Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

průjem   stonek   chřipka   nálev   kojenec   sirup   kůže   kůra   bylinka   řídnutí kostí   kornatění   Váňa   kontraindikace   ledvin   koupel   víno   odvar   arteriskleróza   močopudný   zrak   keř   vitamín   teplé   plíseň   písek   játra   ovoce   nemoc   epilepsie   kořen   Janča   srdce   fermentace   krk   strom   prášek   střev   olej   mensturace   minut   metabolismus   využití   horečka   Treben   nežádoucí   migrén   zlomenin   obsažené   zdraví   fytoterapie   houba   tinktura   použití   brnění   sušení   akné   zelina   hlavy   vývar   hemeroid   hlas   obsahuje   jaterní   zánět   plísně   pěstování   angína   krvácení   viry   revma   vřed   Galenos   vliv   horké   vlas   ateroskleróza   kameny   slinivka   postup   čaj   kvasinky   neht   chřipka   zpracování   rostlina   žaludek   sliznice   opar   roztroušená   zácpa   zelenina   bolest   hemoroid   recept   inhalace   slezina   nachlazení   zalijeme   Moučka   katar   výroba   slezina   choroba   květ   kolika   alergie   pálení   bylina   játra   nať   ruka   dna   štítná   stvol   užití   končetina   účinky   abytyše Hildegarda   Avicena   sběr   zápal   artróza   kloub   stonek   menstruační   noha   babské rady   kontraindikace   pijeme   osteoporóza   list   nohy   tlak   vitamin   studené   indikace   návod   bylinná směs   pupen   sval   komplikace   dásně   astma   Mattioli   Podhorná   trávicí   Janča   premenstruační   děti   antibiotik   šlacha   Zentrich   Paracelsus   rýma   žlučník   mateřské   Zentrich   chladné   kapsaicin   mrtvice   účinek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)