bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Dr. Mlčoch bude v poradně odpovídat 24.1. a 25.1.2021.

 

Návaly horka, pocení v přechodu, klimakteriu - byliny, bylinky, babské rady, léčba bez léků, lidové léčitelství

1 odpověď
(stránka otevřena 870x)

Dotaz:

Zdravim Vas Zbynku, ja se v poradne nemohu eptat, proto doufam, ze si moji otazku prectete : -) U topolu se pise, ze je na vypoceni, ovsem rada bych vedela, co pusobi opacne. V posledni dobe se velice potim a to i v noci. Dekuji.
Myslim, ze u me take. Nemam padesatku na krku, ale vse tomu nasvedcuje. Vidim to take na hormony, no : - (U me prichazi vsechno nejak drive.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Vhodné byliny na návaly horka v době klimakteria neboli přechodu, ale i mimo toto období jsou kotvičník (mj. má i pozitivní vliv na hladinu cholesterolu) :
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/238-zelena-viagra-kotvicnik-zemni-zvysuje-sexualni-vykonnost-a-libido-snizuje-cholesterol


a řebříček:


https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/169-rebricek-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani


(tyto dvě rostliny bych považoval za "první volbu"), dále šalvějová tintkura (nepřehánět s dávkováním) -


https://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/556-salvejova-tinktura-recept-postup-navod-na-vyrobu-ucinky-vyuziti


Účinné směsi bylin proti hormonálnímu pocení a návalům horka v menopauze jsou uvedené zde:


https://www.bylinkyprovsechny.cz/nemoci/ruzne-nemoci/759-klimakterium-prechod-menopauza-byliny-bylinky-babske-rady-cajove-smesi-tinktury


Osvědčená je tato směs:


100 g natě kontryhelu obecného, 50 g natě řebříčku obecného, 50 g květů měsíčku lékařského, 30 g listu šalvěje lékařské a 20 g květu hluchavky bílé. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně.


Podle léčitelky Evy Moučkové by neměly ženy v přechodu jíst maso velkých zvířat (hovězí, vepřové, telecí a uzeniny), ale měly by se zaměřit na drůbež a hlavně ryby.


Děkuji za Váš dotaz.