bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Dýňový olej - účinky na zdraví, použití, využití

1 odpověď
(stránka otevřena 506x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Prosím Vás o informaci, na co a jakým způsobem se používá Váš dýňový olej.

Děkuji a jsem s pozdravem.
Emil

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Účinky dýňového oleje v kostce:
Spektrum účinků, které se u dýňového oleje uvádějí, je poměrně široké. Otázka je, které z nich opravdu má a které jsou pouze domnělé. Můžeme si projít celý seznam, se kterým jsme se při testování setkali a následně si jednotlivé body každý zvlášť rozebrat:

Zlepšení vysokého krevního tlaku a udržení množství cholesterolu (a tím pádem i o pomoc při kardiovaskulárních problémech)
Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
Pozitivně ovlivňuje tělo při psychické podrážděnosti, podporuje spánek
Antioxidační účinky
Napomáhá hubnutí, zrychluje metabolismus a reguluje chuť k jídlu
Má pozitivní účinky při problémech s prostatou
Pomáhá řešit některé problémy s pokožkou
Protizánětlivé účinky
Pomáhá zpevňovat nehty a vlasy
Funguje jako afrodiziakum


Dýňový olej je jeden z nejvýživnějších olejů, je lisován za studena a proto si zachová všechny výživné látky. Jde o jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu E, dále pak obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou velmi důležitými živinami. Dýňový olej je uznáván především díky obsahu minerálních látek, mikroprvků a vitamínů. Obsahuje vitamíny E, B1, B2, B, A a D. Z minerálů hořčík, draslík a fosfor. Z mikroprvků pak selen, mangan, zinek a měď. Dýňový olej je přirozeně bezcholesterolový. Obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Je to silný antioxidant s omlazujícím účinkem. Musí jít samozřejmě o dýňový olej za studena lisovaný, kde nedošlo k znehodnocení účinných látek ze semen. Semena se dnes využívají ve farmacii, v kosmetice i v potravinářském průmyslu. Zužitkovávají se jako potravina buď celé, nebo pak v podobě oleje. Použití: olej je vhodný pro studenou kuchyni - pro sladká a slaná jídla. Není vhodný pro tepelné zpracování. Léčebně je vhodný dýňový olej vnitřně např. na snížení cholesterolu nebo potížemi s prostatou. Důvod je ten, že obsahuje zinek, který přispívá k tomu, aby se prostata nezvětšovala. Olej z dýňových semínek: použití pro krásu a v kosmetice Místo krému a tělového mléka: Za studena lisovaným kvalitním olejem se můžete mazat na obličeji a celém těle stejně, jako jinými oleji. Nechte olej vždy vsáknout a 10 minutách zbytky oleje odstraňte vatovým tamponem. Proti lámání nehtů a na suché ruce: Pár kape oleje vetřete do nehtového lůžka, na nehty, promasírujte kůžičku kolem nehtů a případně natřete celý hřbet rukou a dlaně. Po 10 minutách utřete nevsáknuté zbytky oleje do papírového ubrousku. Na popáleniny, ekzémy a poranění kůže: Aplikujte olej na povrch postižené oblasti a nechte působit. Na masáže: Aplikujte jemně zahřátý olej (maximálně 39 stupňů Celsia) a masírujte podle potřeby. V případě použití pro kojeneckou masáž (u nadýmání nebo kojenecké koliky) masírujte jemnými krouživými pohyby. Zbytky oleje po masáži utřete do papírového ubrousku. Do koupele: Olej lze využít i do koupele. Aplikujte 10 ml oleje do koupele o teplotě 36 stupňů Celsia. Dýňový olej na vlasy: Aplikujte jako masku na vlasy, zábal, místo kondicionéru i jako vlasový olej pro styling účesu. Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.