Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Plíseň bezinkového sirupu - lze sirup vyčistit nebo ne?

1 odpověď
(stránka otevřena 5234x)

Dotaz:

Dobrý den,


v některých lahvích bezinkového sirupu se mi objevily malé ostrůvky zelené plísně, ale sirup po otevření krásně voní a chuť je dobrá.


Mohu sirup nějak zachránit - zahřátím, přidáním kyseliny citronové nebo přeceděním přes plátno?


Stalo se mi to poprvé asi u 9 litrů.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Je mi to líto, ale toxiny neušlechtilé plísně nelze ze sirupu odstranit (ani převařením - mykotoxiny) a v rámci péče o vaše zdraví a zdraví vašich blízkých bych doporučil plesnivý sirup vylít a znehodnotit.
Bohužel to platí jako vždy u plísně - pokud je jednou v potravině, tak v ní vytváří vlákna a potravina je zamořena plísní.
V budoucnu se pokuste sirup udělat koncentrovanější (více cukru) nebo ho nahoře zakápněte přes uzavřením troškou alkoholu - prý to pomáhá.
Pokud děláte sirup za tepla, po vlití do sklenice jej okamžitě zazátkujte a ideálně i protřepte (horký sirup vysterilizuje hrdlo lahve a vršek/špunt.
Děkuji za dotaz.