Tinktury, bylinná vína - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 10 dnech se scedí a slije. Obvyklé dávkování je 2-3 x 0,5 dl denně. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty.

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40 stupňů. Na litr lihu se doporučuje asi 250 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi poloviční množství. Bylinky se nechají luhovat nejméně 10 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát přes noc sklenici na radiátor o teplotě asi 40 stupňů. Po uplynutí minimálně 10 dnů obsah přefiltrujeme a takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu. Obvyklé dávkování udává 3x denně 30 kapek, případně 3x denně 1 kávová lžička. Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu
menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé. (Zde je třeba dodat, že existují např. silice éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Stejně tak existují výrobky, kde líh je pouze konzervant, nikoliv prostředek k vyluhování účinných látek) Kvýrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 50 až 60 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, poněvadž bylinku "spálí".

 

Lihovodný roztok - v bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 "C. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 "C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku. 

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

srdce   kvasinky   list   sval   ledvin   řídnutí kostí   kapsaicin   zlomenin   písek   Treben   antibiotik   pěstování   ruka   plísně   sirup   strom   nálev   keř   obsažené   rýma   jaterní   astma   rostlina   stonek   končetina   pijeme   mrtvice   nemoc   zpracování   tinktura   zelenina   horečka   zdraví   sušení   Zentrich   Janča   střev   chřipka   slezina   neht   nežádoucí   využití   metabolismus   bylinná směs   kameny   Mattioli   studené   bolest   chřipka   průjem   mensturace   bylinka   nachlazení   užití   účinky   zápal   postup   bylina   trávicí   sliznice   mateřské   zácpa   kůra   hemoroid   stonek   kůže   děti   účinek   Moučka   fytoterapie   vřed   krk   inhalace   abytyše Hildegarda   horké   kontraindikace   výroba   houba   kořen   olej   pupen   močopudný   minut   artróza   zelina   noha   dna   brnění   nať   akné   vitamín   zrak   odvar   kornatění   revma   zalijeme   komplikace   arteriskleróza   vitamin   Váňa   sběr   vlas   obsahuje   kloub   Podhorná   Paracelsus   epilepsie   osteoporóza   hlas   použití   migrén   kontraindikace   čaj   ateroskleróza   koupel   Zentrich   kojenec   chladné   štítná   fermentace   plíseň   dásně   katar   prášek   slinivka   vývar   alergie   choroba   indikace   angína   roztroušená   víno   Galenos   Avicena   žlučník   játra   žaludek   babské rady   opar   Janča   návod   vliv   ovoce   krvácení   hemeroid   menstruační   stvol   zánět   Materia medica   teplé   recept   hlavy   viry   květ   premenstruační   slezina   nohy   játra   pálení   šlacha   tlak   kolika  

Počet stránek ve webu:

3076

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online