bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Omlouvám se, ale z časových a kapacitních důvodů budu na vaše dotazy odpovídat až od pondělí 13.7.2020 dále. Děkuji za pochopení.

 

Jak zpracovat hadinec do masti - postup, návod, recept

1 odpověď
(stránka otevřena 40x)

Dotaz:

Dobrý den pane doktore,
jak nejlépe zpracovat hadinec do masti na křečové žíly? Macerovat v tuku? Při jaké teplotě a jak dlouho? Nebo radši v lihu? A květ i list nebo jen květ? Co dalšího by jste přidal do masti na křečáky? Napadá mě kostival, ještě něco?
Za odpověď předem děkuji!

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Nasekat keramickým nožem nať, ev. ji ještě narušit poklepáním paličkou na maso (nekovovou částí), dát do oleje, ohřát na teplotu 40°C ve vodní lázni a "táhnout" několik hodin (max. 4 hodiny). Pak zahustit např. včelím voskem (nebo čímkoliv jiným, na co jste zvyklá).

Kostival je také fajn, ale sbírá se na podzim a brzy na začátku jara, ne nyní. Nyní můžete použít trošku čerstvého listu. Zpracujte stejným způsobem jako hadinec.

Do masti je velmi vhodný jírovec maďal květ nebo plod. Nyní je ale jírovec po odkvětu a tvoří se plod, takže není ideální doba na sběr.

Z hadince sbíráme kvetoucí nať - vizte info zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/2107-hadinec-obecny-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.