Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Boryt

0 odpovědí
(stránka otevřena 423x)

Dotaz:

Dobrý den, u borytu máte totální kravinu. "Bylina musí projít fermentací, aby se uvolnilo modré barvivo, přitom ale vzniká odpudivý zápach. Pro královnu Alžbětu I. byl tak nepříjemný, že zakázala jeho produkci v okruhu pěti mil kolem svých paláců, ač šlo v té době o mimořádně důležitou komoditu." --> Bylina nemusí projít fermentací, aby se získalo barvivo a sama o sobě nevydává zápach. To kvůli čemu se vykazovali modrobarvíři z měst bylo užití mořidla před barvením, což byl amoniak a ten se od pravěku až do industriální výroby vyráběl kvašením moči. Jinak se to normálně vaří a listy se nefermentují. Viz knížku Barvení pomocí rostlin Věra Bidlová.