste choroš mylitta, Polyporus mylittae, s velkými plodnicemi, rozšířený hlavně na jihovýchodě Austrálie. Pěstuje se však i v některých dalších zemích, např. v Číně a Japonsku.

 

Jaké látky obsahuje?

Plodnice obsahují esenciální aminokyseliny, polysacharidy, steroidy, např. ergosterol. Je přítomen i steroidní hormon aldosteron, který mimo jiné reguluje rovnováhu sodíku a draslíku v krvi. Dále to jsou triterpeny polyporusteron A-G s pozitivními účinky při leukemii, kyselina polyporová aj. Obsaženy jsou i (1, 3)-D-glukan, grifolan, grifolin, kyselina jablečná, terpeny, disacharid trehalóza, dále alkoholické cukry d-manitol a arabitol, zásobní polysacharid glykogen aj. Zastoupeny jsou
i vitaminy skupiny B, minerální látky, a to hlavně železo, vápník. draslík, mangan, měd, zinek a selen.

 

Pohled TČM (tradiční čínská medicína, tradiční celostní medicína)

Houba má povahu vyrovnanou, chuť sladkou, mdlou, tropismus k dráze ledvin a močového měchýře (sleziny). Odvádí vodu a odstraňuje vlhkost, zmenšuje vodnaté otoky a průjmy. Užívá se při potížích s vylučováním moči, průjmech, vodnatých otocích, výtocích, hepatitidě a při stagnaci škodlivé vlhkosti a tekutin. Nesmí se užívat nejde-li o nárůst škodlivé vlhkosti, neboť může dojít k poškození yinu.

 

Pohled západní medicíny

antioxidační, antivirové,  imunostimulační a protinádorové účinky, např. vůči sarkomu S 180 a Ehrlichovu tumoru.
Je podpůrnou léčby rakoviny - např. rakovina plic, rakovina nosu, rakovina hrdla, rakovina žaludku, rakovina tlustého střeva, rakovina dělohy, rakovina jater, rakovina prostaty, akutní leukémie. Také úspěšně potlačuje hepatitidu typu B, katechii, likviduje volné radikály, podporuje imunitu a také růst vlasů. Léčí rovněž urologické potíže, zánět ledvin, zvyšuje produkci moči, je prevencí proti ledvinovým kamenům, ničí urogenitální Chlamydia trachomatis. Normalizuje průchodnost cév. Velmi dobré výsledky vykazuje léčba lupénky.
Užívá se rovněž při průjmu a otocích i bílých poševních výtocích, k léčbě hemoroidů a malárie.

 

Dávkování

Doporučená denní dávka je 1-2 g suché drogy (max 10 g) ve formě odvaru, prášku nebo pilulek.

 

Pěstování

Tento druh houby se u nás nevyskytuje ani zatím uměle nepěstuje.