Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Co je to mistrův kořen - o jakou bylinu, bylinku, rostlinu jde?

1 odpověď
(stránka otevřena 2439x)

Dotaz:

Dobrý den. Byla jsem teď v nemocnici, včera jsem se vrátila. Byla tam jedna paní, která mluvila o bylině, které říkala mistrův kořen. Bohužel český název neznala. Víte oč jde?
Děkuji, Milena.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den, paní Mileno.
Pod tímto poetickým názvem přicházel dříve na trh kořen rostliny, která se jmenuje VŠEDOBR HORSKÝ / HORNÍ (Imperatoria ostruthium L. - dříve též Radix magistralis). V ČR se vyskytuje především v Krušných horách (běžně je viděn např. u vesnice Přebuz). Při horečnatých nemocech radila abatyše Hildegarda namočit kousek kořene do trošky bílého vína přes noc. Ráno ještě trochu vína přidat a během dne po doušcích vypít. Denní dávka se má pohybovat od 1/8 do 1/4 litru a na přípravu budeme potřebovat asi 20-30 g kořene. Horečka zpravidla rychle klesá. Z dalších účinků je třeba jmenovat působení protizánětlivé v oblasti dýchacích cest, vypuzování a snad i rozpouštční ledvinového a močového písku, celkovou mírnou tonizaci organismu, kdy droga (tj. byliny) působí jako adaptogen, tedy podobně, i když mírněji, jako žen-šen.
Známo je i působení afrodisiakální, tedy příznivé ovlivňování mužské pohlavní potence. Droga působí též jako spasmolytikum (uvolňuje křeče), a zvláště syrový kořen "umí" dobře utlumit břišní koliku, pokud ovšem nemá vážnou příčinu, např. zauzlení střev apod. Stačí sníst několik plátků kořene. Odvar z kořene si rychle dovede poradit s běžným "zkaženým" žaludkem, jak lidové nazýváme nepříjemné pocity po požití nekvalitního jídla. Kořen žvýkaný v ústech odstraňuje brzy rýmu. Vinný odvar, v dávce jen několika doušků denně, pomáhá odstraňovat následky mrtvice, tj. cévní mozkové příhody a působí proti ní též jako profylaktikum, tj. je to prevence mrtvice.
Odvar připravíme dvou až tříminutovým varem; na šálek odvaru vezmeme 1 vrchovatou čajovou lžičku drobně sekaného kořene; připravujeme-li vinný odvar, vezmeme na šálek 1 čajovou lžičku zarovnanou; používáme bílé víno. Vždy používáme jen malé dávky. Vzato zkrátka, bylina nezískala svůj název nějakou náhodou nebo protekcí a asi by nebylo na škodu, kdybychom ji trvale měli po ruce v domácí bylinkové lékárničce. Škoda jen, že se vytratila z lékáren a tak nejlepší cestou k získání je vlastní pěstování. Díky
Vám jsem přišel na to, že o všedobru horním není ve webu ještě článek, takže jej brzy doplním.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
1549717602_vsedobr-horni-ucinky-pouziti-vyuziti-uzivani.jpg