Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Pektogel do sirupu - je zdravý a vhodný nebo je lepší cukr?

1 odpověď
(stránka otevřena 3781x)

Dotaz:

Rada by som poznala Vas nazor na zahustovanie stavy "sirupu pektogelom". Nerada dlho varim dzemy a sirupy aby sa nenicili cenne ziviny. Znizujem mnozstvo cukru na minimum, dosladzam steviou.
A ked chcem dosiahnut stav sirupu medu, tak nieco na zahustenie musim pridat..

Odpověď na dotaz:

Pokud použijete přírodní pektin (pektin s potravinářským označením E440i), není to žádný problém.
Bohužel sirupy nebo medy se musí krátce povařit, jinak by cukr sedimentoval na dně. A třeba u jahodového džemu je zahuštění nutností. Pokud dělám džemy a marmelády, také pektin používám. Zcela běžně. Přírodní pektin se vyrábí z kůry citrusů nebo jablek.

Bohužel jsou na trhu dostupné zahušťovadla syntetická. Ta s ohledem na snahu uchovat si co nejlepší zdraví do vysokého věku moc nedoporučuji.