Chuchvalce v bezovém a meduňkovém sirupu - je sirup zkažený nebo se může používat dál?
1 odpověď
(stránka otevřena 826x)
Dotaz:
Hezký den, pročítám zkušenosti s plísní v sirupech a všude se píše o plísni jako zelených/šedých/bílých ostrůvcích plovoucích na povrchu tekutiny. To co se objevilo v bezovém a meduňkovém sirupu jsou plave v celém objemu láhví a udělalo se to tam i po té co jsem šťávy znovu přecedila přes plátno. Jsou to maličké milimetrové chuchvalce, které se spojují do větších nepravidelných uskupení. U meduňkového je chuchvalci od 1mm po až 10 cm prostoupena celá láhev, ale jsou řidší/jemnější, u bezového se drží jeden velký hustý chuchvalec asi do 5 cm pod hladinou, jinak je sirup téměř čistý. Tak nevím jestli se jedná o plíseň nebo nějakou houbu a je lepší sirup vylít nebo tam vzniká nějaká přirozená usazenina, která je zdraví neškodná. Děkuji předem za odpověď.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Gelovité shluky v bezovém sirupu jsou běžné. Není to na závadu.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
Gelovité shluky v bezovém sirupu jsou běžné. Není to na závadu.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.