MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

Ve skutečnosti se používala ve střední Evropě daleko dříve, neboť bylinkové záhony obohatila již ve středověku. V bylinkářství zběhlí mnichové a jeptišky tehdy rozlišovali v současné době převážně používanou velkolistou bazalku a bazalku malolistou. Tuto, latinským jménem Ocinum m in imum, dodnes řecká ortodoxní církev někdy používá k přípravě svěcené vody. Její vůní a aroma oceňovali již antičtí Řekové a Římané. Avšak původ bazalky musíme hledat v tropických oblastech Asie a Afriky. 

Odborníci dnes rozeznávají 35 různých druhů bazalek. K dostání je velké množství druhů a odrůd, které se liší barvou, velikostí a chutí. Jde o rostlinu vysokou 15 až 60 cm, se sytě zelenými nebo purpurově fialovými, kadeřavými nebo hladkými, menšími nebo většími listy. Existují také odrůdy, které nabízejí namísto typické bazalkové chutě aroma citrónové nebo skořicové, thajská bazalka se vyznačuje chutí anýzu.

 

 

Pěstování bazalky 

Odrůdy, které dostanete v obchodě, jsou většinou jednoleté, bazalku je tedy třeba každý rok vyset znovu. Protože má ráda hodně tepla a je vlhkomilná, nejvhodnější je pěstovat ji v květináčích pod sklem. Semínka zakryjeme jen lehce zeminou - klíčky potřebují světlo. Stejně jako ostatní bylinky také bazalka vyžaduje k tomu, aby se rozvinulo plně je jí aroma, umístění na čerstvém vzduchu a na slunci. Od poloviny května by měla proto při hezkém počasí stát venku.
Avšak pozor: při nízkých teplotách rostlina chřadne. A mráz nesnáší vůbec. 

 

 

Také na zahradě se jí daří nejlépe v květináči,

protože takto můžete lépe plnit její požadavky a žravé slimáky mít pod dohledem. Jakmile se venku ochladí, měli byste nádoby s rostlinám i přenést dovnitř na co nejsvětlejší teplé místo. V tomto případě je zahřívaný okenní parapet v místnosti opravdu ideální. Nadále bazalku dobře zalévejte a dbejte na to, abyste násady květů včas odstřihly (květy jsou rovněž jedlé). Při pozorné péči a podle toho, jak je rostlinka velká, můžete díky několika květináčům vylepšovat jídla bazalkou po celý rok, neboť bazalka náleží k oněm vzácným a ceněným bylinkám, které bez problémů v místnosti na okenním parapetu skutečně vydrží. Rovněž bazalky v květináčcích ze supermarketu přežívají kupodivu dlouho.

 

Konzervace bazalky a kulinářské využití v kuchyni

Nejlepší je sklízet bazalku těsně před je jích upotřebením. I když v obchodech dostanete i sušenou bazalku, je jí použití jako koření se stěží vyplatí, protože chuť sušených listů ani zdaleka nepřipomíná charakteristickou vůni čerstvé bylinky.
Kdo by přece jen chtěl konzervovat bazalkové listy, měl by je nasekat nadrobno, nadávkovat do vhodných nádob a uložit do mrazničky. Ztratí sice při tomto postupu svou krásnou barvu, chuť si však uchovají.
Další způsob konzervace nabízí bylinková pasta nebo pesto - nadrobno nasekané bazalkové listy smíchané s olejem, solí a dalším kořením. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa. 

Podoby bazalky jsou tak mnohotvárné, jako pokrmy, do kterých se používá. Je nepostradatelná pro asijskou kuchyni stejně jako pro středomořské pokrmy a nedostižitelné těsto genovese nebo rajčata s mozarellou. Bazalka je ideálním průvodcem řady těstovinových pokrmů a postará se také o příjemné dochucení sendvičů a toastů. Přesto nejlepší recepty s bazalkou pocházejí od Jamie Olivera. Anglický mistr kuchař vymyslel jeden kuřecí pokrm, který se mi vždy podaří a v kombinaci kuřete, rajčat a velkého množství bazalky je přímo neporazitelný:

 


Kuře s rajčaty a bazalkou - recept:

Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Suroviny:

  • 1 kuře, rozporcované na 4-6 dílů
  • hodně čerstvé bazalky
  • čerstvá rajčata, podle velikosti rozpůlená nebo rozčtvrcená
  • 2-4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 čerstvá červená paprička čili, semena odstranit a jemně posekat
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny (400 g), nechat odkapat
  • sůl,
  • pepř

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz

Tagy - štítky:

návod   pupen   účinek   koupel   plíseň   odvar   dásně   srdce   obsahuje   postup   nať   metabolismus   epilepsie   močopudný   vřed   rostlina   štítná   sušení   Galenos   zrak   vývar   chřipka   osteoporóza   olej   zelina   kontraindikace   ruka   zalijeme   kolika   čaj   indikace   Podhorná   roztroušená   obsažené   užití   mrtvice   horké   Treben   nálev   končetina   studené   Zentrich   pálení   bylina   bolest   hemeroid   slezina   stonek   nežádoucí   akné   dna   kloub   plísně   slinivka   písek   Avicena   kapsaicin   vlas   zánět   jaterní   houba   ateroskleróza   kůže   mensturace   mateřské   noha   premenstruační   fermentace   sirup   artróza   brnění   nachlazení   stvol   krvácení   sliznice   použití   kvasinky   výroba   teplé   strom   tlak   využití   katar   opar   hlavy   kůra   žlučník   migrén   list   minut   bylinná směs   krk   nohy   Janča   kořen   angína   keř   průjem   Mattioli   inhalace   vitamín   horečka   nemoc   ovoce   slezina   Janča   vliv   vitamin   revma   menstruační   ledvin   řídnutí kostí   kornatění   Váňa   chladné   fytoterapie   hemoroid   tinktura   žaludek   víno   trávicí   arteriskleróza   astma   viry   Paracelsus   komplikace   kameny   kontraindikace   abytyše Hildegarda   účinky   zlomenin   střev   recept   babské rady   pěstování   zdraví   kojenec   prášek   stonek   játra   Moučka   rýma   děti   Zentrich   pijeme   chřipka   sval   alergie   květ   zápal   choroba   bylinka   zelenina   šlacha   zácpa   neht   zpracování   sběr   hlas   játra   antibiotik  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)