Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Lišejník islandský - je možné konzumovat přímo?

1 odpověď
(stránka otevřena 936x)

Dotaz:

Dobrý den,
prosím o informaci ohledně konzumace bylin. Např. islandský lišejník. Našel jsem mnoho návodů, jak připravit odvar, nálev, macerát atd. Cílem je látky obsažené v bylině zkonzumovat. Proč se tak děje prostřednictvím výluhu, když se nabízí konzumace byliny samotné?
Tedy proč je nutné např. odvar scedit? Není účinnější s odvarem vypít i bylinu samotnou? Nebo jednoduše lišejník rozžvýkat a zkonzumovat?
Děkuji za odpověď
David Říha
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Samozřejmě je možné většinu bylin komzumovat přímo, ale třeba u lišejníku islandského jde o to, že je to velmi hořká "záležitost, " takže by Vám moc nechutnal a proto se dává do čokolády:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3478-podpurna-cokolada-s-lisejnikem-islandskym/
Jinak ano, jsem s Vaší myšlenkou zajedno a snažím se lidem vštěpovat, že by se byliny a obecně léčivé rostliny měly užívat co nejvíce čerstvé (přímá konzumace nebo nálev /čaj/).
Vynikající způsob jak zachovat účinné látky z léčivek je tinktura. I z toho důvodu vyrábím celou řadu tinktur pro sebe, svou rodinu a své přátele:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/prodej/7-bylinkove-tinktury
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.