MTM PODHÁJSKÁ
Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

Tato značná nestálost byly známa již starým Řekům a Římanům a rovněž středověcí autoři herbářů měli problémy s rozlišováním máty vodní (Mentha aquatica), máty kadeřavé (Mentha crispa), máty dlouholisté (Mentha longifolia) a máty polej (Mentha pulegium), abychom uvedli aspoň některé středovropské druhy.

Dnes tolik oblíbenou mátu peprnou (Mentha piperata) bychom však ve středověkých seznamech rostlin hledali marně. První zmínka o ní pochází až z roku 1696 a údajně vznikla náhodným křížením v Anglii. Dějinám pěstování máty peprné se zcela věnuje specializované muzeum v německém Eichenau - Pfefferminzmuseum.
V současné době se vyskytují odrůdy máty v téměř nekonečné rozmanitosti. Vedle takových, které vykazují typické rysy máty, jsou také další, jejichž vůně a chuť připomínají ananas, zázvor, zahradní jahody, pomeranče, citrony nebo dokonce čokoládu.

Pěstování máty

Máty jsou z velké části statné rostliny. Venku v květináči přečkají dokonce i mrazivou zimu. Většinou se zatáhnou do země a na jaře překvapí čerstvými výhony. I když může zůstávat pod širým nebem, přesto je lepší mátu pěstovat v nádobě, neboť na záhonu je špatným sousedem - je jí dlouhé vybíhavé kořínky okolní rostliny zadusí. Pěstuje-li se máta v bytě, zůstane po celou zimu zelená a může se sklízet. Avšak počítejte s tím, že je jí chuť nebude tak intenzivní jako u exemplářů, které jsou v létě umístěné venku. Pokud je to možné, určitě se vyplatí usušit si do zásoby několik pod širým nebem vypěstovaných a zvláště voňavých snítek. Mnohé odrůdy máty jsou sterilní a rozmnožují se vegetativně, tedy kořeny. 

V obchodech proto dostanete zpravidla malé předpěstované rostlinky v květináčích. I když se v mnoha knihách píše, že máty se mají umisťovat do polostínu, k rozvoji svého nezaměnitelného aroma potřebují co nejvíce slunce. Upřednostňují trochu vlhkou půdu a pochopitelně hnojení. V létě rozkvetou krásně růžovými květy, které se mohou rovněž sklízet. Pod odkvětu se doporučuje rostlinu seříznout, protože se listy jinak stanou tužší, roztřepí se a nechutnaly by již tak aromaticky. Výhonky vyrazí pak znovu. Na podzim můžete mátu nechat stát na balkoně nebo ji přenést dovnitř a dát na okenní parapet či jiné světlé, teplé nebo i chladné místo. Nezapomeňte ji zalévat, v zimě však nehnojte. Případně zastřihávejte přerostlé zplanělé výhony.

 

Využití máty v kuchyni

Stejně jako jsou rozmanité druhy a odrůdy máty, tak je rozmanité i její užití v kuchyni. Čaj z čerstvých lístků zjemnělý trochou medu nebo citrónové šťávy je neobyčejně osvěživý. Mátový čaj zmírňuje nachlazení a drobné žaludeční problémy. V severní Africe míchají mátu se zeleným čajem a nalévají ho oslazený cukrem. Mátu lze také smísit s jinými čajovými bylinkami, například s meduňkou lékařskou nebo s aloisií trojlistou. Četné odrůdy máty se dají dobře sušit, aniž by utrpělo jejich aroma, ale tady záleží na vlastních zkušenostech každého pěstitele.

Obecně platí, že odrůdy s vysokým podílem mentholu se k sušení hodí lépe než ty, které vykazují aroma ovocné. Vynalézaví kuchaři určitě vyzkoušejí mátu k výrobě bylinkového másla, v zelenině nebo k přípravě mátového želé. V severní Africe patří máta do salátu tabouleh. V indické kuchyni tvoří osvěživou směs máta s jogurtem. Snadnou na přípravu je lahůdka, která se hodí k ostrým masovým pokrmům nebo k fritovaným předkrmům, mátové čatní:

 


 

Mátové čatní - recept:

Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při
pokojové teplotě.

Mátové čatní - suroviny:

  • 4 polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé, nasekané máty
  • 1 malá zelená paprička čili, nasekaná
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

noha   fytoterapie   Janča   nemoc   plíseň   kojenec   pijeme   rostlina   kolika   alergie   ovoce   bylinka   kůra   srdce   opar   inhalace   zápal   horečka   užití   vlas   mateřské   list   menstruační   dásně   zlomenin   artróza   prášek   rýma   štítná   Galenos   výroba   komplikace   květ   dna   viry   chřipka   Mattioli   indikace   katar   průjem   bylina   Váňa   chladné   kameny   premenstruační   studené   mensturace   tinktura   slinivka   nachlazení   Paracelsus   žlučník   kloub   ruka   vliv   metabolismus   fermentace   vitamín   antibiotik   brnění   strom   ateroskleróza   obsahuje   kontraindikace   pupen   bolest   kvasinky   vřed   chřipka   obsažené   sirup   hemeroid   tlak   stonek   hlavy   koupel   děti   bylinná směs   Treben   odvar   ledvin   arteriskleróza   angína   epilepsie   osteoporóza   olej   roztroušená   postup   mrtvice   sval   neht   revma   astma   kůže   krvácení   nežádoucí   minut   recept   kornatění   víno   hemoroid   Zentrich   Avicena   Moučka   stvol   nohy   využití   teplé   horké   játra   zpracování   končetina   babské rady   hlas   choroba   žaludek   kapsaicin   slezina   vitamin   zdraví   použití   Janča   zánět   zácpa   nať   zrak   Podhorná   šlacha   čaj   řídnutí kostí   střev   sliznice   houba   Zentrich   nálev   kontraindikace   jaterní   abytyše Hildegarda   písek   slezina   kořen   zelina   krk   migrén   trávicí   zalijeme   vývar   pálení   plísně   zelenina   pěstování   návod   sběr   stonek   játra   močopudný   keř   sušení   akné  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)