Křídlatka - zpracování kořene - čerstvý nebo sušený, stáří kořene
1 odpověď
(stránka otevřena 952x)
Dotaz:
Dobrý den, pane doktore,
Prosím Vás o radu ohledně křídlatky a tinktury z ní. Mám kořen, zpravovavate ho za syrova nebo sušený, v jakém poměru namíchat a zda kořen viz foto není moc starý.
Děkuji za ochotu mějte se krásně.
Prosím Vás o radu ohledně křídlatky a tinktury z ní. Mám kořen, zpravovavate ho za syrova nebo sušený, v jakém poměru namíchat a zda kořen viz foto není moc starý.
Děkuji za ochotu mějte se krásně.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
U křídlatky platí, že čím je kořen starší, tím má vyšší obsah účinnýchlátek.
Kořen křídlatky sbíráme na podzim a brzy na jaře. Ne třeba v srpnu.
Používá se ideálně čerstvá bylinná droga (čerstvý kořen), sušením se část látek znehodnocuje a hlavně po sušení se s ním velmi špatně manipuluje (musí se nastříhat nůžkami na větve a pokud máte kořen sušený, je to skoro nemožné, potřebovala byste hydraulické nůžky hasičů : D).
Z křídlatky vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
U křídlatky platí, že čím je kořen starší, tím má vyšší obsah účinnýchlátek.
Kořen křídlatky sbíráme na podzim a brzy na jaře. Ne třeba v srpnu.
Používá se ideálně čerstvá bylinná droga (čerstvý kořen), sušením se část látek znehodnocuje a hlavně po sušení se s ním velmi špatně manipuluje (musí se nastříhat nůžkami na větve a pokud máte kořen sušený, je to skoro nemožné, potřebovala byste hydraulické nůžky hasičů : D).
Z křídlatky vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.