Hrušeň hruška účinky na zdraví co léčí použití využití pěstování prevence napadení hmyzem a nemocemi hrušekHrušeň obecná (latinsky Pyrus communis) - ve městě můžete vysadit hrušeň, která nebude vyšší než 1,50 m, zatímco na venkově může dosáhnout i 10m výšky a dožít se více než sta let. Hrušeň se pě stuje všude dobře tam, kde je mírné podnebí a přitom má humózní, hlubokou, vlhkou a dobře odvodněnou půdu. Vůbec nemá ráda lehkou a vápenitou zeminu. Na podzim půdu posypte hnojem, kompostem nebo hnojivem pro ovocné stromy a zkypřete ji. Velká jižní horka jí nevyhovují. Oproti tomu odolá teplotám nižším než -30° C! Tento strom přitahuje velké množství nemocí: skvrnitost, moniliózu, sněť, padlí, bakteriální spálu, z parazitů pak obaleče, vrtuli velkohlavou ad. Je-li nutné, ošetřujte je vhodnými fungicidy a insekticidy.


Účinky hrušně - hrušky a květy:

Účinky rostliny:

Pročišťujte a jednoduše prořezávejte velké stromy, u malých stromů provádějte velmi bedlivě výchovné řezy. V létě je doplňte o řez za zelena. Po přirozeném opadání hrušek v červnu odstraňte ty nejmenší a ponechejte 2 až 3 ve svazku, abyste tak dostali pěkně velké plody. V některých oblastech nebo v suchých obdobích je nutné hrušky zalévat, proto že nedostatek vody zmenšuje velikost plodů.

 

Jak se zbavit nemocí (monilióza, padlí, bakteriální spála), obaleč, vrtule u hrušek - léčba

V květnu umístěte feromonové prostředky, abyste omezili škody obaleče a červů. Postřiky odvarem z vratiče nebo pelyňku vůni ovoce zamaskují a omezí přítomnost hmyzu. Proti monilióze ošetřujte postřiky z listů a kořenů křene. Odvar z přesličky (přesličkový postřik) také i síra bojují proti padlí. Vysazujte v blízkosti ovocných stromů křen (pod korunu stromu), lichořeřišnici a česnekovité (ošlejch, pažitka), které nemoci hrušně omezí. Budete ale muset vyčkat dva roky, než uvidíte první účinky.

 

Jaké části hrušně používáme?

Květy, listy, plody, kůru mladých větviček hrušně.

 

Účinky hrušky na zdraví

Hrušky působí sedativně (uklidňují), psobí protizánětlivě (antiflogisticky), brání progresi vrásek na pokožce, jsou prevencí jizev (lokálním ošetřením), mají depurativní účinek (projímadlo), dále je močopudná, hydratuje pokožku, zlepšuje trávení. Je prevencí a léčí artritidu a revmatismus (obsahem taninů a draselné soli). Pomáhá rozpouštět kyselinu močovou.

 

Recepty

Čaj na lepší trávení

  • polévková lžíce čerstvých slupek z bio hrušky nebo 1 kávová lžička slupek sušených
  • šálek vody

Slupky nechejte 10 minut louhovat ve vařící vodě.

Tento příjmný čaj, který je zároveň lehce diuretický , vypijte po jídle. Slupka hrušky je bohatší na antioxidanty = vlákniny, než dužina tohoto ovoce. Slupky usušte v sušičce na ovoce nebo na mřížce ve vlažné troubě (teplota kolem 35°C do doby než budou na omak slupky suché). Posléze uchovejte po dobu 1 roku v nepropustně uzavřené nádobě.
Je dů le žité použít pouze slupky bio hrušek (nebo těch z vaší zahrádky, které chemicky neošetřujete). Chemikálie konzervované slupky nelze nikdy úplně smýt.

 

Tonizující pleťová maska proti vráskám a škaredým jizvám po čerstvém poranění nebo operaci

  • 7 ks bio hruška (neošetřená chemicky)
  • 7 kávových lžiček citronové šťávy
  • 7 kávových lžiček sladké smetany
  • 7 kávových lžičkek oleje z jader meruňky
  • obklady

Rozmixujte hrušku i se slupkou, pokud nebyla chemicky ošetřena. Pokud ano, oloupejte ji. Smíchejte se všemi přísadami. Masku naneste na přede m očiště ný obličej a krk.
Přiložte obklady: nezapomeňte ponechat otvor pro oči a nos. Nechejte 20 minut působit, pak očistěte pomocí vlhké žínky. Posléze naneste lipový odvar nebo vaši obvyklou pleťovou vodu.

 

Pověry

  • Dívka, která chce spatřit svého budoucího chotě, musí k hrušni přijít pozpátku a devětkrát ji obejít.
  • V Provence ve Francii se povídá dětem, že pokud budou jíst divoké hrušky, dostanou vši.
  • Pověra ve francouzeském kraji Loir-et-Cher tvrdí, že "pokud mrzne 24.března, hrušky se o čtvrtinu zmenší," zatímco v oblasti Cévennes se říká, že "hojnost hrušek znamená tuhou zimu".

 


Související články:

lada hruska ► čaj ► maska ► sběr ► pěstování ► účinky ► léčí ► koláč ► marmeláda ► povidla ► leták ► recepty ► čatní ► odrůdy ► sušení ► zpracování ► zdraví ► koláč ► přesnídávka ► štrůdl ► kompot ► slupka ► vláknina ► kvas ► zavařování ► láďa hruška