Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 10 dnech se scedí a slije. Obvyklé dávkování je 2-3 x 0,5 dl denně. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty.

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40 stupňů. Na litr lihu se doporučuje asi 250 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi poloviční množství. Bylinky se nechají luhovat nejméně 10 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát přes noc sklenici na radiátor o teplotě asi 40 stupňů. Po uplynutí minimálně 10 dnů obsah přefiltrujeme a takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu. Obvyklé dávkování udává 3x denně 30 kapek, případně 3x denně 1 kávová lžička. Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu
menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé. (Zde je třeba dodat, že existují např. silice éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Stejně tak existují výrobky, kde líh je pouze konzervant, nikoliv prostředek k vyluhování účinných látek) Kvýrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 50 až 60 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, poněvadž bylinku "spálí".

 

Lihovodný roztok - v bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 "C. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 "C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku. 

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Galenos   slezina   viry   Avicena   tinktura   kapsaicin   Janča   zelina   hemeroid   komplikace   Mattioli   astma   vývar   kůra   žaludek   fytoterapie   teplé   tlak   fermentace   písek   Moučka   nachlazení   kolika   rostlina   roztroušená   bylinka   účinek   děti   migrén   olej   vřed   kontraindikace   obsahuje   sušení   sirup   sběr   abytyše Hildegarda   sliznice   kloub   zlomenin   hemoroid   použití   Podhorná   choroba   mensturace   rýma   ruka   účinky   epilepsie   kůže   osteoporóza   menstruační   metabolismus   pupen   babské rady   zrak   revma   Zentrich   zánět   krvácení   nežádoucí   akné   nálev   dásně   játra   stonek   list   zdraví   studené   brnění   Váňa   prášek   horké   končetina   ledvin   obsažené   vitamín   hlas   Zentrich   vlas   chladné   noha   zalijeme   krk   játra   neht   kameny   květ   plíseň   vitamin   chřipka   řídnutí kostí   kornatění   kvasinky   kontraindikace   angína   štítná   katar   sval   chřipka   hlavy   střev   indikace   koupel   kojenec   houba   žlučník   minut   premenstruační   zácpa   inhalace   pálení   zelenina   artróza   průjem   jaterní   nohy   stvol   zápal   čaj   vliv   užití   keř   bolest   výroba   srdce   kořen   trávicí   alergie   dna   postup   nať   Treben   plísně   pijeme   bylina   mrtvice   slinivka   ovoce   antibiotik   nemoc   stonek   šlacha   ateroskleróza   bylinná směs   mateřské   močopudný   horečka   strom   Paracelsus   zpracování   opar   recept   víno   odvar   využití   návod   Janča   arteriskleróza   pěstování   slezina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online