nepůvodní pupalky
1 odpověď
(stránka otevřena 755x)
Dotaz:
V naší přírodě roste několik druhů pupalek, přičemž pupalka dvouletá je známá léčivka. Velmi podobná je pupalka rudokališní a pokud nekvete budou obě asi hůře rozeznatelné. teď mi na zahradě kvetla rudokališníKvašená paprika.
Papriky omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme semena a bílé žebra. Do čisté zavařovací sklenice vložíme kousek křenu, česnek, pár kuliček pepře, atd. Klidně experimentuje s kořením a je to na vás co zvolíte. Já třeba moc ráda přidávám k paprice jednu chilli papriku nebo pálivý beraní roh. No a samozřejmě naskládáme papriku, obsah sklenice zatížíme a zalijeme převařenou, vlažnou, slanou vodou (1 litr vody-1 větší lžíce soli). Papriky musí být úplně pod hladinou. Zavíčkujeme a sklenici několikrát nakloníme do stran, jde oto aby voda se dostala k paprikovým záhybům a poté dle potřeby dolijeme vodu. Necháme fermentovat 5 až 7 dnů v pokojové teplotě, poté přemístíme do ledničky.
EDIT: pokud někdo má rád papriku chrupavou tak doporučuji kvasit v pokojové teplotě cca 3 dny a pak do ledničky, kvašená paprika je spíš na krátkodobé uchovávání. Můžete zkusit prodloužit trvalost přidáním listu dubu, vina atd. proto dotaz… mají obě stejné léčivé vlastnosti?????
Papriky omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme semena a bílé žebra. Do čisté zavařovací sklenice vložíme kousek křenu, česnek, pár kuliček pepře, atd. Klidně experimentuje s kořením a je to na vás co zvolíte. Já třeba moc ráda přidávám k paprice jednu chilli papriku nebo pálivý beraní roh. No a samozřejmě naskládáme papriku, obsah sklenice zatížíme a zalijeme převařenou, vlažnou, slanou vodou (1 litr vody-1 větší lžíce soli). Papriky musí být úplně pod hladinou. Zavíčkujeme a sklenici několikrát nakloníme do stran, jde oto aby voda se dostala k paprikovým záhybům a poté dle potřeby dolijeme vodu. Necháme fermentovat 5 až 7 dnů v pokojové teplotě, poté přemístíme do ledničky.
EDIT: pokud někdo má rád papriku chrupavou tak doporučuji kvasit v pokojové teplotě cca 3 dny a pak do ledničky, kvašená paprika je spíš na krátkodobé uchovávání. Můžete zkusit prodloužit trvalost přidáním listu dubu, vina atd. proto dotaz… mají obě stejné léčivé vlastnosti?????
Odpověď na dotaz:
Jsem já to nemehlo. až teď čtu co se mi do dotazu o pupalce rudokališní dostalo. Ono to je tím, že obvykle sedím u počítače a v levé ruce mi sedí papoušek a chce drbat… a pravou ťukám a občas drbám nevrlého opeřence a. ten když není drbán dle svého přání jemně klovne. a do dotazu zda i pupalka rudokališní má stejné účinky jako dvouletá jsem zkopírovala l recept na kvašenou papriku.