bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Lisování kořene pampelišky - obsahuje tekutina účinné látky nebo jde o "obyčejnou vodu"?

1 odpověď
(stránka otevřena 851x)

Dotaz:

Dobrý den, pane Mlčochu.
Měl bych na Vás jeden dotaz, nejprve dovolte ve stručnosti krátký úvod…
Bedlivě sleduji Vaše stránky o bylinkách již více, než dva roky a jsem nadšen.
Důvodem mého velkého zájmu o bylinky bylo onkologické onemocnění mé ženy, které jsme po dvou létech s pomocí chemoterapie, biologické léčby, víry a bylinek, přemohli!
Při první informaci o této hrozné nemoci jsem ani minutu nečekal a začal jsem zpracovávat kořen pampelišky, který usušený již 2 roky denně připravuji pro ženu i pro sebe ve formě odvaru.
Můj postup je takový, že očištěné čerstvé kořeny rozemelu v mixéru najemno, poté rozprostřu na kachlová kamna a usuším. Díky kachlovým kamnům se mi daří veškeré byliny velice dobře sušit a to vč. kořenů.
Jelikož jsem v posledních dvou letech začal též vyrábět masti kvůli bolestem, kterými manželka často trpěla, vyrobil jsem později i lis s výkonem 20 t.
Při dnešním zpracování pampeliškového kořene mne napadlo, že bych mohl zpracovaný kořen ještě vylisovat, aby se s ním následně lépe pracovalo a rychleji se usušil.
To jsem udělal a z původních 2800 g čistého kořene jsem po vylisování měl 1330 g. Takže 1470 g „šťávy“ mám nyní ve sklenici.
Myslíte si, že ona šťáva obsahuje důležité látky, o které jsem lisováním bylinu připravil? Anebo se jedná více, méně o vodu, která se tak jako tak musí vypařit?
Moc děkuji za odpověď a děkuji velmi za to, co pro lidi prostřednictvím Vašich stránek děláte!
Pěkný den,
MM

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Jste šikovný, že si s bylinkami takto "vyhrajete" a sušení na kachlových kamnech považuji za šetrné (pokud teplota nepřesahuje 40°C).
Vylisovaná tekutina podle mě není "obyčejná voda, " ale jistě má mnoho prospěšných látek a bez pochyby má zdraví prospěšné účinky. Tekutinu určitě nevylévejte, ale dejte do lednice a postupně spotřebovávejte (vše stárne - i tato tekutina, takže příliš neotálejte).
Máte můj obdiv, protože hodně lidí nechce sbírat kořen pampališky z důvodu, že je to relativně pracné. O to více si vážím nadšenců, kteří to berou jako rutinu a sbírají kořen neustále.
Mně lidé také často mohou vidět s rýčkem někde u lesů, takže rozumím Vašemu nadšení : )
Jsem rád, že se Vám web a jeho obsah líbí. Pokud byste někdy něco znovu potřeboval, ozvěte se mi na info@zbynekmlcoch.cz nebo sem do poradny
https://www.bylinkyprovsechny.cz/poradna/
nebo na Facebooku:
https://www.zmfb.cz
Facebookové stránky našeho webu jsou zde:
https://www.facebook.com/groups/BylinkyProVsechny.cz/?ref=bookmarks
Děkuji Vám za zajímavý dotaz.