bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Na dotazy bude v poradně odpovídáno 21., 23. a 24.10.2020.
Děkuji za pochopení. Dr. Z. Mlčoch, bylinář. 
 

Lisování kořene pampelišky - obsahuje tekutina účinné látky nebo jde o "obyčejnou vodu"?

1 odpověď
(stránka otevřena 625x)

Dotaz:

Dobrý den, pane Mlčochu.
Měl bych na Vás jeden dotaz, nejprve dovolte ve stručnosti krátký úvod…
Bedlivě sleduji Vaše stránky o bylinkách již více, než dva roky a jsem nadšen.
Důvodem mého velkého zájmu o bylinky bylo onkologické onemocnění mé ženy, které jsme po dvou létech s pomocí chemoterapie, biologické léčby, víry a bylinek, přemohli!
Při první informaci o této hrozné nemoci jsem ani minutu nečekal a začal jsem zpracovávat kořen pampelišky, který usušený již 2 roky denně připravuji pro ženu i pro sebe ve formě odvaru.
Můj postup je takový, že očištěné čerstvé kořeny rozemelu v mixéru najemno, poté rozprostřu na kachlová kamna a usuším. Díky kachlovým kamnům se mi daří veškeré byliny velice dobře sušit a to vč. kořenů.
Jelikož jsem v posledních dvou letech začal též vyrábět masti kvůli bolestem, kterými manželka často trpěla, vyrobil jsem později i lis s výkonem 20 t.
Při dnešním zpracování pampeliškového kořene mne napadlo, že bych mohl zpracovaný kořen ještě vylisovat, aby se s ním následně lépe pracovalo a rychleji se usušil.
To jsem udělal a z původních 2800 g čistého kořene jsem po vylisování měl 1330 g. Takže 1470 g „šťávy“ mám nyní ve sklenici.
Myslíte si, že ona šťáva obsahuje důležité látky, o které jsem lisováním bylinu připravil? Anebo se jedná více, méně o vodu, která se tak jako tak musí vypařit?
Moc děkuji za odpověď a děkuji velmi za to, co pro lidi prostřednictvím Vašich stránek děláte!
Pěkný den,
MM

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Jste šikovný, že si s bylinkami takto "vyhrajete" a sušení na kachlových kamnech považuji za šetrné (pokud teplota nepřesahuje 40°C).
Vylisovaná tekutina podle mě není "obyčejná voda, " ale jistě má mnoho prospěšných látek a bez pochyby má zdraví prospěšné účinky. Tekutinu určitě nevylévejte, ale dejte do lednice a postupně spotřebovávejte (vše stárne - i tato tekutina, takže příliš neotálejte).
Máte můj obdiv, protože hodně lidí nechce sbírat kořen pampališky z důvodu, že je to relativně pracné. O to více si vážím nadšenců, kteří to berou jako rutinu a sbírají kořen neustále.
Mně lidé také často mohou vidět s rýčkem někde u lesů, takže rozumím Vašemu nadšení : )
Jsem rád, že se Vám web a jeho obsah líbí. Pokud byste někdy něco znovu potřeboval, ozvěte se mi na info@zbynekmlcoch.cz nebo sem do poradny
https://www.bylinkyprovsechny.cz/poradna/
nebo na Facebooku:
https://www.zmfb.cz
Facebookové stránky našeho webu jsou zde:
https://www.facebook.com/groups/BylinkyProVsechny.cz/?ref=bookmarks
Děkuji Vám za zajímavý dotaz.