Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Lichořeřišnice - výroba tinktury, oleje a masti

1 odpověď
(stránka otevřena 2147x)

Dotaz:

Dobrý den pane doktore,


chtěla bych poradit co vše jde udělat z lichořeřišnice/tinktura, mast, olej/ a jestli všechny její druhy jsou jedlé (květy, listy).


Děkuji za odpověď

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Účinné látky z lichořeřišnice větši se dobře uvolňují do alkoholu. Zda i do tuku, to bohužel nevím. Z výše uvedeného důvodu doporučuji vyrobit mast nebo mazání z alkoholové tinktury - např. s přidáním agar-agaru nebo jiným postupem.

Ano, tinkturu z lichořeřišnice lze vyrobit. Látky z ní se v alkoholu dobře rozpouští. Z rostliny je nejúčinnější plod (semeno). Jedlý je list a květ. Osobně když ji pěstuji (letos ne, loni ano) je jím. Chuť je štiplavá, ale docela příjemná.

V praxi používám jen lichořeřišnici větší. Jaké a zda tedy mají jiné lichořeřišnice jiné účinky, to netuším. Lze ale říci, že pravděpodobně ano, všechny druhy lichořeřišnice jsou jedlé. Tuto informaci nicméně doporučuji ověřit u nějakého farmakobotanika.

Ze lichořeřišnice větší vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.