bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Byliny a kov - vliv kovu na účinky bylinek

3 odpovědi
(stránka otevřena 3179x)

Dotaz:

Dobrý den, třetím rokem se věnuji bilínkářství pro vlastní potřebu. Našel jsem nový koníček.
Něco jsem už také nastudoval, a při tom jsem narazil na dva velké otazníky, na které jsem nenašel uspokojující odpověď a tak jsem si dovolil napsat přímo Vám o Váš názor, případně radu.

Biliny a kov
Je pravda, že biliny se stykem s kovem ztrácí svoji sílu a účinnost?
Připravuji čaje ve (French press konvici), kde jak známo kovy jsou.
Zde si nejsem jist, zda nerez, či potravinářská ocel je to stejné jako kov, o kterým se běžně píše.
Znamená to tedy, že moje čaje z Frenchpresu jsou bezcenné?
Umíte vysvětlit jak kov ničí veškeré vitaminy, silice a ostatní prvky?
V návaznosti na to: Co si myslíte o "likvidaci" ovece a zeleniny za použití kovových nožů?
Je v tom něco pravdy, nebo jde pouze o řízenou loby prodejců keramických nožů?
Děkuji moc za vaše odpovědi, případné rady.
S pozdravem,

Odpověď na dotaz:

Ahoj, na bylinky kov a nerez nepatri, proste se tohoto vyvarovat, to vedely uz nase babicky. Vse delaly ve smaltovanem hrnci, a babicka to tak tak delavala, ja to tak delam tez. Jak se rika, neni nad rady nasich babicek

Odpověď na dotaz:

Dobrý den,

taky už delší dobu marně pátrám po odpovědi na otázky, které výše vyjádřil pan JP. Ze zkušenosti vím, že i od dob našich babiček přetrvává mnoho mýtů a stereotypů. Některé tradice jsou jistě opodstatněné, byly vyporozovány a ověřeny staletími, zatímco jiné jsou jen pověrami, které žijí prostě vlastním životem ze setrvačnosti (další lidé je jen bez vysvětlení překopírovávají a pouští dál). Nic ve zlém, ale ta odpověď na dotazy pana JČ není důkazem ničeho - to že to tak babičky dělaly je sice hezké, ale postrádám vysvětlení proč, nebo čemu škodí styk s kovem. Jsem racionalisticky založený a potřeboval bych nějaké fyzikálně chemické vysvětlení k čemu údajně dochází, když se bylinky nebo zelenina dostanou do kontaktu s kovem. Krom toho, že byly naše babičky jistě v mnoha věcech moudré, na druhou stranu věřily i mnoha pověrám a nesmyslům, takže zaklínat se nějak obecně moudrostí babiček samo o sobě nic nedokazuje a už vůbec to konkrétně nevysvětluje proč.
Také bych rád našel odpověď, protože rovněž roky bylinkařím a třeba kamenné mlýnky jsou hodně drahé oproti těm kovovým.
S pozdravem
Richard Molek

Odpověď na dotaz:

Dobrý den,

zda je vhodné použít nerezové sítko na bylinkový čaj mě také velmi zajímalo. Nelze slepě se odvolávat na to, že to "tak" naše babičky dělaly…

V době před asi 40 lety se v kuchyni docela hojně užívalo hliníkové nádobí a před ještě více lety nerez nádobí nebylo. Tudíž v té době bylo správné, když se bylinkový čaj vařil ve skle či používaly kameninové nádoby a sítka byla z přírodního materiálu.

Pomocí radiestezie jsem zjistila, že kov (hliník, železo) cca z 80% na bylinkové čaje není vhodný.

Nerezová sítka, termosky, Fresh press jsou na čaje v pořádku a kvalita a účinek se nemění.

S pozdravem
Jana Soukupová