Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Křídlatka - zpracování kořene - čerstvý nebo sušený, stáří kořene

1 odpověď
(stránka otevřena 824x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore,
Prosím Vás o radu ohledně křídlatky a tinktury z ní. Mám kořen, zpravovavate ho za syrova nebo sušený, v jakém poměru namíchat a zda kořen viz foto není moc starý.
Děkuji za ochotu mějte se krásně.
1597920333_inbound3490234321081505926.jpg
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

U křídlatky platí, že čím je kořen starší, tím má vyšší obsah účinnýchlátek.

Kořen křídlatky sbíráme na podzim a brzy na jaře. Ne třeba v srpnu.

Používá se ideálně čerstvá bylinná droga (čerstvý kořen), sušením se část látek znehodnocuje a hlavně po sušení se s ním velmi špatně manipuluje (musí se nastříhat nůžkami na větve a pokud máte kořen sušený, je to skoro nemožné, potřebovala byste hydraulické nůžky hasičů : D).

Z křídlatky vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.