0
Nákupní košík
Váš košík je prázdný
Přihlásit se Registrovat

Přihlaste se ke svému účtu

Uživatelské jméno *
Heslo *
Pamatovat si mě

Vytvořit účet

Pole označená hvězdičkou jsou vyžadována (*).
Jméno *
Uživatelské jméno *
Heslo *
Ověření hesla *
Email *
Zadejte email znovu*
Captcha *

logo bylinkovy doktor

Ume ocet, 250 ml

Ume ocet vyrobený fermentací japonských švestiček umeboshi.
Prodejní cena49,00 Kč
Celkem bez daně:43,75 Kč
Hodnota DPH5,25 Kč
Počet kusů skladem: 0
ume-ocet-250-ml-
ume-ocet-250-ml
Popis:

Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě.

Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.


Jak umeocet používat?

1. Rychlé zálivky a dresingy do salátů

Pokud vás už nudí salát s olivovým olejem a balsamicem, není nic jednoduššího než si pořídit umeocet a začít s ním v kuchyni kouzlit.

Na zálivku budete potřebovat:

  • 4 lžíce olivového oleje (může být i za studena lisovaný řepkový či sezamový)
  • 1 lžíci umeocta
  • 1 lžíci hořčice (ideálně hrubozrnné)
  • 1 lžíci medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíci pomerančové či grepové šťávy

 

Všechny ingredience spolu smíchejte, ideálně vše dejte do prázdné sklenice, zavřete víčkem a pořádně protřepejte. A máte hotovo.

Dresing ze zakysané smetany:

Pokud dáváte přednost trochu hutnějším dresingům, tento pro vás bude ideální. Opět stačí jen vše smíchat dohromady a podávat se salátovými listy. Budete potřebovat:

150 g zakysané smetany (případně můžete použít i klasický jogurt nebo rostlinnou alternativu)
1 lžíci umeocta
2 lžíce rýžové či javorového sirupu

2. Životabudič – nápoj proti únavě

Přidáním jedné lžíce umeocta do sklenice vody získáte dokonalý životabudič pro letní vedra, ale i při léčbě kocoviny.

3. Ochucení polévek, luštěnin i pomazánek

Klasický lihový kvasný ocet můžete naprosto bez problémů ve většině případů vyměnit za umeocet, jen je potřeba myslet na obsah soli v něm a jídlo tedy solit méně, nebo vůbec.

4. Nakládaná zelenina v umeoctu

Skvělé pikles lze připravit i z nálevu s omeoctem. A věřte, že recept je to velmi jednoduchý. Stačí jen dobře očistit a nakrájet zeleninu, kterou máte rádi. Jen pamatujte na to, že by vždy měla být zastoupena nějaká kořenová zelenina.

Jak na to?

Připravte si čisté, horkou vodou propláchnuté sklenice (mohou být například od kyselých okurek). Na dvě sklenice o obsahu 750 ml budete potřebovat:
750 g zeleniny (mrkev, ředkvičky, květák, růžičková kapusta, cuketa)
750 ml nálevu z umeocta

Nálev připravíte tak, že smícháte převařenou vodu s omeoctem v poměru 4:1. Zde tedy budete potřebovat 600 ml vychladlé převařené vody a 150 ml umeocta.

Připravené sklenice naplňte pokrájenou zeleninou a zalijte nálevem. Sklenice uzavřete a nechejte na kuchyňské lince minimálně 3 dny stát. Během této doby začne zelenina s nálevem pracovat, víčka od sklenic by se měla „nafouknout“.

Po 3 dnech můžete ochutnat a buď sklenice přesunout do lednice, kde se proces fermentace zastaví, nebo zeleninu ještě nechat kvasit při pokojové teplotě. Záleží jen na vašich chutích. V lednici pak pickles vydrží i několik týdnu, ale většinou jsou během chvilky snědené.

 


Složení

Ume (japonské švestky), mořská sůl, Shisso (Perilla).


Nutriční hodnoty

Energetická hodnota 79kJ/11kcal
Tuky 0,30g
   z toho nasycené mastné kyseliny 0g
Sacharidy 4,00g
   z toho cukry 0,60g
Vláknina  
Bílkoviny 0g
Sůl 16,10g
Počet zobrazení:
0
.

Hodnocení

Zatím zde není žádné hodnocení tohoto produktu.

výluka popup okno

Z důvodu studijní dovolené není možné objednat zboží do 31.5.2024. Děkuji za pochopení.

logo eshop bylinkovy doktor