Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlas   migrén   vlas   bylina   zalijeme   recept   ledvin   játra   kornatění   ruka   studené   brnění   kůže   srdce   nálev   obsažené   Treben   ateroskleróza   hemeroid   kůra   hlavy   Paracelsus   slinivka   sval   zánět   babské rady   použití   zrak   kojenec   pijeme   slezina   dna   odvar   indikace   premenstruační   neht   končetina   komplikace   močopudný   sirup   kontraindikace   sliznice   vliv   Janča   stonek   teplé   zápal   menstruační   fermentace   kapsaicin   tlak   nemoc   zácpa   arteriskleróza   opar   metabolismus   artróza   mensturace   Moučka   víno   krk   střev   chladné   Zentrich   šlacha   žlučník   vitamin   návod   antibiotik   stvol   horké   viry   strom   osteoporóza   květ   noha   pálení   fytoterapie   jaterní   kořen   plísně   chřipka   nežádoucí   kvasinky   stonek   ovoce   kloub   sušení   štítná   keř   hemoroid   děti   minut   Podhorná   písek   inhalace   revma   nachlazení   vitamín   pupen   Váňa   Avicena   nohy   choroba   plíseň   užití   zpracování   rostlina   zelina   vřed   kameny   obsahuje   roztroušená   prášek   bolest   Janča   houba   olej   Zentrich   bylinka   abytyše Hildegarda   účinek   alergie   dásně   pěstování   horečka   astma   průjem   řídnutí kostí   list   katar   rýma   mrtvice   slezina   angína   kontraindikace   sběr   Mattioli   akné   zdraví   zlomenin   účinky   čaj   játra   bylinná směs   výroba   koupel   zelenina   tinktura   chřipka   postup   Galenos   vývar   nať   využití   epilepsie   mateřské   žaludek   krvácení   Materia medica   kolika   trávicí  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online