Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Mast ze smilu italského, smilová mast - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

1 odpověď
(stránka otevřena 1822x)

Dotaz:

Zdravím pane doktore,
chci udělat mast ze smilu italského a nevím kolik ho tam můžu dát?
Děkuji předem.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Pokud máte čerstvou, nechat alespoň jeden den zavadnout a na 1 díl ložené nadrobno natrhané bylinky 4 díly oleje. U suchých je to na 10 g bylin 90 g oleje. Místo oleje, který pak musíte zahustit včelím voskem nebo cetearylem lze použít bamubucké máslo (sádlo - to já nepoužívám, jsem vegetarián).
Obecně platí, že cokoliv vyrobeného je třeba vyzkoušet na malém kousku pokožky na zápěstí a až pak používat.
Smil italský je velmi účinnou anti aging bylinka, parovodní destilací vzniká i cenný EO Hellichrysum. Zavadlé květy alespoň 3 týdny v temnu, při pokojové teplotě.
Pokud chcete při výrobě použít kokosový olej, je třeba ho nejdříve rozehřát. 1 díl bylinek je minimální množství, u zavadnutých bylin, aby byl macerát či mast účinná. Jinak lze klidně použít poměr 1:1 : ). Co se týká kokosáku. Asi nejrychlejší způsob je zalít rozehřátým olejem bylinky a nechat je ve vodní lázni macerovat. Voda nesmí vřít, jen jemně perlit. Po 4-5 hodinách se macerát přefiltruje a je hotovo.
Spousty rad k výrobě mastí a krémů z bylinek najdete i na blogu http://www.mishabeauty.cz /> Děkujeme za Váš dotaz.