Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Kvašení vlaštovičníku - postup

1 odpověď
(stránka otevřena 74x)

Dotaz:

Vážený pane doktore,

chtěl bych se zeptat, zda jsou nějaké praktické zkušenosti s přípravou vlaštovičníku kvašením podle návodu dr. Čermáka? Osobně jsem postupoval podle návodu, avšak nedošlo k procesu kvašení směsi. Teplota kvašení byla dodržena, cca 20 - 21, po čtyřech dnech jsem zvýšil na cca 22 - 23 a přemístil jsem nádobu do temna. Celkový objem odšťaveného extraktu něco přes 2 dcl, prostor nad hladinou 3 cm. Šťávu jsem odstřeďoval na moderním elektrickém odšťavovači, tedy podle mě tam byl značný podíl pevné složky. Cca po 1 dnu pevná složka sedimentovala, nad ní zbyla tekutina tmavě hnědozelené barvy (převládající extrakt z natě byl identické barvy a více do zelena, z kořene byl extrakt barvy tmavě okrové), sediment dosahuje skoro 1/2 celkového objemu směsi. Co se týče vůně, směs voní jakoby po čerstvě požaté trávě. Po 2 dnech, kdy směs nevykazovala žádnou aktivitu, jsem se pokusil o lehké naočkování bakteriemi, popř. lehce přírodním cukrem. Bez výsledku. Po prvním dnu se na hladině vytvořil tenoučký tmavý lesklý škraloup, jako tenký pevný film, hladina s časem nepatrně klesá, cca o 3 mm. Nejsem si jistý, zda zastavení procesu nemohla způsobit např. zbytková voda z vodovodu po mytí rostlin.

Děkuji předem za jakoukoliv zkušenost

Ivan

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Vše co vím o kvašeném vlaštovičníku je zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/ruzne/nezarazene-clanky/2056-vlastovicnik-je-jedovaty-a-nebepecny-nebo-leci-a-pomaha-co-je-to-kvaseny-vlastovicnik

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.