bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně MUDr. Zbyňka Mlčocha.

Dr. Mlčoch bude bude opět v poradně v sobotu 11.4.2020.
 

Byliny a kov - vliv kovu na účinky bylinek

2 odpovědi
(stránka otevřena 2750x)

Dotaz:

Dobrý den, třetím rokem se věnuji bilínkářství pro vlastní potřebu. Našel jsem nový koníček.
Něco jsem už také nastudoval, a při tom jsem narazil na dva velké otazníky, na které jsem nenašel uspokojující odpověď a tak jsem si dovolil napsat přímo Vám o Váš názor, případně radu.

Biliny a kov
Je pravda, že biliny se stykem s kovem ztrácí svoji sílu a účinnost?
Připravuji čaje ve (French press konvici), kde jak známo kovy jsou.
Zde si nejsem jist, zda nerez, či potravinářská ocel je to stejné jako kov, o kterým se běžně píše.
Znamená to tedy, že moje čaje z Frenchpresu jsou bezcenné?
Umíte vysvětlit jak kov ničí veškeré vitaminy, silice a ostatní prvky?
V návaznosti na to: Co si myslíte o "likvidaci" ovece a zeleniny za použití kovových nožů?
Je v tom něco pravdy, nebo jde pouze o řízenou loby prodejců keramických nožů?
Děkuji moc za vaše odpovědi, případné rady.
S pozdravem,

Odpověď na dotaz:

Ahoj, na bylinky kov a nerez nepatri, proste se tohoto vyvarovat, to vedely uz nase babicky. Vse delaly ve smaltovanem hrnci, a babicka to tak tak delavala, ja to tak delam tez. Jak se rika, neni nad rady nasich babicek

Odpověď na dotaz:

Dobrý den,

taky už delší dobu marně pátrám po odpovědi na otázky, které výše vyjádřil pan JP. Ze zkušenosti vím, že i od dob našich babiček přetrvává mnoho mýtů a stereotypů. Některé tradice jsou jistě opodstatněné, byly vyporozovány a ověřeny staletími, zatímco jiné jsou jen pověrami, které žijí prostě vlastním životem ze setrvačnosti (další lidé je jen bez vysvětlení překopírovávají a pouští dál). Nic ve zlém, ale ta odpověď na dotazy pana JČ není důkazem ničeho - to že to tak babičky dělaly je sice hezké, ale postrádám vysvětlení proč, nebo čemu škodí styk s kovem. Jsem racionalisticky založený a potřeboval bych nějaké fyzikálně chemické vysvětlení k čemu údajně dochází, když se bylinky nebo zelenina dostanou do kontaktu s kovem. Krom toho, že byly naše babičky jistě v mnoha věcech moudré, na druhou stranu věřily i mnoha pověrám a nesmyslům, takže zaklínat se nějak obecně moudrostí babiček samo o sobě nic nedokazuje a už vůbec to konkrétně nevysvětluje proč.
Také bych rád našel odpověď, protože rovněž roky bylinkařím a třeba kamenné mlýnky jsou hodně drahé oproti těm kovovým.
S pozdravem
Richard Molek