Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Kostivalová mast z tinktury - recept, postup, výroba, suroviny, ingredience

3 odpovědi
(stránka otevřena 1678x)

Dotaz:

Dobrý den/večer. Chtěl bych poprosit o radu. Mám kostivalový kořen naložený v 50% alkoholu. Chci vyrábět mast. Ve vašem receptu je základní surovina olej. Uměl (a) by jste poradit recept, kde je (bude) základní surovina macerát z kořene (lihovina)?
Moc děkuji za jakoukoliv radu

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Děkuji za dotaz. Požádám o odpověď mou kolegyni Mišu Suchou, která se výrobě krémů a mastí věnuje již mnoho let (dokonce o tom napsala knihu).

Odpověď na dotaz:

Děkuji : -)

Odpověď na dotaz:

Dobrý den, pokud máte tinkturu, pak je ideální vzít třeba mandlový olej (nebo jiný, jednodruhový, neutrální, za studena lisovaný, včelí vosk a tinkturu. Základní recept pak bude vypadat následovně. 75-80 g oleje, 20g - 15g včelího vosku a 5 g tinktury (čím více včelího vosku na úkor oleje, tím to bude tužší - proto to rozmezí). Ve vodní lázni zahřejte olej spolu s voskem do jeho rozpuštění, vyjměte z vodní lázně (na utěrku) a za stálého míchání přidávejte pomalinku tinkturu a míchejte do zhoustnutí.