bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Co je to mistrův kořen - o jakou bylinu, bylinku, rostlinu jde?

1 odpověď
(stránka otevřena 1354x)

Dotaz:

Dobrý den. Byla jsem teď v nemocnici, včera jsem se vrátila. Byla tam jedna paní, která mluvila o bylině, které říkala mistrův kořen. Bohužel český název neznala. Víte oč jde?
Děkuji, Milena.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den, paní Mileno.
Pod tímto poetickým názvem přicházel dříve na trh kořen rostliny, která se jmenuje VŠEDOBR HORSKÝ / HORNÍ (Imperatoria ostruthium L. - dříve též Radix magistralis). V ČR se vyskytuje především v Krušných horách (běžně je viděn např. u vesnice Přebuz). Při horečnatých nemocech radila abatyše Hildegarda namočit kousek kořene do trošky bílého vína přes noc. Ráno ještě trochu vína přidat a během dne po doušcích vypít. Denní dávka se má pohybovat od 1/8 do 1/4 litru a na přípravu budeme potřebovat asi 20-30 g kořene. Horečka zpravidla rychle klesá. Z dalších účinků je třeba jmenovat působení protizánětlivé v oblasti dýchacích cest, vypuzování a snad i rozpouštční ledvinového a močového písku, celkovou mírnou tonizaci organismu, kdy droga (tj. byliny) působí jako adaptogen, tedy podobně, i když mírněji, jako žen-šen.
Známo je i působení afrodisiakální, tedy příznivé ovlivňování mužské pohlavní potence. Droga působí též jako spasmolytikum (uvolňuje křeče), a zvláště syrový kořen "umí" dobře utlumit břišní koliku, pokud ovšem nemá vážnou příčinu, např. zauzlení střev apod. Stačí sníst několik plátků kořene. Odvar z kořene si rychle dovede poradit s běžným "zkaženým" žaludkem, jak lidové nazýváme nepříjemné pocity po požití nekvalitního jídla. Kořen žvýkaný v ústech odstraňuje brzy rýmu. Vinný odvar, v dávce jen několika doušků denně, pomáhá odstraňovat následky mrtvice, tj. cévní mozkové příhody a působí proti ní též jako profylaktikum, tj. je to prevence mrtvice.
Odvar připravíme dvou až tříminutovým varem; na šálek odvaru vezmeme 1 vrchovatou čajovou lžičku drobně sekaného kořene; připravujeme-li vinný odvar, vezmeme na šálek 1 čajovou lžičku zarovnanou; používáme bílé víno. Vždy používáme jen malé dávky. Vzato zkrátka, bylina nezískala svůj název nějakou náhodou nebo protekcí a asi by nebylo na škodu, kdybychom ji trvale měli po ruce v domácí bylinkové lékárničce. Škoda jen, že se vytratila z lékáren a tak nejlepší cestou k získání je vlastní pěstování. Díky
Vám jsem přišel na to, že o všedobru horním není ve webu ještě článek, takže jej brzy doplním.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
1549717602_vsedobr-horni-ucinky-pouziti-vyuziti-uzivani.jpg