Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Jak se zbavit alkoholu v alkoholových tinkturách, alergie na alkohol - postup, návod

1 odpověď
(stránka otevřena 576x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Prosím o radu, ako užívať tinktúry, ak nemôžem alkohol? Dajú sa zahriať, aby alkohol vyprchal?

Děkuji a jsem s pozdravem.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Množství alkoholu v bylinných tinkturách je velmi malé.

Pokud užijete např. 20 kapek tinktury a ta má koncentraci kolem 15%, tak jste přijala 3 kapky čistého lihu.

Pokud konzumujete zralé ovoce, přijímáte alkohol také, protože zralé ovoce alkoholovým kvašením obsahuje také líh. Možná je to pro Vás překvapení možná ne, ale v 1 zralém banánu je MNOHEM VÍCE alkoholu než 3 kapky. Tím chci říci, že je potřeba opatrnost brát realisticky a ne striktně.

Ano, je možné snížit koncentraci lihu tím, že ji nakapete do horně horké vody, ALE hodně látek v tinktuře zničíte (pokud má voda nad cca. 45°C). Takže tento postup nedoporučuji.

Pokud jste vyloženě úzkostná na jakýkoliv příjem etanolu do těla, pak byste ode dneška prakticy vůbec neměla jíst zralé ovoce, mošty apod.
Pokud na Vašem názoru stále trváte, doporučuji místo etanolových tinktur užívat GLYCEROLOVÉ, tedy GLYCERINOVÉ. Jde sice také chemicky o alohol, ale o zcela jiný, který nemá klasické nežádoucí účinky etanolu.

Zahlédl jsem ve Facebooku, že jste psala přímo o ALERGII na etanol. Domnívám se, že alergie na etanol neexistuje. spíše intolerance, nesnášenlivost apod. Ale alergie v pravém slova smyslu není možná, protože alergie je JEN na látky bílkovinné povahy. A etanol není bílkovina.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.