bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Pektogel do sirupu - je zdravý a vhodný nebo je lepší cukr?

1 odpověď
(stránka otevřena 2798x)

Dotaz:

Rada by som poznala Vas nazor na zahustovanie stavy "sirupu pektogelom". Nerada dlho varim dzemy a sirupy aby sa nenicili cenne ziviny. Znizujem mnozstvo cukru na minimum, dosladzam steviou.
A ked chcem dosiahnut stav sirupu medu, tak nieco na zahustenie musim pridat..

Odpověď na dotaz:

Pokud použijete přírodní pektin (pektin s potravinářským označením E440i), není to žádný problém.
Bohužel sirupy nebo medy se musí krátce povařit, jinak by cukr sedimentoval na dně. A třeba u jahodového džemu je zahuštění nutností. Pokud dělám džemy a marmelády, také pektin používám. Zcela běžně. Přírodní pektin se vyrábí z kůry citrusů nebo jablek.

Bohužel jsou na trhu dostupné zahušťovadla syntetická. Ta s ohledem na snahu uchovat si co nejlepší zdraví do vysokého věku moc nedoporučuji.